02 september 2015

Winnaars Duurzame dinsdag bekend

Duurzame Dinsdag kent een aantal prijzen toe, die initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen. Voorzitter van de jury, Maurits Groen, heeft deze uitgereikt aan de volgende personen/organisaties:

 

Duurzame Dinsdagprijs

Afval verdringt kolen (084)  - Lars Jennissen

Fossiele brandstoffen zijn funest voor het milieu en worden in veel energiecentrales en cementovens nog steeds gestookt. Er is teveel afval. N + P Group heeft een oplossing voor deze problemen en  werkt afval op tot Subcoal pellets, cilindervorimige staafjes, die elektriciteitscentrales en cement- en kalkinstallaties als alternatief voor kolen inzetten.

 

 

Cofely jongerenprijs

Coleoptera (268) – Aagje Hoekstra

De grondstoffen op aarde zijn eindig, en daarom moeten we op zoek naar alternatieven. Er is onderzoek gedaan naar landelijke reststromen, en het blijkt dat insectenkwekerijen wekelijks een grote hoeveelheid dode kevers als afval hebben. Dode kevers bevatten het polymeer chitine in hun schild, wanneer dat er uit gewonnen wordt kan dit tot een bioplastic worden gemaakt. Dit is mogelijk een vervanging van niet biologisch afbreekbare materialen.

(In ontvangst genomen door de zus van Aagje Hoekstra.)

 

Lidl Voedselprijs

Foodlogica (199) – Francesca Miazzo

FOODLOGICA is een systeem van duurzame voertuigen die het laatste deel van het lokale voedselsysteem van Amsterdam optimaliseert. Een schone logistieke service met behulp van elektrische trikes die opgeladen worden door middel van zonnepanelen. FOODLOGICA wil lokale producten bezorgen aan lokale consumenten en bedrijven om zo bij te dragen aan een vermindering vervuiling in stadscentra.

 

 

Climate-KIC runner-up prijs

Xiriton-technologie (145) –Frank Bucher

Breed toepasbaar bouwmateriaal op basis van olifantsgras (miscanthus). Meest ecologische vorm van CO2-reductie door C4-grasssoorten. Gebruik van bindmiddelen met zeer lage CO2-footprint om plantenvezels mineralisch te binden en conserveren door eenvoudige productiemethode. Xiriton weegt maar de helft van beton, is stevig als tuftsteen, vuurbestendig, zeer eenvoudig te bewerken. Dit zijn nieuwe bouwtechnieken voor waterkering, wegenbouw en aardbevingsbestendige gebouwen.

 

VHG Samen groen en doen prijs

Project Stelling 2.0 (146) – Ton van Oostwaard

Bescherming leefomgevingskwaliteit, innovatieve natuurontwikkeling en biomassaoogst. Aanleg van een klimaatgordel in de Metropool Regio Amsterdam bevordert ecologische hoofdstructuur, zuivert lucht, slaat CO2 op, toename van biodiversiteit, stimuleert sociale werkgelegenheid en voorziet in sportieve natuurbeleving en recreatie voor 2,6 miljoen inwoners.

 

Download het Juryrapport

 

Foto's: Chantal Bekker