Duurzame Lintjes 2013: Ton Willemsen, Kitty van der Heijden, Wubbo Ockels

De jury onderscheidde een drietal personen met het Duurzame Lintje. Minister Ronald Plasterk reikte deze uit aan:

De heer Ton Willemsen

Ton Willemsen (1952) startte in 1980 het bedrijf TONZON, uitvinder en producent van uitvouwbaar vloerisolatiemateriaal. Hij is nog altijd de gedreven directeur van dit innovatieve bedrijf.
Met zijn volhardendheid en ondernemende aanpak heeft hij gezorgd voor een betaalbaar, effectief en duurzaam vloerisolotieproduct en heeft zo een aanzienlijke bijdrage geleverd aan energiebesparing en CO2-emissiereductie.

TONZON wordt door de jury gezien als een pionier op het gebied van energiebesparing. TONZON laat zien dat met een betaalbaar, effectief en duurzaam product markt kan worden gecreëerd voor vloerisolatie. Daarmee is TONZON een prachtig voorbeeld van en voor duurzaam ondernemerschap.

Mevrouw Kitty van der Heijden

Kitty van der Heijden is directeur Directie Klimaat, Energie, Milieu en Water, ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur Duurzame Ontwikkeling. Ze was verantwoordelijk voor Rio+20 en zorgde ervoor dat de succesvolle bijeenkomst 'Rio aan de Maas' georganiseerd werd ter voorbereiding van Rio+20. Ook had zij de leiding over de Wereldwaterdag 2013 die dit jaar in Den Haag werd georganiseerd. Met haar passie, daadkracht en constructieve opstelling weet ze zowel internationaal als nationaal invloed uit te oefenen en zo bij te dragen aan een duurzamere en rechtvaardigere wereld.

Kitty laat zien dat er in de vaak lastige politieke setting wel degelijk mogelijkheden zijn om het thema duurzaamheid aan te pakken. Met haar grote kennis van zaken, actieve opstelling, en doorzettingsvermogen zorgt ze voor een frisse wind op het internationale politieke toneel.

De heer Wubbo Ockels

Wubbo Ockels studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde in 1973 cum laude zijn doctoraal examen. Na zin opleiding deed hij experimenteel onderzoek naar onder meer het verval van atoomkernen onder uitzending van gammastraling aan het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI). In 1978 promoveerde hij tot doctor op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 1978 werd hijdoor de ESA geselecteerd om mee te werken aan het Spacelabprogramma. Van 31 oktober t/m 6 november 1985 maakte hij met de ruimteveer Challenger zijn eerste ruimtevlucht. Na zijn reis als eerste Nederlandse ruimtevaarder is hij blijvend ambassadeur geworden voor duurzaamheid en pleit voor een zorgvuldige omgang met onze planeet.