16 mei 2019

Duurzame Denker: Super Power Duurzame energiebronnen voor iedereen

Bob Hendrikx en Rick Vleghert zijn initiatiefnemers van SuperPower. Super Power sluit woonabonnementen af bij mensen thuis voor duurzame energiebronnen. Zij leasen installaties om duurzame energie op te wekken voor een bedrag dat lager is dan de energierekening daarvoor. Hierdoor profiteren mensen van de voordelen van groene energie zonder de moeite en investering te doen.

“Als de techniek er is, waarom wordt dit dan niet groots toegepast?”

Tijdens zijn dagelijkse fietstocht naar de universiteit passeerde Bob energie neutrale huizen, ontwikkeld door de TU Delft. Dit inspireerde hem, zorgde ondertussen voor frustratie: “Ik vroeg me steeds maar af, als de techniek er is, waarom wordt dit niet groots toegepast?”. Bob ging op onderzoek en stuitte op de twee grootste drempels van de consument: kosten en moeite.

Het verduurzamen van eigen huis bleek vooral bereikbaar voor een kleine elite en daarnaast moet je er aardig technisch onderlegd voor zijn. Samen met Rick Vleghert en een aantal studiegenoten kwam hij met een antwoord. Super Power biedt een abonnement aan voor mensen op groene energie. “Dure investeringen en grote moeite nemen we op deze manier weg. Bovendien zijn de kosten nog lager dan de reguliere energierekening”.

“Onze eerste gedachte was: 'Shit, we zijn hier nog niet klaar voor.' Maar uiteindelijk is er geen beter moment dan nu.”

Terwijl het team nog in de onderzoeksfase zat, stopten ze toch al hun idee in de Duurzame Dinsdag-koffer. Alleen al het meedoen aan Duurzame Dinsdag bracht hen verder met hun project. “Het is super eng, je stelt je enorm kwetsbaar op, maar dit brengt je uiteindelijk alleen maar verder. We waren bang voor kritische vragen, waardoor het ons uitdaagde verder ons idee uit te denken” vertelt Bob. “Gesprekken met GreenChoice heeft veel inzichten gegeven, maar bovenal een dosis realiteitszin. Dat was niet altijd leuk, maar wel heel erg nuttig.”

De initiatiefnemers raden iedereen aan om een idee, in welke fase dan ook, in te dienen voor Duurzame Dinsdag 2019. “Het is een enorme kans op een podium voor je idee. Bovendien ontmoet je veel gelijkgestemden, wat erg waardevol is want alles gaat via-via.” Het advies van Bob is vooral om niet te lang met je idee te blijven zitten, maar dit naar buiten te brengen: “Als je je mond niet open doet, dan gaat er niks gebeurt. Je moet het doen, ook al voelt het alsof je er nog niet klaar voor bent”, Bob begint te lachen, “en dit gaat super cliché klinken, maar het is wel echt zo: er is geen beter moment dan nu.”