03 september 2014

Prijswinnaars Duurzame Dinsdag bekend!

Duurzame Dinsdag kent een aantal prijzen toe, die initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorzitter van de jury, Maurits Groen, heeft de prijzen uitgereikt aan de volgende personen/organisaties.

 

Gasterra Energieprijs

Economizer CV combiketel – Ron Postma

Een gesloten combiketel economiseert, die 15-20% rendementsverbetering geeft en zich in twee tot drie jaar terugbetaalt. Het toestel is met elke gesloten CV (combi)-ketel te combineren en eenvoudig aan te sluiten. Het product heeft al een testfase doorstaan en wordt binnenkort voor KIA keuring aangeboden.

 

Lidl Voedselprijs

Gezondheid met smaak - Feike van der Leij

Het gebruik van reststromen die vrijkomen bij het machinaal pellen van garnalen, te gebruiken voor het ontwikkelen van een smaakvol bouillonblokje. Garnalendoppen bevatten veel smaak en deze eigenschap wil men inzetten voor het ontwikkelen van een nieuw product. Duurzame oplossing om gezonde humane voeding te betrekken uit voorheen waardeloze reststromen

 

Duurzame Dinsdagprijs

Strawblocks, van strobaal naar industrieel bouwblok van geperst stro – Pim Hondeveld

Graan is wereldwijd voedsel, de reststof ‘stro’ omvormen tot een efficiënt bruikbaar bouwmateriaal. Blokken van geperst stro produceren in diverse vormen en maten, zodat ieder gewenst bouwwerk kan worden gerealiseerd zonder enige bewerking aan deze blokken. De verwerking van deze blokken, met fantastische isolatiewaarden, kunnen gebruikt worden voor gevel, vloer en dak. Resultaat is een comfortabele, gezonde, betaalbare woning, gemaakt van ‘groene’ reststof.

www.strawblockssystems.nl

 

Climate-KIC Runner-up prijs

RiziQi - Deborah Sumter en Avital Zandvliet

RiziQi is een mens-aangedreven energie-opwekker die optimaal geschikt is voor ontwikkelingslanden. Het product is een fietsaccessoire die op elke fiets kan worden geïnstalleerd, zodat de fiets een ‘hometrainer’ wordt. De mechanische energie, opgewekt door trappen, wordt omgezet in elektrische energie en opgeslagen in twee batterijen. De opgeslagen energie kan voor vele toepassingen worden gebruikt. Een oplossing voor een bevolking die leeft in ontwikkelingslanden en geen toegang heeft tot energie.

www.facebook.com/RiziQiEnergy

 

LEES HIER HET GEHELE JURYRAPPORT