Asito Sociale-innovatieprijs: HackYourFuture

HackYourFuture is een programmeerschool voor vluchtelingen. De vluchtelingen worden in korte tijd klaar gestoomd voor de arbeidsmarkt. Gijs Cortens wil met dit initiatief studenten in een periode van 6 maanden opleiden tot programmeur.

Jury: “Als gevolg van de vluchtelingenproblematiek zijn we ons meer bewust van de waarde van projecten, gegroeid vanuit idealisme en innovatiezin, voor en met vluchtelingen. Erkenning van HackYourFuture is dan ook tevens bedoeld als een compliment voor al die prachtige sociaal-innovatieve initiatieven in Nederland.”

 

Greenchoice Energieprijs: Schooldakrevolutie

Stichting de Schooldakrevolutie ziet zonnestroom op scholen als cruciale aanjager voor de overgang naar duurzame energie.

“De jury prijst de aandacht voor zowel de aanleg van zonnepanelen als de tweede pilaar: de ontwikkeling van een actief en praktisch educatieprogramma om leerlingen te betrekken. Het knelpunt in de regeling rond zonnepanelen verdient volgens Duurzame Dinsdag aandacht.”

(Benieuwd hoe het ze verder verging? Lees hier het interview uit 2018)

 

VHG Groenprijs: NL Greenlabel

NL Greenlabel wil Nederland laten zien hoe het ook kan met duurzaamheid en groen in de stad.

Jury: “Provincies, gemeenten én ondernemende hoveniers lopen direct warm voor dit initiatief, en dat biedt veel kansen. Greenlabel biedt iedereen de mogelijkheid om initiatief te nemen. Juist dat maakt dit idee zo sterk.”

 

Engie Jongerenprijs: Bluerise

​Bluerise haalt energie uit de oceaan. De organisatie ontwikkelt technologieën waarmee de energie uit tropische oceanen wordt benut voor de productie van duurzame elektriciteit, koeling en vers water.

Jury: “Bluerise is een innovatief en vernieuwend initiatief. Door op een innovatieve manier gebruik te maken van relatief eenvoudige en bekende technologieën (warmtepomp/rankine cycle) kan er een enorm energie-potentieel behaald worden. De productie van drinkwater uit zeewater maakt het idee nog interessanter, vanwege het tekort aan schoon drinkwater in verschillende delen van de wereld. Het is bewonderenswaardig hoe Bluerise in circa acht jaar is uitgegroeid van start-up tot succesvolle onderneming”. De jury ziet in Bluerise een inspiratiebron voor de start-ups van vandaag.

 

Lidl Voedselprijs: Peelpioneers

PeelPioneers heeft als doel het opzetten van een biorefinery voor Nederlands citrusafval.

Jury: “Een completere verwaarding van grondstoffen draagt bij aan duurzamer voedselgebruik. Peel Pioneers gebruikt op een slimme wijze een reststroom om een product te maken dat anders geïmporteerd moeten worden. Zeker voor de horeca en verwerkers is dit een interessant initiatief. Start-ups kunnen groeien van positieve aandacht, exposure en connecties, en dat is wat wij Peelpioneers toewensen.

 

NS Reis mee-prijs: Duurzame Gezinsauto Stella

Gezinsauto Stella is ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie. Hiermee is de eerste stap gezet naar een duurzame mobiele toekomst.

Jury: “Duurzame Gezinsauto Stella laat zien dat de techniek van zonne-energie steeds krachtiger wordt. “Stella is bij uitstek iets dat toekomst heeft. Zonnepanelen in elke vorm gaan in de toekomst een belangrijke rol spelen, wie weet ook voor het treinverkeer.”

 

Duurzame Dinsdagprijs: Dutch Solar Challenge

De Dutch Solar Challenge is de grootste Nederlandse zonnebootrace. Tijdens het evenement varen boten aangedreven door zonne-energie langs de Friese Elfsteden.

Jury: “Jongeren en jongvolwassenen betrekken bij duurzaamheid is niet altijd even makkelijk. De Dutch Solar Challenge is op dit vlak met vlag en wimpel geslaagd. Zij combineren een spannende wedstrijd met technisch vernuft met een brede uitwerking. Voor de reguliere scheepvaartsector is, naast het gebruik van zonnecellen, de techniek en het materiaalgebruik interessant. Daar waar je besparing in materiaal realiseert, zonder de structuur en stevigheid van het schip aan te tasten, zal brandstof bespaard worden.