Duurzame dinsdag

Top 3 duurzame ideeën Greenchoice Energieprijs

Deze drie initiatieven brengen volgens de jury duurzame energie dichtbij huis. Op 6 september maakt Greenchoice in Den Haag de winnaar van de Energieprijs t.w.v. 1.000 euro bekend. De winnaar ontvangt ook een jaar lang ondersteuning van Greenchoice om het idee werkelijkheid te maken.

 

Upfall Shower

De Upfall Shower is een douchesysteem dat 90% bespaart op water en energie. Een circulatiesysteem, waarin het water continu gefilterd, gezuiverd, verwarmd en ververst wordt, maakt dit mogelijk. De CO2-uitstoot vermindert en ook het afvalwater neemt af.

Het gaat snel met Upfall Shower. De douche is momenteel in productie, en in meerdere landen zijn patentgesprekken. René Betgem, bedenker van Upfall Shower, heeft als doel dat het grote publiek bewust wordt van de hoeveelheid schoon drinkwater dat verspild wordt met douchen, en de noodzaak om hier duurzamer mee om te gaan.

 

res-outswitching

Roger Lejeune, initiator van de res-out switching, wil onnodig energieverbruik tegengaan en mensen aanzetten tot gedragsverandering door het aanbieden van een pragmatische oplossing: de res-out switching.

De res-out gaat onnodig stroomverbruik tegen, bijvoorbeeld van apparaten die standby staan, of adapters die ongebruikt in het stopcontact geplugd zijn. Met één druk op de knop zijn al deze apparaten uit te schakelen. Hierdoor levert de res-out een bijdrage aan de CO2-reductie. De reststroom kan wel tot 70% gereduceerd worden,
wat een besparing oplevert van zo’n 6 tot 10% elektriciteit per jaar.

Initiatiefnemer Roger Lejeune ontwikkelde al een prototype dat nu meer dan een jaar succesvol draait. Om het product op de markt te brengen is Lejeune op zoek naar kapitaal, marketingadvies en naar iemand met kennis van programmeren.

 

Schooldakrevolutie

In 2020 moet minimaal 50% van de geschikte lege schooldaken omgetoverd zijn in groene-stroomfabriekjes, vindt Stichting de Schooldakrevolutie. De stichting ziet zonnestroom op scholen als cruciale aanjager voor de overgang naar duurzame energie en duurzaamheid in brede zin.

De Schooldakrevolutie wil het voor scholen of gemeenten eenvoudiger maken zonnepanelen op schooldaken te krijgen. Zonnepanelen brengen niet alleen de energierekening omlaag,
maar vormen ook een springplank voor de tweede pilaar van de Schooldakrevolutie; de stimulering van educatieprogramma’s om leerlingen in een vroeg stadium te doordringen van het belang van duurzaamheid. De Schooldakrevolutie is een gezamenlijk initiatief van Urgenda, Sungevity, en NL2025 (DSM en Rabobank). Samen met gemeenten (onder andere Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer) en andere initiatieven die zich richten op scholen, wil de Schooldakrevolutie bereiken dat over vier jaar de helft van alle scholen verduurzaamd zijn.

 

Over de Greenchoice Energieprijs

Bij Greenchoice dromen ze ervan dat iedereen in Nederland baas wordt over zijn eigen energie. Middels de Energieprijs zoekt Greenchoice ideeën, startups, innovaties die daar écht bijdragen aan de energietransitie, landsbreed of gewoon in je eigen huishouden. Greenchoice en alle klanten (waar mogelijk) helpen het winnende idee werkelijkheid te maken.

Lees meer