De winnaars van de Duurzame Dinsdag prijzen 2021 zijn:

Lidl Voedselprijs: SUNT
Bananen zijn een van de meest verkochte producten in de supermarkt. Maar, er worden er ook veel verspild. Van de 100 miljard ton geteelde bananen wordt alleen al in de BeNeLux havens ieder jaar 20 miljoen kilo bananen afgekeurd en tegen hoge kosten en op milieuonvriendelijke wijze vernietigd. We gooien bananen weg omdat hun maat, vorm of kleur niet voldoen aan de cosmetische standaarden van de supermarkt. Naast het weggooien van perfect-eetbare producten, verspillen we hierbij ook miljarden liters water, transport, andere grondstoffen en mankracht. SUNT’s bananenfabriek biedt een duurzame oplossing en kostenbesparing voor bananenimporteurs door deze bananen te verwerken tot hoogwaardige grondstof voor eigen en andermans producten. Zo komt die afgewezen banaan toch nog in de supermarktschappen! Deze reddingsactie levert SUNT dit jaar de Lidl Voedselprijs op.
www.suntfood.com


ING Circulair ondernemenprijs: Veridis
We staan nog steeds voor een grote uitdaging als het gaat om productie, gebruik en hergebruik van plastic. Volgens UN Environment zadelen we de aarde elk jaar opnieuw op met zo’n 300 miljoen ton plasticafval. Veridis probeert een revolutie in plastic recycling teweeg te brengen door de daadwerkelijke kwaliteit van gerecycled plastic inzichtelijk te krijgen en daarmee de circulariteit, toepasbaarheid én commerciële waarde van gerecyclede plastics te verhogen. Hun innovatieve techniek om scheiding beter in kaart te brengen, levert hen dit jaar de ING Circulair ondernemenprijs op.
https://veridis.tech
 

Greenchoice Energieprijs: Solarge

Uit onderzoek blijkt dat 30-40% van de daken in Nederland het gewicht van traditionele zonnepanelen niet kan dragen. Dakversterking of toepassing van lichtgewicht zonnepanelen heeft op dit moment nog een meerprijs die de investering niet rendabel maakt. Solarge is een Nederlandse producent van lichtgewicht, circulaire zonnepanelen met een systeem dat de capaciteit voor zonne-energie zal gaan verveelvoudigen. Solarge laat volgens de jury zien waar een klein land groot van wordt. Zij winnen dit jaar daarom de Greenchoice Energieprijs.
www.solarge.com

 

VHG Groenprijs: Sociaal Tuinieren
​​​​​Met het initiatief Sociaal Tuinieren knappen vrijwilligers tuintjes op bij ouderen en andere kwetsbare bewoners die dat zelf niet (meer) kunnen. Het gaat hierbij om mensen met gezondheidsproblemen, een klein sociaal netwerk en met weinig financiële middelen. Tijdens feestelijke buurtdagen gaan groepen vrijwilligers samen met een hovenier aan de slag. Ze wieden, snoeien, rooien en verwijderen tegels. Daarna planten ze nieuw onderhoudsarm en ecovriendelijk groen. Na de make-over helpen vrijwilligers uit de wijk de bewoners met het onderhoud. Dit heeft een positief effect op de gezondheid, leefbaarheid, klimaatbestendigheid en veiligheid in de wijk. Er ontstaan prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet vanzelfsprekend zouden ontmoeten. Sociaal Tuinieren is hiermee een fantastisch voorbeeld van hoe groen verbindt en daarom dit jaar de winnaar van de VHG Groenprijs.
www.sociaaltuinieren.nl

IVN Natuurprijs
Nog niet eerder in de geschiedenis van Duurzame Dinsdag wist een initiatief twee prijzen in de wacht te slepen. Sociaal Tuinieren wint met haar verbindende concept dit jaar niet alleen de VHG Groenprijs, maar ook de IVN Natuurprijs!
De jury is geraakt door de wijze waarop vele vrijwilligers de handen uit de mouwen steken om bewoners de positieve effecten van de natuur - zo dichtbij - te laten ervaren. Zo wordt gewerkt aan het doorbreken van sociaal isolement en wordt tegelijkertijd bijgedragen aan meer groen in de wijk en versterking van de lokale biodiversiteit. Dubbel verdiend dus!
www.sociaaltuinieren.nl


De Duurzame Dinsdag-prijs
De beoogde winnaar was.... Extinction Rebellion. Deze groeiende beweging bestaat uit mensen die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis en streeft naar het kunnen doorgeven van een wereld waarin ook de generaties na ons goed kunnen gedijen.

Extinction Rebelion heeft besloten om de prijs niet te accepteren: "Wat we nodig hebben zijn geen klimaatprijzen, maar is actie"
https://extinctionrebellion.nl