Op 4 september j.l. was het voor de negende keer Duurzame Dinsdag. Ieder jaar, op de eerste dinsdag in september, brengen maatschappelijke organisaties duurzaamheid onder de aandacht van de politiek én vragen daarbij om daadwerkelijke ondersteuning voor duurzame initiatieven uit de samenleving. Het thema in 2007: 'Zet duurzaam consumeren op de kaart!'. IVN Nederland directeur Jurr van Dalen overhandigde het duurzame koffertje vol met initiatieven aan Minister J. Cramer (VROM).

 

Duurzame Dinsdag zette in de Oude Zaal van de Tweede Kamer duurzaam consumeren op de kaart: Duurzame Dates, de Duurzame Parade  en jongerenfilms over duurzaamheid. Natuurlijk waren ook de initiatiefnemers, die het duurzame koffertje gevulden hebben aanwezig. Minister Jacqueline Cramer van VROM nam namens het kabinet het Duurzame Koffertje in ontvangst, gevuld met 259 initiatieven en talloze statements.

 

Duurzame Dates
Tijdens het onderdeel Duurzame Dates presenteerde verschillende initiatiefnemers hun ideeaand e aanwezige organisaties. Het bruiste van de verschillende ideeën. Aanwezige organisaties waren: ASN, Green Wish, Matchpoint Internet, Senternovem, Ministerie van VROM, Ministerie van LNV, Fonds 1818, Nuon, VSB Fonds.

Lees meer...

 

Duurzame Parade
In deze parade showen Joris Putman (acteur Goede Tijden Slechte Tijden en winnaar van RTL's Dancing on Ice), Shane Pulmano en modellen van Dutch Spirit duurzame klimaatneutrale kleding, voeding en andere duurzame producten.
Kijk hier voor de producten en deelnemers aan de parade.

 

Duurzaam Consumeren
Alle sprekers op de bijeenkomst waren het erover eens: duurzame consumptie is een gezamenlijke missie van de hele samenleving burgers, overheid en het bedrijfsleven. “Duurzame ontwikkeling is de rode draad voor het kabinetsbeleid”, aldus secretaris-generaal André van der Zande namens minister Gerda Verburg van LNV. “Alle departementen zijn erbij betrokken. Een van de voorwaarden voor verwezenlijking van deze ambities is duurzaam consumeren. LNV kan daarbij vooral een faciliterende rol spelen. Overigens kan de overheid ook via haar eigen inkoopbeleid meewerken aan verduurzaming van de samenleving.”

 

 


 

Speech Jurr van Dalen, directeur IVN Nederland

“Ieder individu, de economie en de samenleving als geheel moeten duurzaamheid als bedding zien voor al het handelen”, aldus IVN-directeur Jurr van Dalen. “Het enthousiasme van de vele initiatiefnemers werkt aanstekelijk. De overheid kan dat enthousiasme stimuleren en een goed voorwaardenscheppend beleid uitwerken voor educatie, voorlichting en participatie van burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Zo kan ieder zijn deel nemen. Dan worden de ambitieuze doelstellingen van dit kabinet reëel.”

 

Lees meer...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: J. Thuring

 

Koffertje met Duurzame Initiatieven

Na ontvangst van het Duurzame Koffertje met 259 nieuwe duurzame initiatieven sprak minister Cramer (VROM): “Duurzaam consumeren is nu op de kaart gezet, nu moeten we het op de kaart houden! We hebben de vele inspirerende en innovatieve ideeën hard nodig. Daar moeten we in gezamenlijkheid aan werken. Bedrijven, burgers en bestuurders.” Juryvoorzitter Sybilla M. Dekker (oud-minister van VROM) loofde aan vijf initiatieven die duurzaam consumeren op de kaart zetten prijzen uit, en had voor één initiatief een eervolle vermelding. 

 

Lees meer...

 

Foto's Duurzame Dinsdag 2007
Bekijk hier overige foto's