01 september 2015

Juryvoorzitter Maurits Groen deelt duurzame lintjes uit

Sinds 2008 kent de organisatie van Duurzame Dinsdag een onderscheiding toe aan personen die zich bijzonder inzetten voor de verduurzaming van Nederland. Dit jaar onderscheidt de jury een drietal personen. 

 

De Duurzame Lintjes zijn door juryvoorzitter Maurits Groen uitgereikt aan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De heer Paul Polman

Paul Polman studeerde in 1977 af in de bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde daarna een MBA aan de University of Cincinnatti. Hij begon zijn carrière bij Procter & Gamble, laatstelijk als 'Group President Europe'. In 2006 maakte hij de overstap naar het Zwitserse Nestlé, waar hij Chief Financial Officer en 'Head of the Americas' werd. Polman bezit enkele eredoctoraten. Zo onderscheidde de Rijksuniversiteit Groningen hem in 2014 wegens zijn ‘uitzonderlijke drive om ondernemerschap en duurzame ontwikkeling succesvol te combineren’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De heer Roger Cox

Mr. Roger H. J. Cox is advocaat en partner/bestuurder bij Paulussen Advocaten te Maastricht.

Hij is als strategisch adviseur betrokken bij duurzame ontwikkeling en bij transitieprocessen op zowel nationaal als internationaal niveau. Hij is lid van de Business Advisory Council van het Amerikaanse Cradle to Cradle Product Innovation Institute, het Platform van Stichting Urgenda, de Raad van Advies van de bedrijvenvereniging De Groene Zaak en van het Platform Duurzame Gebiedsontwikkeling.

Roger Cox is tevens oprichter van de stichting Planet Prosperity Foundation, waarmee hij in 2007 de klimaatfilm An Inconvenient Truth een maandlang gratis in 20 bioscopen vertoonde en waarmee hij ook het duurzaamheidsconcept Cradle to Cradle in Nederland hielp introduceren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mevrouw Bernice Notenboom 

Bernice Notenboom is een Nederlands klimaatjournaliste, beroepsavonturierster en klimaatactiviste. Ze is met name bekend geworden door de televisieserie Klimaatjagers, die is uitgezonden door de VPRO en door Canvas. Ze schreef lange tijd voor National Geographic. In 2007 was ze de eerste Nederlandse vrouw die op ski's de Zuidpool bereikte, een tocht van 1.000 kilometer. In 2010 schreef ze het boek Tegenpolen over haar expedities naar Siberië, Groenland, de Zuidpool en de Noordpool. In 2009 beklom zij met succes de Mount Everest beklommen en was daarmee de tweede Nederlandse vrouw die de top bereikte.

In 2011 maakte ze in Mali samen met weervrouw Margot Ribberink de film Desert Alert over de maatschappelijke gevolgen van de klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Daarbij voer zij ook met een kajak een paar honderd kilometer over de Niger van de Malinese hoofdstad Bamako naar Timboektoe.

In april 2014 maakte ze een tocht van tientallen dagen van de Noordpool naar Canada (82-ste breedtegraad). Bijna aan het eind moest ze haar tocht afbreken wegens het onbetrouwbaar geworden ijs. Bernice maakt zich bijzondere grote zorgen over (de gevolgen van) het snelle smelten van het ijs in de poolgebieden.

Bernice Notenboom bedankte via een skype verbinding voor de erkenning. De scholiere Linde van de Graaf nam het lintje namens haar in ontvangst.

 

Foto's: Chantal Bekker