Wie vielen in de prijzen in 2017?

Op Duurzame Dinsdag werden 6 prijzen uitgereikt.
Download hier het jury-rapport van 2017 met informatie over alle genomineerden.

 

Asito Sociale-innovatieprijs: Happy Tosti

Jury: ‘Happy Tosti combineert een commerciële horeca-aanpak met sociale betrokkenheid. Dankzij deze aanpak zijn in 2,5 jaar tijd 38 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen. Streven is om de komende vijf jaar minimaal 500 nieuwe arbeidsplekken te creëren. Een mooi voornemen!’

 

 

 

 

Greenchoice Energieprijs: PHYSEE

Powerwindows zetten via onzichtbare zonnecellen licht om in elektriciteit. Daarmee maakt PHYSEE nieuwe bedrijfspanden vrijwel volledig energieneutraal.

Jury: ‘PHYSEE experimenteert met zonnepanelen verwerkt in glas. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar kan in potentie de energietransitie versnellen. Een startup met dit doel getuigt van lef!

(Beniewd hoe het nu met ze gaat? Lees hier het interview uit 2018)

 

 

VHG Groenprijs Dakpark Rotterdam

Het Dakpark is het grootste openbaar Park op een dak van Europa. Bewoners zetten zich blijvend in voor een veilig, mooi, schoon en gezellig park.

Jury‘Groen is gezond en een groen dak bespaart energie én draagt bij aan een klimaatbestendige stad. Met Dakpark Rotterdam verbindt groen bovendien de mensen die er wonen. Door het ‘van de wijk’ te maken is dit een duurzaam succes.’

 

ENGIE Jongerenprijs: PowerNEST

PowerNEST wekt energie op uit wind en zon door middel van een geïntegreerde architectonisch aantrekkelijke oplossing voor platte daken van hoogbouw.

Jury: ‘Daar is dan hij dan, dé combinatie van wind en zon op hoge gebouwen. Zo’n geïntegreerd ontwerp is efficiënt. De jury vindt dit bovendien een mooi ontwerp.’

 

 

Lidl Voedselprijs: Spireaux

Veranderingen en vernieuwingen in de voedingssector zijn een enorme kans voor een duurzame samenleving. Lidl brengt ook dit jaar met de ‘Lidl Voedselprijs’ een nieuw duurzaam initiatief naar een hoger plan.

Jury :Dit is een zeer innovatief initiatief en een efficiënte manier van eiwitproductie. Dit initiatief is zijn tijd ver vooruit. De potentiele wereldwijde impact is enorm. De jury is enorm gefascineerd.’

 

De Duurzame Dinsdagprijs de Ceuvel

De Ceuvel is behalve een café-restaurant een duurzame broedplaats, werk- en experimenteerplek voor integratie van innovatieve, duurzame technologie in het dagelijks leven. Het terrein van de oude scheepswerf is volledig ontwikkeld met ge-upcyclede materialen en bestaat uit veertien oude woonboten op het land, uitgerust met zonnepanelen, composttoiletten, warmtewisselaars en plantenfilters.

Jury: 'Zoveel initiatieven op één locatie, dat biedt inspiratie én een mogelijkheid heel veel te leren. Interessant is bovendien dat de initiatieven later opschaalbaar zijn’.