29 mei 2019

Duurzame Denker: 10XL - 3D printen met plastic afval

Linda van Hal, Gerben Smits en Joep Grapperhaus zijn de duurzame denkers achter 10XL. Zij recyclen afvalplastic uit de oceanen om reusachtige 3D prints te maken tot wel 20 meter. In 2018 werd 10XL genomineerd voor de ING Circulair ondernemenprijs.

“Leuk dat jullie kunnen printen tot 2 meter, maar 10 keer groter is pas echt interessant”

Linda, Gerben en Joep waren werkzaam binnen een maritieme visual ontwerpstudio toen zij begonnen met 3D printing. Hier maakten zij schaalmodellen voor bijvoorbeeld beurzen en kopers waar ze het plastic gebruikt voor de 3D prints al zo veel mogelijk hergebruikten. Tot er een opmerking kwam vanuit een scheepswerf. “Zij benaderden ons en zeiden: leuk dat jullie kunnen printen tot 2 meter, maar 10 keer groter is pas echt interessant.” Ze doelden hierbij op het maken van een testromp van een schip, welke normaliter van hout gemaakt worden en na de test vernietigd worden. “We gingen de uitdaging aan en dit was het begin op 10XL”, aldus Linda.

“We printen met behulp van robot armen een kunststof model en nemen dat daarna weer in, zodat het hergebruikt kan worden. Dit noemen we cradle to cradle.” Vanuit een project voor een circulaire bank begon het balletje voor het gebruik van afvalplastic te rollen. “We hebben altijd al ons plastic hergebruikt, maar de eerste print was meestal wel van nieuw materiaal. Nu proberen we zoveel mogelijk afvalplastic te gebruiken.”

“Plastic is geen afval, maar een grondstof”

We zoeken per product gericht naar afval vanuit specifieke industrieën zodat er zo min mogelijk stoffen aan toegevoegd hoeven te worden. Voor een project in Zuid-Holland zijn er nu al zo’n 60 bankjes geprint, gemaakt van oude autobumpers. Deze bleken perfect doordat daar glasvezels aan zijn toegevoegd wat goed helpt tegen het kromtrekken van het bankje”.

Linda’s drijfveer is vooral het duurzaamheidsaspect “Het is ontzettend mooi om te zien dat 95 procent van de producten bestaat uit gerecyclede kunststoffen. We geven waarde aan plastic afval en laten zien dat het helemaal geen afval is maar gewoon een grondstof”.

“Duurzame Dinsdag: een versnelling voor je idee”

“Duurzame dinsdag biedt een heel mooi podium waarop je je idee breed kan verkondigen. Het zorgt voor een versnelling van de realisatie van je idee. Je idee kan namelijk nog zo goed zijn maar je hebt samenwerking nodig om het verder te brengen. Partners zoals ING en het ministerie kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Door verschillende gesprekken met bijvoorbeeld ING weten wij nu bij welke personen we moeten aankloppen als we nog verder zijn en dat is heel waardevol.”