U bent hier:  Home  /  Nieuws  /  Programma Duurzame Dinsdag 2020

Gaan we terug naar het ‘oude normaal’ of komen we duurzamer, socialer en uiteindelijk ook economisch sterker uit deze periode van crisis en transitie?

Bekijk hieronder het hele programma. Schakel om 14.15u in op de livestream en mis niets!

Op 1 september is het Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de Duurzaamheid. Vernieuwende initiatieven uit de samenleving worden op verschillende manieren onder de aandacht gebracht van politiek Den Haag. Onder de 454 initiatieven van dit jaar zijn opvallend veel 'game changers'. Uit een analyse van deze initiatieven blijkt dat we economische groei niet langer meer als hét medicijn zien voor een beter leven. De mens is onlosmakelijk deel van de natuur. Er klinkt een roep om een ander fundament, andere uitgangspunten, dat gaat verder dan ‘verduurzamen van het bestaande’.

Hoogleraar Jan Jonker zal in zijn Duurzame Troonrede 'het beleid op weg naar radicaal anders' presenteren. Hij geeft ons – en de politiek – zeven ‘breekijzers’ waarmee we het systeem het komende decennium kunnen verbouwen.

Nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra heeft 40 ondernemers en wetenschappers geïnterviewd in het kader van een film die hij momenteel maakt. Zijn conclusie: we kunnen de klimaatdoelen in 2030 halen mits we de moed hebben om ons economisch systeem anders in te richten. De technologie, middelen, maatschappelijke innovatiekracht en het bewijs dat duurzaamheid het leven juist leuker (en niet soberder) maakt zijn ruim voor handen.

Maayke Damen van Excess Materials Exchange – een datingsite voor reststromen – heeft uitgewerkte ideeen om de knelpunten in de huidige afvalstoffen wetgeving weg te nemen.

Met deze ‘munitie’ gaan we in gesprek met Tweede Kamerleden. Om samen de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen!

Tijd: 14.30-17.00 (online inloop vanaf 14.15)
Locatie: Programma geheel online, met livestream vanuit Nieuwspoort
Dagvoorzitter: Natasja van den Berg
 

Tijd Programma-onderdeel
14.15 Online inloop
14.30 Opening en check-in
14.40 Uitreiking Duurzame Lintjes
14.55 Duurzame Troonrede door Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen
15.15 Analyse van de initiatieven in de Duurzame Dinsdag koffer 2020, door GreenWish
15.20 Break-out sessies voor de 454 initiatieven (alleen toegankelijk op uitnodiging)
15.20 Plenair: interviews met Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra en ondernemer Maayke Damen van Excess Materials Exchange.
15.50 Pauze
16.00 Dialoog met Tweede Kamerleden
16.30 Overhandiging van de Duurzame Dinsdag koffer aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven
16.40

Bekendmaking van de winnaars van de:
- ING Circulair Ondernemenprijs
- Asito Sociale Innovatieprijs
- VHG Groenprijs
- Greenchoice Energieprijs
- Lidl Voedselprijs
- Duurzame Dinsdagprijs