U bent hier:  Home  /  Duurzame lintjes  /  Hoe is het nu met...?  /  BroodNodig

In 2016 deed BroodNodig mee aan Duurzame Dinsdag. Hoe is het ze sindsdien vergaan?

'Ik ben nog niemand tegen gekomen die ‘nee’ zei tegen het recyclen van brood."

Van al het voedsel dat in Nederland weggegooid wordt is 80% brood. Een enorme verspilling van grondstoffen en energie. Dan hebben we het nog niet eens over ratten- en meeuwenplagen of zieke dieren die van het brood gegeten hebben.

 

Dat kan en moet anders dacht Angelique Verdenne uit Rotterdam. ‘Laten we dat oude brood ophalen en er iets nuttigs meedoen.’

Zo werd in 2015 BroodNodig geboren en deden ze in 2016 mee aan Duurzame Dinsdag. In gesprek met Paula Zwitser campagneleider ‘BroodNodig’.
 

‘Ik ben al bij BroodNodig betrokken sinds januari 2015.'

In het begin wilden we vooral broodverspilling tegen gaan. We startten daarom met twintig broodbakken verspreid door de stad waar iedereen zijn oude brood in kon gooien. Eén keer per week leegde de gemeente de bakken en maakte compost van de inhoud.’

‘Daarnaast voerden wij campagne om de Rotterdammers bewust te maken van voedselverspilling. We schoven bij iedereen aan; van kinderboerderijen tot koffieochtenden op scholen, van moskeeën tot food-festivals. Ondertussen werkten we aan een vergistingsmachine (ontwikkeld door ENKI en Better Future Factory). Brood bevat zo veel energie, je kunt het zien als een superfood voor de vergister, met biogas als resultaat.’
 

 

 

Om inzichtelijk te maken hoe zo’n broodvergister werkt heeft ‘BroodNodig’ één vergister voor educatief gebruik. Een waar kunstwerk gecreëerd samen met ENKI en Better Future Factory zodat het niet alleen leerzaam is maar er ook nog eens aansprekend uitziet. (Klik op de foto voor een filmpje)
 

Groen collect is de partner die tegenwoordig het brood ophaalt.

Dit bedrijf is een social enterprise. Het helpt mensen te re-integreren op de arbeidsmarkt. Zij halen het brood met elektrische voertuigen op en brengen het vervolgens naar de vergister.

Paula: ‘Inmiddels zijn we zo ver dat we proberen bedrijven te interesseren om een eigen vergister aan te schaffen. De mensen in de buurt van het bedrijf kunnen hun brood daar naar toe brengen in plaats van in een broodbak. Zo helpt de hele buurt mee aan het terugdringen van voedselverspilling en vergroening van energie.’
 

Waar staat BroodNodig anno 2018?

‘Wij zijn van twintig naar zestig broodbakken in de stad gegaan. Maar dat is natuurlijk niet alles. Het belangrijkste is dat wij een shift hebben gemaakt van de nadruk op het vergisten en ophalen van brood naar een 100% focus op campagnevoeren. Campagnes niet alleen voor bewustwording en het voorkómen van voedselverspilling maar ook voor duurzaamheid in het algemeen.’

‘Brood heeft een grote symbolische waarde voor de meeste culturen. Ik ben nog niemand tegen gekomen die ‘nee’ zei tegen het recyclen van brood. Daarom gebruiken wij brood als kruiwagen om het over duurzaamheid te hebben.’ Door onze wijkgerichte aanpak hebben we een groot netwerk in Rotterdam waarmee we samen met de inwoners oplossingen bedenken voor de problemen.'
 

'Dat is het mooie aan onze methode.'

Waar een gemeente meestal boetes en verboden uitvaardigt, bieden wij de mensen een positieve oplossing. De gemeente steunt ons door als opdrachtgever op te treden. Zo doet een ieder waar hij goed in is en werken we samen om onze doelen te bereiken. Misschien in de toekomst zelfs in andere gemeentes. De gesprekken zijn in ieder geval gaande.’

Wilt u meer informatie over BroodNodig of contact met hen opnemen. Kijk op de website broodnodig.co

(Al het beeldmateriaal is afkomstig van BroodNodig)