Terugblik op Duurzame Dinsdag 2014

 

 

 

Op dinsdag 2 september heeft staatssecretaris Wilma Mansveld, namens het kabinet, de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen. Deze koffer is gevuld met ruim 220 duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers. De inhoud van de koffer geeft het kabinet een beeld van de duurzame trends in Nederland. Staatssecretaris Wilma Mansveld complimenteerde de initiatiefnemers en sprak over de ‘helden’ van de samenleving. Ook gaf zij aan dat vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een aantal initiatiefnemers ondersteund zullen worden.

 

In een dialoog tussen Tweede Kamerleden, initiatiefnemers en het gelegenheidskabinet van People, Planet en Profit door Duurzaam Overleg Politieke Partijen (DOPP) werd het voorstel voor een duurzame macro-economisch verkenning omarmd door een aantal Kamerleden. Ook werd er aangedrongen dat bij duurzaam inkopen door de overheid meer aandacht moet zijn voor duurzame initiatieven.

 

Marjan Minnesma roept in de Duurzame troonrede op dat de muur tussen de ‘gewone mens’ en de ’activist’ afgebroken moet worden en dat we allemaal onderdeel moeten en zullen worden van de beweging die leidt tot een volhoudbare en rechtvaardige samenleving en circulaire economie voor iedereen. Ook de muur tussen ‘de wetenschapper’ en ‘de activist’ mag worden geslecht. De beste wetenschappers op het gebied van klimaatverandering zijn vaak het meest ongerust. Maar velen durven dat niet hardop uit te spreken. Het wordt tijd voor veel meer scientivists. Tevens roept Marjan Minnesma iedereen op om te laten zien en horen dat we het helemaal anders willen; te beginnen met het weekend van 21 september, tijdens de People's Climate March die in de grote steden over de hele wereld wordt gehouden om verandering af te dwingen.Dit stelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, in haar Duurzame Troonrede die zij vandaag uitsprak op Duurzame Dinsdag in de oude zaal van de Tweede Kamer in Den Haag. Als nummer één van de Trouw Duurzame top 100 heeft Minnesma voor de derde keer haar visie verkondigd.

Download de duurzame troonrede van Marjan Minnesma

 

Duurzame Dinsdag kent een aantal prijzen toe, die initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen. Voorzitter van de jury, Maurits Groen, heeft deze uitgereikt aan de volgende personen/organisaties:

 

Gasterra Energieprijs

Economizer CV combiketel – Ron Postma

 

Lidl Voedselprijs

Gezondheid met smaak - Feike van der Leij

 

Duurzame Dinsdagprijs

Strawblocks, van strobaal naar industrieel bouwblok van geperst stro – Pim Hondeveld

 

Climate-KIC Runner-up prijs

RiziQi - Deborah Sumter en Avital Zandvliet

 

Sinds 2008 kent de organisatie van Duurzame Dinsdag een onderscheiding toe aan personen die zich bijzonder inzetten voor de verduurzaming van Nederland. Dit jaar onderscheidt de jury een viertal personen. Duurzame Lintjes zijn door juryvoorzitter Maurits Groen uitgereikt aan:

 

De heer Jan van Betten

De heer Jan Rotmans

De heer Jan Terlouw

Mevrouw Laurentien van Oranje