Onkruidenboter deed in 2017 mee aan Duurzame Dinsdag. Een prijs werd niet gewonnen maar het bedrijf is booming.

 

Onkruidenboter is een boter gemaakt van melk van boerenbedrijven die weidevogelvriendelijk werken mét zelfgeplukte kruiden uit een weiland langs de Amstel. De boeren die de boter leveren, nemen maatregelen ten gunste van weidevogels: ze bewerken hun land minder intensief dan reguliere boeren en maaien pas na afloop van het broedseizoen.

 

Initiatiefnemers zijn Roel Kramer (30) en Martijn Postma (38). Wekelijks plukten de mannen een mand onkruid op het land van een boer in Amstelland, vermengden dit handmatig met de boter, maakten er rollen van, verpakten die in wit bakpapier en leverden deze vervolgens persoonlijk af.

 

De eerste klant was Kek! Proeflokaal, een pop-upterras in een weiland in Ouderkerk aan de Amstel. Daarna volgde Roest op Oostenburg in Amsterdam-Oost. Nog wat later leverden Roel en Martijn aan stadsstrand Blijburg, het Friese restaurant Thuskomme, de twee filialen van Landmarkt en boerderijwinkel Lindenhoff.

Woensdag is boterdag

Kramer en Postma werken een dag per week voor Van de Koe, zoals ze hun bedrijf noemen. Woensdag is hun gezamenlijke 'boterdag'. Daarnaast werkt Kramer vier dagen bij een culinair importbedrijf; Postma is eigenaar van een kookstudio in de Bovenkerkerpolder.

Met de hand plukken doen ze sinds kort niet meer.

Twee maanden geleden stapten ze over op kwekers. Kramer: "Met het aantal klanten dat we nu hebben, redden we het niet om alles zelf te doen. Op je knieën in het gras hondsdraf zoeken kost ontzettend veel tijd. Ook zaten we met het ethische aspect: we willen juist dat de weidevogels van de kruiden profiteren, we helpen ze niet door die te plukken. Toen we net begonnen, stonden we daar nog niet zo bij stil."

Ze vonden een biodynamische veldzuring- en daslookkweker in Duitsland. Een hondsdrafkweker hebben ze nog niet gevonden. In de tussentijd gebruiken ze oregano als alternatief voor de hondsdraf. Postma: "Het kostte moeite om af te stappen van het idee zelf kruiden te plukken. Veel mensen vonden dat juist zo bijzonder. Maar ons doel is niet een product met zelfgeplukte kruiden op de markt brengen, maar boeren helpen die weidevogelvriendelijk werken."

 

Om op grotere schaal boter in te kunnen kopen is Van de Koe gaan samenwerken met biologische melkveebedrijf De Weerribben in Overijssel. Voor het mengen van de boter huren ze tegenwoordig in Zaandam een professionele keuken met een deegmachine. Postma: "Tot voor kort waren we op sommige dagen wel acht uur bezig met het mengen van de boter, we moesten drie uur kneden om hem zacht te krijgen."

 

Welke richting de mannen van Van de Koe ook uitgaan, het weidevogelaspect laten ze niet los. Kramer: "We willen echt andere boter verkopen dan al op de markt is. Boter met een goed verhaal en een positieve impact op de natuur."

 

Lees het hele interview in het Parool.

Tekst: Kirsten Dorrestijn