Uit meer dan 150 ingezonden initiatieven, zijn er drie na juryberaad als winnaars uit de bus gekomen. De juryleden hebben dit jaar gekeken naar de duurzaamheid, circulariteit, vernieuwing, schaalbaarheid en impact van de inzendingen. De winnaars van de Duurzame Dinsdag Prijzen van 2023 zijn:

 

- Bamboi: toiletpapier gemaakt van bamboe

Bamboi is opgericht door Leroy Ranglek en Joseph Nickisch, twee jonge Amsterdamse ondernemers die samen zijn opgegroeid en een passie delen om de wereld een stukje beter te maken. Leroy heeft een technische achtergrond en Joseph is thuis in de bedrijfswereld. Hun mix van ervaringen, expertise en ondernemerszin ontwikkelde zich tot een toegewijd duo dat klaar is voor een nieuw avontuur.

"Wij geloven dat onze generatie de wereld moet veranderen. En verandering begint bij jezelf. Als iedereen een kleine stap zet, gaan we samen naar een duurzame, groene wereld. Elke stap telt. Daar geloven wij in. Daarom hebben wij die stap zo klein mogelijk gemaakt, zodat iedereen makkelijk een bijdrage kan leveren aan een betere wereld, namelijk met Bamboi 100% bamboe toiletpapier. Wij zijn Bamboi begonnen because we really give a shit."

 

- FIXbrigade Nederland: project dat mensen met een laag inkomen helpt om hun huis energiezuinig te maken

De FIXbrigade is ontstaan vanuit buurtorganisatie Jungle Amsterdam. Het project is bedacht en opgezet door Jannekee Jansen op de Haar en Francis Langedijk. In 2017 zagen zij dat buurtbewoners met een laag inkomen hulp nodig hadden bij het besparen op hun energieverbruik. Energiecoaching, gedragstips of alleen het afleveren van energiebesparende producten is vaak niet genoeg. Uit ervaring weet de FIXbrigade inmiddels dat ze het beste bij mensen thuis kunnen komen met FIXers die weten wat ze moeten doen. Samen bepalen ze met de bewoners wat er aangepakt moet worden, om het vervolgens kosteloos te installeren.

"Prettig wonen in een tochtvrije woning zonder zorgen over de energierekening. Dat is wat we doen."

 

- Groasis: technologie om groen te kunnen aanplanten op gedegradeerd land

Met de technologie van Groasis is er slechts 1 liter water in plaats van 10 liter nodig bij het beplanten van droge gebieden. Groasis gaat uiterst efficiënt om met water, waardoor groen geplant kan worden in gebieden waar water schaars of duur is. Deze innovatie helpt de gebruiker om geld te besparen bij het planten van bomen voor ecosysteemherstel en geld te verdienen bij het planten van bomen voor agroforestry of persoonlijk gebruik. De waterbesparende technologie van Groasis is een geïntegreerde planttechnologie voor het planten in droge, geërodeerde, woestijnachtige en rotsachtige gebieden. Het is geen manier van irrigatie. Lastig verhaal? Je leest hier alles over de technische achtergrond van Groasis.