Voor 2013 heeft de jury van Duurzame Dinsdag de volgende personen gehonoreerd met een Duurzaam Lintje

Ton Willemsen (1952) startte in 1980 het bedrijf TONZON, uitvinder en producent van uitvouwbaar vloerisolatiemateriaal. Hij is nog altijd de gedreven directeur van dit innovatieve bedrijf. Eind jaren ’70 waren overheid en gevestigde organisaties niet enthousiast over deze revolutionaire vinding, en dat terwijl er door de oliecrisis veel aandacht was voor energiebesparing. Hij bracht zelf zijn product op de markt. En met succes. Met zijn volhardendheid en ondernemende aanpak heeft hij gezorgd voor een betaalbaar, effectief en duurzaam vloerisolotieproduct en heeft zo een aanzienlijke bijdrage geleverd aan energiebesparing en CO2-emissiereductie.

De voordracht

TONZON wordt door de jury gezien als een pionier (sinds 1980!) op het gebied van energiebesparing. TONZON laat zien dat met een betaalbaar, effectief en duurzaam product markt kan worden gecreëerd voor vloerisolatie. Daarmee is TONZON een prachtig voorbeeld van en voor duurzaam ondernemerschap.

Motivatie van de jury

Een Duurzaam Lintje voor Ton staat voor de erkenning van zijn ondernemerschap, degelijkheid, gedrevenheid voor duurzaamheid en de concrete bijdrage aan betaalbare efficiënte energiebesparing die hij daarmee bereikt heeft.

 

Kitty van der Heijden is directeur Directie Klimaat, Energie, Milieu en Water, ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur Duurzame Ontwikkeling. Ze was verantwoordelijk voor Rio+20 en zorgde ervoor dat de succesvolle bijeenkomst 'Rio aan de Maas' georganiseerd werd ter voorbereiding van Rio+20. Ook had zij de leiding over de Wereldwaterdag 2013 die dit jaar in Den Haag werd georganiseerd. Met haar passie, daadkracht en constructieve opstelling weet ze zowel internationaal als nationaal invloed uit te oefenen en zo bij te dragen aan een duurzamere en rechtvaardigere wereld.

Voordracht

Kitty laat zien dat er in de vaak lastige politieke setting wel degelijk mogelijkheden zijn om het thema duurzaamheid aan te pakken. Met haar grote kennis van zaken, actieve opstelling, en doorzettingsvermogen zorgt ze voor een frisse wind op het internationale politieke toneel. Ze werkt vanuit een duidelijke en inspirerende visie op mondiaal duurzaamheidsbeleid. Ze kan ook als geen ander ingewikkelde internationale politieke kwesties makkelijk voor een groot publiek begrijpelijk uitleggen. Ze oogst daarmee veel waardering. Niet voor niets is zij terug te vinden in de Top 3 Beste Ambtenaren van Nederland.

 

Wubbo Ockels studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Rijksuniversite

it Groningen en behaalde in 1973 cum laude zijn doctoraal examen. Na zin opleiding deed hij experimenteel onderzoek naar onder meer het verval van atoomkernen onder uitzending van gammastraling aan het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI). In 1978 promoveerde hij tot doctor op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 1978 werd hij, als wetenschapper die als buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen was verbonden, door de ESA geselecteerd om mee te werken aan het Spacelabprogramma, een samenwerkingsproject van de ESA en de NASA. In 1980 en 1981 volgde hij een astronautenopleiding aan het Lyndon B. Johnson Space Center in Texas. Tijdens de eerste Spacelabvlucht in 1983 onderhield hij vanuit het vluchtleidingscentrum contact met de wetenschappers onder de bemanning. Van 31 oktober t/m 6 november 1985 maakte hij met de ruimteveer Challenger zijn eerste ruimtevlucht.

Voordracht

Na zijn reis als eerste Nederlandse ruimtevaarder is hij blijvend ambassadeur geworden voor duurzaamheid en pleit voor een zorgvuldige omgang met onze planeet. ‘De aarde is zelf een ruimteschip. We zijn eigenlijk ruimtevaarders die heel behoedzaam met dat precaire, kwetsbare ruimteschip moeten omgaan’.

Motivatie van de jury

De jury prijst zijn werk en inzet voor het verduurzamen van Nederland. Hij is een zeer zichtbare, positieve en toegankelijke inspirator en verdient dit Nationale Duurzame Lintje zeer.

Naschrift 18-05-2014
Met grote verslagenheid heeft de organisatie van Duurzame Dinsdag kennis genomen van het overlijden van Wubbo Ockels. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe.