Duurzame dinsdag

Nominaties bekend voor VHG Groenprijs

Voor de VHG Groenprijs zijn drie initiatieven geselecteerd die natuur naar de buurt brengt. Welk initiatief naar huis gaat met de 1.000 euro ondersteuningsprijs? Dat lees je op 6 september op deze website en via onze Twitter en Facebook.

 

Weestuin Wielewaal

Joke Broekzitter maakt met haar initiatief Weestuin Wielewaal Rotterdam groener en gezonder. Bij Weestuin Wielewaal kunnen buurtbewoners een stuk tuin adopteren, om zo verpaupering te voorkomen en een stimulerende gezonde leefomgeving voor kinderen te creëren. Bewoners die een beperkt budget hebben krijgen door de adoptie van een tuin de kans om hun kinderen op te laten groeien met gezonde natuurlijke voeding.

 

Milieuvriendelijk onkruid bestrijden

Hardnekkig onkruid ben je liever kwijt dan rijk. Maar met de bestaande methoden is onkruidbestrijding vaak kortstondig effectief en milieuonvriendelijk, dus gevaarlijk voor mens en dier. De bestrijding van hardnekkig onkruid als Berenklauw en Japanse duizendknoop kan ook milieuvriendelijk, zowel bovengrond als ondergronds. Daar zet Weed Free Service zich voor in. Weed Free Service is actief in het bestrijden van onkruid op milieuvriendelijke wijze en wil deze mogelijkheden breder onder de aandacht brengen.

 

1000ha nieuwe stedelijke natuur

Het initiatief ‘1000 ha nieuwe stedelijke natuur’ verbindt partijen rond een inspirerende ambitie. Dit idee van Greenlabel resulteerde in 2015 in een Green Deal. De aansprekende doelstelling bracht direct diverse partijen in beweging. Afgelopen voorjaar kwamen grondeigenaren, vertegenwoordigers van kennis- en onderwijsinstellingen, groene NGO's en ondernemers uit de groenbranche bijeen om te bespreken hoe zij samen meer dan 1.000 hectare nieuw groen kunnen realiseren in stedelijke gebieden.

 

Over de VHG Groenprijs

VHG, branchevereniging voor hoveniers en groenvoorzieners, ziet dat steeds meer burgers betrokken zijn bij hun buurt en de buurt vergroenen. Directeur Egbert RoozenVHG pleit ervoor om burgerparticipatieprojecten een samenwerking tussen burgers, gemeente en groene ondernemers te laten zijn. Daarom reikt VHG de Groenprijs uit aan projecten die de natuur de buurt in brengen.

Lees meer