15e editie van Duurzame DInsdag

Op dinsdag 3 september heeft staatssecretaris Wilma Mansveld, namens het kabinet, de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen. Deze koffer is gevuld met ruim 300 duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers. De inhoud van de koffer geeft het kabinet een beeld van de duurzame trends in Nederland. 

 

Minisymposium '15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving'

In het kader van de 15e editie van Duurzame Dinsdag organiseerde Greenwish een minisymposium ‘15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving’ en lanceerde het essay ‘Geen parels zonder oesterbank’, waarin de meest opmerkelijke resultaten van de afgelopen 15 jaar aan bod kwamen. In dialoog met een aantal visionairs is een discussie ontstaan over de toekomst van duurzaam maatschappelijk initiatief. Conclusie is dat we nog steeds ideeën nodig hebben voor de toekomst. Nederland kan koploper worden in duurzame ontwikkeling, als overheid en politiek ideeën en initiatieven uit de samenleving serieus gaan nemen. De kennis en creativiteit van individuele mensen wordt onvoldoende benut. Als we deze beter op waarde inschatten en gebruiken, komen er niet alleen meer technische innovaties tot stand, maar ook sociale innovaties:iedereen kan meedoen en duurzame ontwikkeling krijgt er een motor bij.  Klik hier voor het Essay

 

Tweede duurzame Troonrede door Marjan Minnesma

 

“Leiderschap, lef en visie, investeringen van velen en een omslag in denken leveren een nieuwe, schone en gezonde economie op. Uiteindelijk levert dat meer kwaliteit van leven, heel veel banen en een volhoudbare economie op die tegen een stootje kan. 100% Duurzame Energie in 2030. Het kan als je het wilt. Alles ligt klaar: de technieken zijn er, de ideeën en zelfs de middelen als we zaken anders organiseren en slimmer aanpakken.”

Dit stelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, in haar Duurzame Troonrede die zij vandaag uitsprak op Duurzame Dinsdag in de oude zaal van de Tweede Kamer in Den Haag. Als nummer één van de Trouw Duurzame top 100 is Minnesma gevraagd haar visie te verkondigen. “Grote groepen mensen staan al klaar en willen aan de slag. Vele goede voorbeelden zijn al voorhanden. Wat let ons om op te schalen en samen te doen wat nodig is?”

 

Prijswinnaars Duurzame Dinsdag

De jury heeft dit jaar een drietal prijswinnaars bekend gemaakt.

GasTerra Energieprijs

Rest NRG – Joop de Kock – Leidschendam

Lidl Voedselprijs

Goede vis op het bord – Mieke Snoek – Amsterdam

Duurzame Dinsdagprijs

Foodiebag – Lisanne Addink – Zeist

 

 

Duurzame Lintjes

De jury onderscheidde een drietal personen met het Duurzame Lintje. Minister Ronald Plasterk reikte deze uit aan:

De heer Ton Willemsen

Mevrouw Kitty van der Heijden

De heer Wubbo Ockels