22 mei 2019

Duurzame Denker: IkcircuLEER - duurzame ontwikkelingen naar het beroepsonderwijs

Liedewij de Graaf is de Duurzame Denker achter IKcircuLEER, en verbindt duurzame ontwikkelingen met het beroepsonderwijs. Ze ontwikkelt lesprogramma’s voor het VMBO en MBO, om hen te leren over duurzaamheid met thema’s zoals voeding en circulaire economie.

“Daar zat ik dan, met mijn passie op de vrijdag middag”

Tijdens haar functie als projectmanager bij een educatieve uitgeverij hield Lidewij zich al jaren bezig met het maken van lesmateriaal voor het beroepsonderwijs. “Mijn hart ligt bij duurzaamheid en ik zag de ontwikkelingen die plaatsvonden. Ik kon alleen maar denken: dit moet naar het onderwijs toe.” Tijdens een reorganisatie kregen Liedewij en haar collega’s een aantal uur in de week om te besteden aan een project waar hun hart ligt. “Dit was een enorm mooie kans en uiteindelijk de start van alles. Door middel van het organiseren van sessies binnen de uitgeverij en te kijken naar de ontwikkelingen daarbuiten, probeerde ik bruggen te slaan tussen duurzaamheid en het beroepsonderwijs.” Maar deze integratie blijkt lastig en gaat langzaam. “En tja, daar zat ik dan, werken aan mijn passie op de vrijdagmiddag. Dat schiet natuurlijk niet op”. Uiteindelijk veranderde de uitgeverij, waardoor het project stopte. Maar Liedewij ging door.

In het zonnetje op het Binnenhof

“Mijn missie, het verankeren van duurzaamheid en circulaire economie structureel in het beroepsonderwijs, vraagt om een hele lange adem. Als je een besluitmoment hebt gemist ben je soms jaren verder. Iets wat je verder brengt, is het verzamelen van mensen om je heen die je kunnen helpen. Duurzame Dinsdag zorgde voor extra aandacht voor mijn missie en biedt een mooie kans om invloedrijke mensen te ontmoeten en partners met hetzelfde doel als jij.”

Liedewij was al een tijd bezig met IKcircuLEER voordat ze mee deed aan Duurzame Dinsdag. De nominatie voor de ING circulair ondernemenprijs betekent een zet in de rug om door te blijven gaan. “Het is fijn om erkenning te krijgen voor waar je mee bezig bent. Daarnaast is de zichtbaarheid voor je project heel mooi. Het is gaaf dat het belang van duurzaam onderwijs in de transitie naar een duurzamere samenleving en bovendien onze inzet daarvoor op het Binnenhof in het zonnetje is gezet.”

“Je moet samenwerken”

Liedewij moedigt duurzame denkers aan om hun idee in te dienen voor Duurzame Dinsdag 2019, omdat verbintenis de basis is voor vooruitgang. “Als het je gaat om duurzaamheid en circulair, dan gaat het heel erg om de verbinding met anderen. Je moet samenwerken, met elkaar de nieuwe wegen uitdenken. Plekken van ontmoeting zijn belangrijk om te kijken welke waarde je voor elkaar kan toevoegen. Dat is de essentie en dat wordt door Duurzame Dinsdag ondersteund op zo’n mooie plek, dat is een hele mooie ervaring”.