Duurzame Dinsdag 2006: 160 initiatieven

In aanwezigheid van ruim 150 mensen nam minister-president Balkenende namens het kabinet op Duurzame Dinsdag 5 september 2006 het Duurzame Koffertje 2006 in ontvangst. In dit koffertje zaten bijna 160 initiatieven en statements van Nederlandse burgers en organisaties, twee keer zoveel als vorig jaar. Deze zevende Duurzame Dinsdag kreeg het thema mee:
Klimaat; waar steek jij je energie in?

Programma 5 september
Duurzame Dinsdag vond dit jaar plaats in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Initiatiefnemers, kamerleden en pers druppelden vanaf 11.00 uur binnen. Uiteindelijk waren niet alleen alle stoelen bezet, maar stonden er zelfs nog mensen langs de kant om de happening mee te maken.

Dagvoorzitter Kamran Ullah, ex-voorzitter van de Nationale Jeugdraad, opende deze zevende Duurzame Dinsdag.

Voor het oordeel van de jury gaf hij het woord aan oud-minister Thom de Graaf. Deze ging o.a. kort in op de wijze waarop de jury tot haar beslissing was gekomen en op de criteria die de jury gehanteerd had. Vervolgens maakte Thom de Graaf bekend wie de eervolle vermeldingen hadden gekregen en wie prijswinnaars waren. Vanuit het ministerie van VROM deelde staatssecretaris Van Geel de geldprijzen uit aan de eerste en tweede prijswinnaars.

 

De staatssecretaris kreeg op Duurzame Dinsdag ook door 2 leden van het Burgerplatform het rapport ‘Klimaat en Energie’ aangeboden. In zijn reactie ging hij in op het belang wat VROM hecht aan Duurzame Dinsdag en de betrokkenheid van burgers bij duurzaamheid, waarvan ook het rapport van het burgerplatform een voorbeeld van is.

Tafelgesprekken
In de oude zaal van de Tweede Kamer vonden onder leiding van o.a. juryleden, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en partners van Duurzame Dinsdag gesprekken plaats tussen de initiatiefnemers en kamerleden, overheid en maatschappelijke organisaties. Er waren dit jaar wel 20 kamerleden die deelgenomen hebben aan Duurzame Dinsdag! De tafelvoorzitters spitsten de discussie toe op knelpunten die vanuit de verschillende initiatiefnemers bij tot stand komen en realisatie van hun initiatief naar voren kwamen. Dit leidde tot uitwisseling van ervaringen, oplossingen en adviezen. Het laatste kwartier kwam de minister-president Balkenende binnen en ging in gesprek met diverse initiatiefnemers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overhandigen koffertje
Jurr van Dalen (algemeen directeur IVN Nederland) overhandigde het koffertje aan minister- president Balkenende.

De minister-president nam met trots het koffertje in ontvangst en reageerde uitgebreid op zowel de toespraak van Jurr van Dalen als op het idee van Duurzame Dinsdag en de initiatieven. Met name prees de premier de jongste indiener van 2006: een 12-jarige jongen die het idee had ingediend om batterijen op te laden met zijn fietsdynamo. Minister-president Balkenende gaf aan dat hij een inspiratie zou kunnen zijn voor leeftijdsgenoten.

Hij zei toe dat er aan de initiatieven zeker aandacht gegeven zal worden in het kabinet. En desgevraagd beloofde hij om voorjaar 2007 persoonlijk te reageren op de initiatieven en statements, mits hij dan weer tot minister-president gekozen zou zijn.

Toespraak Opa Aarde
Hayrettin Karaca ofwel ’Opa Aarde’, oprichter van Stichting TEMA (Turkse natuur- en milieuorganisatie) en woonachtig in Turkije, hield een toespraak met als tolk IVN-ambassadeur Funda Müjde. Hij benadrukte vooral dat een duurzame wereld alleen mogelijk is als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en op duurzame wijze handelt. Duurzaam handelen kies je zelf. Cabaretičre en columniste Funda Müjde plaatste met extra toelichting de toespraak ook in een Nederlandse context.


Film en een borrel
De dag werd afgesloten met een filmpje die gedurende de dag was gemaakt en gemonteerd door Campus TV. Dit filmpje geeft een korte impressie van de sfeer van de dag, het programma en de sprekers.

 

Het juryrapport
Reactie staatssecretaris Van Geel

Toespraak Jurr van Dalen, algemeen directeur IVN Nederland

Uittreksel van de toespraak van Hayrettin Karaca

Foto's Duurzame Dinsdag 2006