07 mei 2019

Duurzame Denker: BluGrass Op weg naar een klimaatneutrale koe

Duurzame Denkers: Elvira de Rooij ontwikkelt speciaal zeewier dat wordt gebruikt als toevoeging aan veevoer dat de methaanuitstoot van koeien drastisch vermindert. BluGrass werd in 2018 genomineerd voor de Lidl Voedselprijs.

Elvira de Rooij met vrijwilliger Michiel van Kuppevelt

“Iemand moest er iets mee doen. Ik had nooit gedacht dat ik zelf die persoon zou zijn”

Het was twee jaar geleden dat Elvira door haar Facebook tijdlijn aan het scrollen was. Daar deelde een kennis een artikel waar Elvira direct door gefascineerd was. Het ging over de resultaten van een Australisch onderzoek, die lieten zien dat de toevoeging van tropische zeewieren aan het veevoer van koeien kan zorgen voor een drastische vermindering van hun methaanuitstoot. “Ik kon het bijna niet geloven toen ik het las. Als dat echt waar is, dan moeten we daar iets mee doen. Iemand moet dit oppakken”.

Zeewier was Elvira zeker niet onbekend, ze zat er (letterlijk) midden in tijdens een project in Ghana, waar een overvloed aan zeewier een enorm probleem vormt voor de inwoners. Helaas bleek dit zeewier niet bruikbaar voor veevoer omdat het zware metalen bevatte. Daarnaast groeien in Australië speciale tropische zeewieren, dus leek het niet een haalbaar plan voor Nederlandse bodem. Toen er werd getest om zeewier te kweken in de Noordzee, ging er bij Elvira iets kriebelen. “Ik had zelf nooit de intentie er zelf mee aan de slag te gaan, tot ik zag dat er zeewierparken in Nederland kwamen. Dat was een doorbraak: Ik kan het dus gewoon zelf doen!”.

“Duurzame Dinsdag opent de deur naar de mensen in de politiek die echt iets kunnen betekenen”


“Het was super leuk, een prachtige erkenning voor ons werk en heeft voor veel aandacht gezorgd. Ik heb nog steeds contact met Lidl. Dit contact heeft er ook voor gezorgd dat je, in de testfase waarin wij ons bevonden, sterker staat tegenover andere partijen zoals investeerders.” Daarnaast bleek de directe link met de politiek goud voor de zeewiersector en op deze manier voor Elvira. “Tijdens Duurzame Dinsdag zijn de gesprekken begonnen tussen enerzijds mensen die hoog in de boom zitten wat betreft landbouw en anderzijds belangrijke mensen in de zeewiersector. Deze zijn nog steeds gaande en het gaat de goede kant op, er is nu meer aandacht voor zeewier. Duurzame Dinsdag opent de deur naar de mensen in de politiek die echt iets kunnen betekenen”.

Veel mensen zijn bang om ideeën naar buiten te brengen. Elvira kan hier maar één ding over zeggen: “Zet je er over heen. Als jij een goed idee hebt om de wereld beter en mooier te maken: deel het! Er komt altijd iets uit. Meedoen aan Duurzame Dinsdag brengt je zoveel mooie contacten en aandacht van mensen die jou voor je het weet een stap verder brengen.”

“Ik bied heel graag een tussenoplossing”

Elvira is een idealist, maar heeft ook een goede mate van realiteitszin. Haar missie is om goed te doen voor de wereld. “Ik sta niet achter de bio-industrie en feit is dat vleesconsumptie blijft stijgen in ontwikkelende economieën. Het liefst zou ik willen dat iedereen morgen stopt met eten van vlees en drinken van zuivel. Maar dat gaat niet zomaar, dus bied ik heel graag een tussenoplossing.” Door vanuit de industrie een verandering aan te brengen gelooft ze dat BluGrass voor een grote impact in korte tijd zal zorgen. “Of de verandering nou linksom of rechtsom gaat, als ik er een beetje aan bij kan dragen is dat heel mooi”.