U bent hier:  Home  /  Nieuws  /  Nieuwsarchief  /  Duurzame Dinsdag 2018
05 september 2018

Duurzame Dinsdag 2018

Al twintig jaar op rij vieren we - in de aanloop naar Prinsjesdag - op de éérste dinsdag van september Duurzame Dinsdag: een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Dit jaar nam Staatssecretaris van Veldhoven de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst vol met innovatieve en inspirerende ideeën uit de samenleving. De beste initiatieven zijn vandaag beloond met prijzen en drie personen zijn gelauwerd met een Duurzaam Lintje. Dit jaar is de Duurzame Troonrede uitgesproken door Volkert Engelsman, nummer één van de Trouw Duurzame Top 100.

De overhandiging van de koffer aan het kabinet

Traditiegetrouw is de koffer vol ideeën uit alle hoeken van de samenleving aangeboden aan het kabinet in Den Haag. Staatssecretaris Van Veldhoven (Ministerie van I & W) nam als vertegenwoordiger van het kabinet het Duurzame Dinsdag-koffertje in ontvangst. Tijdens de dialoog met Tweede Kamerleden werd gesproken over hoe de politiek kan bijdragen aan de initiatieven in de koffer en het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving.
De koffer bevat dit jaar maar liefst 359 ideeën en initiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, duurzame energie en sociale innovatie. Een ander thema wat dit jaar veel terugkomt in de koffer is circulaire economie, zoals het herbruikbaar maken van bouwmaterialen. Hiermee nemen we een kijkje in de toekomst, omdat de inhoud van de koffer vaak een grote voorspellende waarde heeft. Lees hier de analyse van alle initiatieven.

Prijswinnaars

Aan de meest duurzame, innoverende en onderscheidende initiatieven zijn prijzen uitgereikt door de jury van Duurzame Dinsdag, onder leiding van Maurits Groen. De prijzen zijn de VHG Groenprijs, Asito Sociale-innovatieprijs, ING Circulair ondernemenprijs, Greenchoice Energieprijs, Lidl Voedselprijs en de Duurzame Dinsdag-prijs. De winnaars van de prijzen vind je hier. 

Duurzame troonrede en Duurzame lintjes

De Duurzame Troonrede is dit jaar uitgesproken door Volkert Engelsman, directeur bij EOSTA en nummer één van de Trouw Duurzame Top 100. In zijn toespraak pleit hij voor het doorberekenen van de werkelijke kosten van producten. Engelsman: ‘Niemand wordt ’s ochtends wakker met het idee: laten we vandaag eens het klimaat om zeep helpen, of de kleuters in Zuidoost-Azië flink aan het werk zetten. Laten we het grondwater en onszelf eens vergiftigen met landbouwchemicaliën. En toch gebeurt het. Iedere dag. En op grote schaal. Hoe is dat mogelijk?’ Lees hier de troonrede.
Ieder jaar worden op Duurzame Dinsdag Lintjes uitgereikt aan personen die zich al jaren inzetten voor duurzaamheid. De gelauwerden van dit jaar zijn Louise Vet (NIOO-KNAW), Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde) en Boudewijn Poelmann (Nationale Postcode Loterij). Het juryrapport is hier te lezen.


 

<<

>>
pagina 1 - 2 - 3 - 4