25 mei 2019

Duurzame Denker: Socialcoin - Innovatie in schuldaflossing

Piet Schouten is samen met Theo Theunissen en Jaap de Hoog initiatiefnemer van Socialcoin. Hiermee introduceren zij een nieuwe en duurzame manier van schulden aflossen: niet door middel van financiële middelen maar door maatschappelijke activiteiten. In 2018 werd Socialcoin genomineerd voor de Asito Sociale Innovatieprijs.

“Is daar geen andere mogelijkheid voor?”

Vanuit jaren werkervaring en nieuwsfeiten zag en hoorde Piet over veel verschillende schuldsituaties waarin vooral het uitzichtloze karakter naar voren komt. “Kleine verbeteringen komen op gang, maar blijven hangen in de financiële sfeer, waardoor mensen uiteindelijk terechtkomen in een impasse. Deze impasse bestaat uit de schuldeiser die held wil, terwijl de schuld hebbende dit niet heeft.” Steeds vaker werden Jaap, Theo en Piet geconfronteerd met dit soort situaties en vroeg hij zich af “is daar geen andere mogelijkheid voor?”.

Maatschappelijke waarde dragers voor het aflossen van schulden

Vanuit zijn vakgebied en interesse voor innovatie kwam hij in aanraking met blockchain technologie en ging hij op verkenning uit. “De nieuwe technologie van cryptovaluta’s, waarin waarde wordt uitgedrukt op een andere manier was de trigger die ons idee op gang bracht. In plaats van geld kan je ook andere waardes laten dragen. Zo ontstond het idee om maatschappelijke waardes te laten dragen in zogeheten socialcoins. Deze socialcoins kunnen een tegenwaarde zijn van de schuld”. Door middel van de maatschappelijke activiteiten die gekoppeld zijn aan de socialcoins, wordt de schuld hebbende uit de impasse gehaald. Gedurende het traject van schuldaflossing zal niet alleen gewerkt worden aan wegwerken van de schuld, maar ook voorbereid worden om de volgende stap te maken wat betreft werk en het verbreken van sociale isolatie. De schuldenaar doet werkervaring op, ontwikkelt weer eigenwaarde en vervalt niet in sociaal onwenselijk gedrag. Bovendien levert het een positieve bijdrage aan eigen buurt en omgeving. Hierdoor wordt de eigen buurt en omgeving.

“Duurzame Dinsdag is een hele belevenis”

“We voelden ons vereerd dat we genomineerd waren voor de Asito Sociale Innovatieprijs. Daarnaast is het een hele belevenis. Je ontmoet heel veel mensen die met duurzaamheid bezig zijn vanuit veel verschillende invalshoeken. Daar sta je normaal niet bij stil en op zo’n dag krijg je dat allemaal te horen.” Piet raadt daarnaast innovatieve denkers aan om hun idee in te zenden en hiermee een volgende stap te zetten. “Je hebt soms ideeën die nog kleinschalig zijn, maar door deelname aan initiatieven zoals Duurzame Dinsdag krijg je de kans om het veel grootschaliger te maken. Duurzame Dinsdag biedt mooie kansen wat betreft bekendheid, het uitbreiden van je netwerk en de mogelijkheid om in de prijzen te vallen.”

Meer informatie over Socialcoin is te vinden op www.socialcoin.nl