22 mei 2019

Duurzame Denker: Smaak voor Groen - Met bokashi maak je de cirkel rond

Mark van Duijn is de duurzame denker achter Smaak voor Groen. Met zijn bokashi project zet hij GFT-afval om in hoogwaardige meststof. Deze methode zorgt in één klap voor vermindering van afval, CO2-uitstoot en hoogwaardige mest die uitputting van de grond voorkomt. Mark werd in 2018 genomineerd voor de VHG Groenprijs.

De kracht van fermentatie

Mark heeft altijd al een enorme passie voor voeding en duurzaamheid gehad. Geen verrassing dat hij een opleiding als voedingsspecialist en vinoloog. Een stage bij een wijngaard triggerde zijn liefde in de natuur en zijn interesse in de ecologische kant hiervan. Hij verdiepte zich steeds meer in hovenieren en volgde verschillende workshops en cursussen. Een cursus over biologisch tuinieren in 2013 zal hem altijd bijblijven. “Ik sprak een boer uit België die bezig was met fermentatie in zijn landbouw en vertelde over het effect op zijn grond en product. Ik voelde direct een enorme bewondering en fascinatie. Ik had al veel ervaring en kennis van fermentatie als vinoloog, dus ik weet hoe krachtig het proces is welke positieve effecten het kan hebben. Maar om hiermee je voedselresten in hoogwaardig mest om te zetten maakte voor mij letterlijk de cirkel rond.”

“Praten over je idee is een voordeel voor je eigen ontwikkeling”

“Binnen duurzaamheid draait het om samenwerken en het is ontzettend belangrijk om contacten op te doen. Meedoen aan Duurzame dinsdag heeft voordelen voor je imago, je netwerk en bovendien je eigen ontwikkeling. Door met andere mensen over mijn idee te spreken, voel ik me zekerder en durf ik mij beter te onderscheiden. Daarnaast verdwenen de angsten die ik had voor concurrentie, omdat je elkaar ook juist kan helpen.”

“Als we bokashi op grote schaal gaan toepassen, dan halen we het klimaatakkoord wel.”

Vanuit Duurzame Dinsdag zijn er gesprekken gekomen en hebben we contact kunnen leggen met verschillende partners zoals Circulair Nederland en natuurlijk VHG. “Op dit moment gaan we vooral door op eigen kracht. Structurele aandacht willen we heel graag en we hebben enorme potentie om te gaan groeien. Als we bokashi op grote schaal gaan toepassen, dan halen we het klimaatakkoord wel. Maar dan moet iedereen wel mee doen, wij kunnen alleen maar de ideeën aanreiken.”