ecosysteem-wederdiensten (ESWD) 221

Het idee: ecosysteem-Wederdiensten (ESWD).
Systeem Aarde draait louter om dienst en wederdienst; officieel ecosysteemdiensten (ESD) en ecosysteem-wederdiensten(ESWD) geheten.
Ecosysteemdiensten: diensten die de natuur levert aan de mens, ecosysteem-Wederdiensten retourdiensten door mensen aan de natuur / het systeem. Wederdiensten betreffen geen Ďfree-styleí co-creŽren maar gaan over co-existeren: als dienst en wederdienst (ESD en ESWD) geen balans vormen, is er verder bestaan niet mogelijk.
De allerbelangrijkste ecosysteem-wederdienst betreft Energie, ofwel het vormen van Energielandschappen. Een tweede essentiŽle ESWD is Communicatie: hoe vormen we vanuit het WIJ-Aarde-gevoel een nieuwe relatie met de planeet. Een derde, cruciale ESWD is GeldÖ geld als verandermiddel!www.odinot.nl www.madeinzeeland.nl
Een systeemwijziging is geen wijziging van het systeem maar van onze kijk op de werkelijkheid, ook Rijksbeleid verandert hier niets aan; het enige wat het Rijk kan doen is het mogelijk maken en faciliteren van Schouwen-Duiveland als "'voorbeeldregio" - de rest regelen we lokaal.