Anne van den Hof

Nu Pioneer patent heeft gekregen op normale zonnebloemen en een Nederlands bedrijf patent liet leggen op broccoli, mogelijk als begin van het patenteren van al wat groeit en bloeit, wil ik dat tegengaan door het ruimer maken van de rechtsgang voor individuele burgers tegen dergelijke "milieucriminaliteit". Ook moeten bij het afgeven van vergunningen alle hierop betrekking hebbende zaken binnen deze vergunningen worden geregeld en niet worden overgelaten aan het bedrijf zelf zoals nu vaak het geval blijkt (zie proefvelden gentechmaïs te Haaksbergen,Dussen en Venray) Een bedrijf dat een patent heeft op een normale plant of bloem mag geen vergunning krijgen in Nederland voor gentechproeven voor een standaardproduct waarvoor hij een patent heeft; op welke manier dan ook! Voorbeeld: Het ligt nl. voor de hand dat Pioneer nu bezig is om maíssoorten te patenteren om straks de wereldmarkt gentechmaïs (en overige gewassen)in handen te krijgen waarop straks de wereld voor al haar doen en laten (voedsel, teelt, gezondheid, (chemische) oorlogsvoering) in handen is gevallen van de chemische industrie. Zover mag het niet komen en we moeten NU ingrijpen en dit een halt toeroepen.

 

 

 

Vrije Consumenten Vereniging

Consumentenvereniging van en voor actieve consumenten die inzichten en ervaringen willen uitwisselen over verantwoord consumeren en produceren. Gericht dus op consumer governance. Vooral meedenken en meewerken aan nieuwe en vernieuwende initiatieven. Zoals bijvoorbeeld World Social Forum, Nederlands Sociaal Forum, UN Decade for Education Sustainabale Development via Senter Novem en CCN. Netwerken, Artikelen en Persberichten, Recensies, Indirect Lobbyen etc etc. Inspelen op de actualiteit en als katalysator meehelpen ideeën genereren samen met andere organisaties. Eigen onderzoek betreft consumer governance, zie website (open courseware).

 

 

 

JIP Boy 4-ever

Informatie voor en door jongeren. binnen het JIP en door voorlichtingen op feesten, scholen en evenementen, ver daarbuiten.
Signaliseren wat er onder jongeren speelt. Kenbaar maken van deze problemen of wensen. Hierop inspelen door met de doelgroep zelf acties te ondernemen.

 

 

 

Duurzaam consumeren op basis van psychologisch inzicht

Het geven van interactieve lezingen, cursusavonden en workshops. De workshops bestaan uit een dag, een tussenliggende periode van twee-drie maanden en een terugkomdag. In de tussenliggende periode gaat men met de verkregen inzichten en handvatten in de praktijk aan de gang.
Men krijgt een samenhangend inzicht in de fysieke, mentale, emotionele, sociale, relationele en spirituele aspecten van consumeren en de manier waarop die elkaar beinvloeden.
Resultaat zal zijn dat men zich bewuster is van de schijnmotieven, bijmotieven en hoofdmotieven ten aanzien van het eigen consumentengedrag en dat men in leven, wonen en werken bewuster wel en niet consumeert.
Vanuit het uitgangspunt dat ieder mens de vrije keuze en een eigen verantwoordelijkheid heeft, maakt men van binnenuit bewuste keuzes ten aanzien van consumeren en het omgaan met duurzaam consumeren in de samenleving. de deelnemers krijgen een werkmap mee en verkrijgen psychologisch en filosofisch inzicht door het lees-, studie- en werkboek "De mens in de 21e eeuw" door B.J.P. van der Mieden. Het boek zet aan tot het aangaan van een continue dialoog met zichzelf en de ander, o.a. ten aanzien van duurzame ontwikkeling en ontplooiing en waarachtige globalisering. Er zijn ideeen voor het maken van een (interactief) televisieprogramma hierover.

 

 

 

Terminals om uitstoot van vliegreis te compenseren op iedere luchthaven

Plaatsing van opvallende zuilen in luchthavens met mogelijkheid om uitstoot van een vliegreis direct te compenseren.

 

 

 

Streekmarkt in RIjpwetering met producten uit eigen gebied

Rond Ade is de grond vruchtbaar, en de kennis van zowel beheer, als van de veehouderij ,als van groenteteelt groot. Het is daarnaast een natuur- en cultuurhistorisch belangrijkgebied. Ligt in de ecologische verbindingszone in het Groene Hart. Wij vinden het belangrijk de kennis over het gebied en de streekproducten te vergroten. Zodat in lengte van dagen mensen van deze rijkdom kunnen genieten door bewust te consumeren wat wij bewust produceren.

 

 

 

Bioethanol Nu

Laten zien en in de praktijk bewijzen dat het ombouwen van benzineauto's naar flexifuel auto's geschikt voor bioethanol eenvoudig en goedkoop mogelijk is. Deze zomer rijden we met een aantal auto's op bioethanol naar Zweden, naar de tweejaarlijkse wereldmeeting voor 2CV rijders. Op de meeting willen we zoveel mogelijk van de 3000 2CV's daar ombouwen naar flexifuel. In Zweden kost E85 nog geen euro per liter (in NL 1,91) dus er zal belangstelling genoeg zijn. Daarmee willen we aandacht vragen voor het feit dat Nederland schandalig achterloopt met de invoering van bioethanol als brandstof voor motorvoertuigen. In Belgie, Frankrijk, Duitsland en Zweden is deze brandstof ruim beschikbaar en veel betaalbaarder.

 

 

 

duurzame mobiliteit in het onderwijs met gesloten portomoneye.

samenstellen van uitwisselplatform van docenten in gelijkwaardig onderwijs maar met veel reistijd op internet. ik woon in utrecht en werk in rotterdam en hij woont in rotterdam en werkt in utrecht op gelijkwaardig onderwijs/vakgebied. 1/2 jaar detachering naar elkaars onderwijsinstelling met gesloten portomoneye. daarna mogelijk verkassen van werkgever. scheelt min 2*2uur autorijden op een dag. binnen onderwijs en bestuur redelijk makkelijk te organiseren

 

 

 

Uiteten op maat

Uit eten opmaat.

Ingegeven door de artikelen dat in restaurants enorm veel eten wordt weggegooid, het volgende idee.
Organiseer een campagne bestemd voor restaurants waarbij wordt gestimuleerd om voor alle gerechten verschillende formaten qua porties op de menukaart te zetten (small / medium / large). Zeker als de prijzen ook zijn aangepast per hoeveelheid, zal niet iedereen voor de large gaan. Nu krijgen klanten vaak meer dan ze willen. Met het gevolg dat halfvolle borden eten in de vuilingscontener terecht komen.

 

 

 

Tree Planting in afrika

bomen kekken en planten in kamereon

 

 

 

EEVRAU eenvoudige (stikker) vrijwillige maar toch actief autorijden (snelheid)

sticker campagne achter op auto (groene rand met 100 er in). automobilist confermeert zich aan max snelheid van 100 km/uur op snelweg. eea heeft bij inhalen snelheidsregulerend effect (denk aan vrachtauto's die elkaar inhalen). resultaat: minder co2, minder files en minder stress. campagne werkt als massa meedoet en is geheel vrijwillig.

 

 

 

Schone en frisse lucht voor onze kinderen in de klas!

Zeer goedkoop, makkelijk,snel, duurzaam en belangrijk initiatief om leraren maar vooral onze KINDEREN een schoon en frisse leeromgeveing te geven in onze scholen en kinderopvang!!

Kinderen zullen minder ziek zijn , beter opletten, zelfs de leerprestaties zullen aanzienlijk beter worden!

 

 

 

Zonnewarmtecollector

Een SolarVenti levert geen stroom of warm water, maar is een unieke combinatie van een warme-luchtcollector en een zonnepaneel. In de zonnewarmtecollector wordt de lucht opgewarmd, het zonnepaneel levert de elektrische energie voor de ventilator die de droge, frisse opgewarmde lucht naar binnen blaast. Elke keer als de zon schijnt zal de SolarVenti zijn werk doen, GRATIS, jaar in jaar uit.

Dat is meteen het grote voordeel. Alles werkt automatisch: de ventilatie werkt alleen als de omstandigheden buiten optimaal zijn. Zonnig weer dus droge zuivere lucht. Er is geen stroom nodig voor de werking.

Door de verlaging van de luchtvochtigheid vooral in najaar, winter en voorjaar, zullen bovendien de stookkosten aanzienlijk lager uitvallen. De vaak vele tientallen liters water die zich in vochtig aanvoelende ruimtes bevinden, hoeven niet verwarmd te worden. Nu wordt mogelijk een temperatuur aangehouden van ongeveer 15 graden om geen vochtprobleem te krijgen, met de SolarVenti hoeft het slechts op 4 graden gehouden te worden, enkel vorstvrij. Daarmee wordt het systeem onder gunstige omstandigheden in slechts enkele jaren terug verdiend, vooral als u er aan toevoegt dat meubels, stoffering, beddengoed en schilderwerk veel langer meegaan.

 

 

 

Food not Bombs

Deze tekst staat op onze flyer:
Gratis eten!
Dit eten hebben wij opgehaald bij verschillende winkeliers die het anders weg hadden moeten gooien. De groente, het fruit en het brood zijn nog heel goed te eten maar voldoen niet meer aan de schoonheidseisen die de consument er aan stelt. Het is zonde dat er zo ontzettend veel voedsel in de afvalbak moet verdwijnen, zeker omdat er in andere delen van de wereld dagelijks heel veel mensen honger hebben en zelfs doodgaan aan ondervoeding. Bovendien zijn er in ons eigen land ook nog steeds mensen die veel moeite moeten doen om hun maag te vullen.
Door het uitdelen van gratis eten willen wij een vuist maken tegen de wergwerpmaatschappij en overproduktie. Tevens proberen wij op deze manier de binnenstad een wat socialer gezicht te geven. We creëren een gezellig ontmoetingspunt waar mensen van verschillende achtergronden met elkaar in contact kunnen komen.
Het eten is veganistisch, dus zonder dierlijke produkten, omdat wij een maaltijd willen aanbieden zonder uitbuiting van mens en dier. U bent van harte welkom een hapje mee te eten! Eet smakelijk!
Gratis eten! is een initiatief dat voortvloeit uit het wereldwijde Food not Bombs netwerk. Op dit moment zijn er 8 actieve groepen in Nederland.
Meer info: kijk op www.puscii.nl/foodnotbombs Email: foodnotbombs@puscii.nl

 

 

 

Prject M.A.M.A.

DMV project M.A.M.A.:
reduceert jaarlijks per Kyoto schadelijke co2 uitstoot met 993 kg
Creert financiele armslag
Voorkomt huisuitzettingen
Voorkomt afsluitingen
geeft opleidingen
werkgelegenheid
incl. 2 goede doelen ( Heraansluiting en Iedereen verzekerd)

Doelstelling : Zelfredzaamheid, UIT de situatie helpen en Toekomstperspectief.

 

 

 

De Buurtauto

Hoe werkt een Buurtauto? De vaste kosten van de buurtauto zijn erg laag, namelijk € 5,-- per maand. De variabele kosten zijn € 2,-- per uur en € 0,18 per km. Dit is inclusief brandstof. Leden van Wheels4all kunnen de buurtauto via Internet of per telefoon 24 uur per dag tot vlak van tevoren te reserveren. De auto’s staan bij beheerders en zijn 24 uur per dag op te halen. Bij dubbelboekingen wordt een extra auto geregeld via een plaatselijk autobedrijf. Als aanvulling op de buurtauto is het ook mogelijk een huurauto te nemen voor vakanties of lange ritten. Leden van Wheels4all kunnen ook een buurtauto in andere plaatsen reserveren.
Op de website www.wheels4all.nl kunt u alle informatie nalezen en u via de pagina “contact” zich opgeven.

 

 

 

Groene koppeling van lift met molen

Met een webserver wordt de productie van de windmolen uitgelezen en op de rekening geboekt van de meter van de lift in de kerktoren van de Eusebiuskerk. Als de lift werkt wordt van de rekening afgeboekt. En als de lift naar beneden komt, kan misschien ook nog energie worden teruggewonnen.

 

 

 

Milieuvriendelijke bezorging aan huis van biologische producten en streekproducten

Bezorging aan huis van biologische groentepakketten, biologisch-, scharrel- en wildernisvlees, biologische wijn, biologische (geiten)kaas en andere zuivelproducten, verse kruiden en streekproducten. De producten worden vervoerd per transportfiets.

 

 

 

airco op zonne-energie

In gebouwen en huizen komen steeds meer airconditioners. Omdat het heet wordt als de zon schijn, lijkt me het logisch dat alle airco's op zonne-energie draaien. Hoewel ik zelf niet technisch geschoold ben, denk ik dat dit niet ingewikkeld kan zijn.
Hier mag best wat overheidssubsidie en premie bij aanschaf in het duurzame dinsdag koffertje .

 

 

 

minder lichtvervuiling bedrijven terreinen

Ik las eens dat in Tsechië buitenverlichting alleen naar beneden mag worden gericht.. Dus dat de bovenkant van lampen zijn afgedekt.
Dit lijkt me ook een goed idee voor bedrijventerreinen die nu 's nacht volop verlicht zijn en dat ook naar boven uitstralen. Je kunt nog verder gaan en als overheid stellen dat er alleen bij bedrijven buitenlicht gaat branden als er beweging is, bijvoorbeeld als er gewerkt wordt of als er ingebroken wordt.
Wellicht is dit ook een idee bij de verlichting van straten en wegen. Er komt wel steeds meer LED, maar de lichtvervuiling wordt daardoor niet minder.

 

 

 

importverbod auto's die meer verbruiken dan 1op10

Als we met z'n allen het lef hebben, en dat zal voornamelijk bij de politiek liggen, om geen auto's meer te importeren die meer verbruiken dan 1 liter op 10 kliometer, zijn we heel snel, heel veel problemen mbt klimaatverandering kwijt.
Met goede info, en stimulering voor de aanschaf van categorie A auto's, en dus extra belasten van vuilere auto's komen we er wel.
Maar die benzineslurpers zijn nergens voor nodig en nergens goed voor; afschaffen dus.
We zullen wel moeten mbt tot het broeikaseffect etc.
Laten we op z'n minst de discussie met z'n allen aangaan, ook dat kan al tot gedragsverandering leiden!

 

 

 

Dag van Respect

Tijdens de Dag van Respect 2007( 15 november) geven 's ochtends minimaal 250 bekende Nederlanders een gastles over respect, ieder vanuit zijn/haar eigen levens- of werkervaring. Deze mensen hebben een voorbeeldfunctie voor de jongeren op school, uit de groepen 7 en 8. Via de jongeren willen wij ook de ouders bereiken. Dit jaar wordt een proef gedaan met 20 scholen voor voortgezet onderwijs. In de middag van 15 november vinden op de scholen en ook in veel gemeenten evenementen plaats in hetzelfde kader. Op 26 september vindt een congres voor leerkrachten plaats, om hen te enthousiasmeren, handvatten aan te reiken en om een platform te creeeren over de problematiek.
Tenslotte wil de stichting door het jaar heen verschillende 'respectmomenten' creeeren, zodat een respectvolle houding een integraal onderdeel wordt van de samenleving.
De 1e Dag van Respect viel op 5 oktober 2006. Wegens het doorslaande succes van deze pilot is van het project een stichting gemaakt. Het is de bedoeling dat over 5 jaar alle basisscholen meedoen, en een steeds groeiend aantal scholen voor voortgezet onderwijs.

 

 

 

Lieventum Waterbespaarder

Met behulp van de Lieventum waterbespaarder zal er jaarlijks de inhoud van het Sneekermeer aan drinkwater bespaard kunnen worden. Indien iedereen in Nederland de Lieventum zou gebruiken.

 

 

 

Energiebespaartips van de week

Energie besparen is eigenlijk heel makkelijk, als u weet waar u op moet letten. Energie besparen wie wil dat niet? De kosten voor energie lopen steeds verder op. Besparen is de oplossing. Met de wekelijkse energietips kunt u uw energieverbruik al snel verminderen en dat levert direct geld op. Bovendien levert energiebesparing directe winst op voor het klimaat. De CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk.

Stichting Milieunet biedt u elke week een leuke, informatieve cartoon over een specifiek onderwerp met daarnaast enkele ondersteunende bespaartips. Volgt u alle tips op dan levert dat al snel een besparing op van zo'n 15 tot 20% op uw energierekening. Dat is gauw verdiend. Zowel thuis als op het werk zijn er veel dingen die we zelf kunnen veranderen. Daar zijn geen grote investeringen voor nodig.

Energiebesparing is vaak een kleine moeite. Het is een kwestie van gedrag. Wat moet je doen, waar kun je op letten, waar wordt onnodig energie verbruikt ? De wekelijkse energiebespaartips op www.stichtingmilieunet.nl/energiebespaartip.php geven daar het antwoord op.

 

 

 

van Haver tot Gort

Haver is een initiatief van twee moeders die het streven om heel Nederland aan het betaalbare biologische eten te krijgen, combineren met het starten van een eigen bedrijf door andere vrouwen en moeders. Vanuit onze zorg voor het milieu en onze medemens, zijn wij een bedrijf begonnen waaraan veel succeskanten aan blijken te zitten…

Onze speerpunten zijn: biologisch, schoon bedrijf, vrouwelijk ondernemerschap, en kostenbesparing

 

 

 

Een gezonde baby; http://www.wecf.de/cms/articles/2007/03/folder%20PGM%20(baby%5C's).pdf

Wij willen de folder verspreiden en toelichten bij consultatievureau's, GGD's, huisartsen, gyneacologen, neonathologen en onderwijsgevenden in de gezondheidszorg maar ook bij andere actoren die van belang zijn. Zo leggen we een link tussen gezondheid van babies en duurzaam produceren en consumeren.
Daartoe organiseren we o.a diverse bijeenkomsten met betrokken (koepel) organisaties. (uitvoering communicatieplan)

 

 

 

winkel duurzame

Een wnkel waarin alleen duurzame goederen worden aangeboden.

 

 

 

Attractieve LED-buitenverilchting van gebouwen

Bedrijven en overheden zetten graag 's avonds en 's nachts hun kantoren, gebouwen in de schijnwerpers. Representatief en attractief is dit wel, maar tegelijk is het schadelijk voor het milieu door de aanzienlijke energieverspilling gekoppeld aan lichtvervuiling. Toch willen bedrijven graag hun corporate identity uitdragen. Overheden: dito.
Ik pleit voor een duale aanpak, cq wetgeving: 1. Buitenverlichting mag alleen uit LED-verlichting bestaan. Dit soort verlichting bestaat al. Het koppelt energiebesparing met de unieke en attractieve mogelijkheid van geprogrammeerde kleurschakering. 2. Ter compensatie van het benodigde elektrische vermogen plaatst het bedrijf of overheid zonnestroompanelen met een overeenkomstige opbrengst op het dak of liever op een goed waar te nemen plek. Dit is innovatief, geavanceerd en geeft duurzame uitstraling. [meer]-Kosten kunnen uit het reclamebudget worden gedekt.

 

 

 

Energie uit de woestijn met behulp van geconcentreerd zonlicht

Het aanleggen van een gezamenlijk Europees-Afrikaans Energie-Internet waarbij elektriciteit grotendeels duurzaam wordt opgewekt met behulp van geconcentreerd zonlicht in de gebieden waar de zon het meest schijnt.
Andere alternatieve energiebronnen kunnen gemakkelijk worden aangekoppeld. De opgewekte energie wordt dan d.m.v. een nieuw gelijkstroomhoogspannings netwerk naar alle delen van Europa getransporteerd. De kabelverliezen bedragen maar ±4% per 600km. Ervaring op dit gebied wordt op dit moment opgedaan door Tennet. Info: http://www.dte.nl/images/12_24745_tcm7-4787.pdf
Voorwaarde is wel dat oa. de arme Afrikaanse bevolking mee profiteert anders zullen ook deze installaties doelwit worden van ongelukkige en daardoor gefrustreerde wereldburgers.
Elektriciteit die niet direct wordt verbruikt kan worden omgezet in transporteerbare waterstof containers.

 

 

 

Portemonnee activisme

De consument kan door middel van aankoop van consumptiegoederen van alleen bedrijven die duurzaam werken/ duurzame producten hebben de markt veranderen. Dit fenomeen is op te vatten als portemonnee activisme. Ik wil de consument hiermee laten zien dat ze een stem hebben, namelijk de macht van de vrije markt.

 

 

 

liftplek met cameratoezicht

Benzinestations/parkeergarages enz. worden gevraagd liftplekken in te richten, een vak met gekleurd asfalt waar een camera de lifter in het gezicht ziet/tevens de automobilist + kenteken registreert. Als je weet wie bij je instapt/bij wie je instapt, zal liften weer populair kunnen worden.

 

 

 

Website Maasvallei (springlevend)

Projectvoorstel Website “Noordelijke Maasvallei”

Moderne, Actuele en Interactieve integrale presentatie van het landschap

De website geeft Duurzame Voorzieningen (waarden) in zo breed mogelijke zin, grafisch weer. Zowel de bestaande, de in ontwikkeling zijnde en de toekomstige waarden worden opgenomen, zoals: wandel,- en fietsroutes, musea en (veer)boot-verbindingen. Ook Activiteiten, Actualiteiten op het gebied van natuur en landschap, cultuur en recreatie hebben een prominente plek op de Website.

Een Groene Kaart koppelt bestaande initiatieven en sectorale thematische kaarten tot een grote integrale regionale, voor iedereen toegankelijke kaart.

Doelgroep:
Een Groene kaart laat de inwoner (jong en oud) op een laagdrempelige wijze kennis maken met de waarden en recreatieve mogelijkheden van de Maasvallei. Ook Natuurgerichte en actieve recreanten en bewuste inwoners/(consumenten) worden van informatie voorzien.

Inhoud:
Website en digitale kaart (plattegrond) met Duurzame (kleinschalige) plaatselijke (ecologische) initiatieven en voorzieningen op het gebied van Recreatie, Natuur & landschap, Culturele bezienswaardigheden, Land & Tuinbouw, (Bewust consumeren) etc.

Actuele zaken zoals evenementen, arrangementen, debatten en informatie over beheer en ontwikkeling heggenlandschap staan ook op de site. Door publicatie op Internet is de Groene kaart is flexibel, snel inspelen actualiteiten is mogelijk.

Pilot:
Om te beginnen willen we starten met de Duurzame waarden van het Maasheggen gebied (gemeenten Cuijk en Boxmeer) op de website te publiceren

Ik vertrouw er op bij de kennisname van dat dit idee het auteursrecht gerespecteerd wordt.

 

 

 

Spaarlamp.nu

HeijLight bv is een webwinkel gestart www.spaarlamp.nu. De winkel is super gebruikersvriendelijk. De consument kan vanuit zijn luie stoel een virtueel huis door klikken om zijn eigen huis van spaarlampen te voorzien. Een overzichtelijk aantal keuzemogelijkheden worden gepresenteerd nadat de consument de vereiste gegevens zoals lampvorm, fitting, wattage en het aantal branduren per etmaal heeft ingevoerd. Als de overheid de consument tegemoet komt middels een belastingvoordeel of een renteloze lening is er geen enkel excuus meer om niet over te stappen op spaarlampen.

 

 

 

Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan

Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan is een project voor de kinderen uit de verschillende groepen van het basisonderwijs.

Ze leren via een mix van leuke, goed te begrijpen spellen zoals het afvalmemoryspel, een waterpuzzel, het energiekwartetspel of een waarden en normen kwartetspel hoe we in Nederland omgaan met ons afval, energie, water en aan welke waarden en normen we in Nederland gehecht zijn.

De spellen zijn geen complete lespakketen maar kunnen door de kinderen zelf worden gespeeld, zowel op school als thuis. Al spelende leren kinderen al op heel vroege leeftijd hoe we in ons land op een duurzame wijze en met respect voor mens en natuur willen leven.

 

 

 

Goede VIS

In september 2007 worden de nieuwste beoordelingen bekend gemaakt. Samen met WNF zullen opnieuw viswijzers verspreid worden. Wij hebben een geupdate website.

Wij willen graag meer publiciteit creeeren om mensen op Goede VIS te kunnen wijzen. Daar is duurzame dinsdag een ideaal moment voor, helemaal met het thema duurzaam consumeren. Vis is steeds meer in de belangstelling. Mensen bewust maken van hoe het met sommige vissoorten gaat is heel belangrijk.

 

 

 

vervangen van vellen in de originele behuizing

wij vervangen batterijcellen in de bestaande behuizing.dit heeft als voordeel dat er minder afval wordt geproduceert omdat je bijv. de accu van je boormachine of tandenborstel enz. niet hoeft weg te gooien maar je kunt de cellen laten vervangen de cellen worden vervolgens afgevoerd naar de stichting stibad die ze hergebruikt

 

 

 

Hergebruik plastic draagtasjes

Vouw een dun plastic draagtasje in je portemonnee jaszak (bijvoorbeed Hema) en je hebt altijd een dragtasje bij je en hoeft dus niet om een extra draagtas te vragen

 

 

 

Slimme modems en routers die zichzelf uitschakelen

De grootschalige overstap op breedband internet heeft ook nadelen: losse modems en routers die permanent aanstaan, bv. uit het zicht in de meterkast. Gevraagd: een beter product, namelijk modems en routers die zichzelf aan/uitschakelen afhankelijk van het dataverkeer en wel op zo'n manier dat ook de bijgeleverde stroomvoorziening (trafo) werkelijk wordt uitgeschakeld (dus geintegreerd). Met 1 slimme chip erbij moet dat toch mogelijk zijn?

 

 

 

bertus van drongelen

het maandelijks d.m.v huis aan huis bezorgen van een milieuboekje met daarin opgenomen aanbiedingen van regionale bedrijven en overheden die de bewoners rechtsstreeks oplossingen kunnen bieden zoals, isolatie, miniwindmolens, zonnepanelen, zonneboilers
subsidie mogelijkheden, kosten, belastingvoordeel etc.
hierdoor word de consument bekend gemaakt met de materie en daardoor ook bewuster.

 

 

 

Ecological Footprint label op verpakking

Etenswaren hebben al de nodige labels. Er is echter geen label waarop direct te zien is dat een appel uit Nieuw-Zeeland toch echt meer milieubelasting met zich brengt dan bijv uit Spanje. Het idee is dus dat het label de totale levenscyclus afzet tov resources uit het milieu (ook waterverbruik of gebruik van bestrijdingsmiddelen).

 

 

 

er moeten meer tunnels door/ onder probleem centra van steden komen ivm luchtkwaliteit

op de Bierkade en de geestersingel in Alkmaar is de lucht verontreiniging boven de norm, van de bierkade is 1 richting verkeer gemaakt waardoor de hele stad in tweeen is gesplits en de commercie slecht te bereiken is, de automobolisten moeten vaak kilometers om rijden om aan de andere kant van de stad te komen, de geestersingel krijgt nu veel verkeer van de Bierkade met de nodige filles waardoor de vervuiling met sprongen gestegen is, ondertunneling tast niet het historische centrum van Alkmaar aan en maakt de leefomgeving veel gezonder!!
Bovendien wordt er een nieuwe wijk op de Schelphoek gebouwd met ok nog het nodige verkeer dat over de Bierkade/ Geestersingel zou moeten

 

 

 

J.P. Kloos

Suikerfabrieken verbruiken enorme hoeveelheden aardgas voor de productie van kristalsuiker. Eerst moet de beietenpulp in water worden gekookt om de suiker in de biet op te lossen in het water en vervolgens moet dit sap worden ingedampt om kristalsuiker te kunnen maken. Enorme hoeveelheden fossiele brandstof worden hiervoor gebruikt. Als alternatief voor die energiebehoefte zou het gebruik van ethanol kunnen worden overwogen: CO2 neutraal en de suikerfabriek kan dat notabene zelf produceren.

 

 

 

Filevoorspeller

1. in kaart moet gebracht welke autorijders met grote regelmaat, en in welke regelmaat (dagen, tijdstippen) over welke autosnelwegen rijden.
2. de veelgebruikers worden benaderd met de vraag om een rijschema in te dienen, van voorspelbare ritten over de wegen. Afwijkingen kunnen tot het laatste moment worden doorgegeven via de internettoepassing.
3. incidentele weggebruikers kunnen a)hun eigen rit ingeven in de toepassing en b)zien hoeveel drukte verwacht wordt op bepaald moment.
4. een slimme rekenmethode met variabelen plus en min èn met doorrekening van weersinvloeden kan dus filevoorspellingen geven.
5. resultaat: wanneer drukte wordt verwacht en dit is in beeld, kunnen werknemers ervoor kiezen thuis te werken òf afspraken in het land verzetten of anders organiseren.

 

 

 

Nederland Bespaart!

Verschillende bewonersorganisaties zetten hun achterban en de rest van de bevolking aan tot het nemen van energiebesparende maatregelen. De organisaties gaan daarbij de samenwerking aan met aanbiedende partijen, zoals makelaars, aannemers en financiële instellingen. Centraal staat een site www.nederlandbespaart.nl waar de infrastructuur wordt geleverd aan bewoners voor: oriëntatie van de vraag, advies op maat, in contact komen met aanbieders en een onafhankelijk second opinion.

 

 

 

Milieuvriendelijker en veel minder kostbare cd verpakking

bekend zijn de cd doosjes in hard plastic, een ruime verpakking voor cd's die in veel varianten bestaat.
een tijd terug ontdekte ik de dunne plastic sleefs waar de cd's ook prima inpassen. Ik heb inmiddels mijn hele eigen cd collectie bewerkt en kliere voor- en achterkanten gemaakt.
Een cd past met de tekst omhulsels prima in zo'n hoesje.
Mijn idee is om de fabrikanten ertoe te brengen om minder luxueuze verpakkingen te maken en daardoor het milieu te sparen. als alle plastic doosjes zouden vedwijen en niet meer geproduceerd hoeven te worden en daarvoor in de plaats de veel dunnere hoesjes in de plaats komen kun je m.i. een grote besparing in kunststof bereiken. Bovendien lijkt de nieuwe uitvoering veel meer op de oude single en elpee hoes.

 

 

 

Energieprestatie woning opnemen in puntensyteem voor maximale huur.

Ik huur een kamer in een studentenhuis en zou het heel fijn vinden als er isolatie onder het dak komt. Het dak bestaat nu uit pannen en daaronder planken met kieren. Verder niets. Dit is waterdicht maar niet warmtedicht. Aangezien de huisbaas de isolatie moet aanleggen (lasten) en ik dan minder gas gebruik (lusten), wil de huisbaas die aanpassing aan de woning niet doen. Het is zeer wenselijk als er een koppeling komt tussen de lasten en de lusten via het puntensysteem voor kamerhuur. Het puntensysteem reguleert de maximale huur van een kamer of woning. Dit is om de huurder te beschermen tegen huisjesmelkers. Er wordt geen rekening gehouden met de mate van isolatie van de woning.
Nu ontbreekt elke prikkel voor de verhuurder om de woning te isoleren en de huurder betaalt veel voor zijn energie. Ik wil meer huur betalen, als ik veel minder gas gebruik. Met dit voorstel krijgt de huurder een betere woning en een structureel lagere energierekening, de huisbaas verdient meer na een eenmalige investering, het milieu is de grote gratis winnaar.

 

 

 

Stop zinloos goederenvervoer

Door middel van deze weblog wil ik vormen van zinloos transport aan de kaak stellen.
Zinloos transport is het gevolg van marktwerking.
Zo is het blijkbaar goedkoper om in juni tomaten vanuit Spanje te importeren naar Nederland, dan onze eigen Nederlandse tomaten in de schappen te leggen (C1000).

 

 

 

Investeren in duurzame energie

Op dit moment loont het niet te investeren als burger in zonnepanelen. De investering is te hoog en de terugverdientijd meer dan 15 jaar. Met subsidie van de overheid kan weer een forse swing gegeven worden aan zonnepanelen. Als de investering in 5 jaar wordt terugverdiend, zullen veel meer mensen overgaan tot aanschaf. Daardoor zal de prijs weer verder kunnen dalen waardoor de subsidie in de toekomst weer kan worden afgeschaft. Het mes snijdt naast de directe bijdrage aan twee kanten aangezien deze burgers die overgaan tot deze investering dit geld niet kunnen uitgeven aan producten die een toename van de CO2 productie met zich meebrengen

 

 

 

Nederland Gentechvrij

Het bewustmaken en voorlichten van medeburgers.
Genetische manipulatie is onbekend bij de meesten van ons. Eerlijke voorlichting is van groot belang.
Goede voeding is van levensbelang.
Het behouden van de diversiteit is dat ook.
Eenmaal losgelaten in het milieu zijn gentech gewassen niet meer terug te halen.

Prof. John Fagan; moleculair bioloog : De cumulatieve gevolgen van genetische manipulatie van om het even welke soort zullen op de lange termijn leiden tot onomkeerbare en onvoorspelbare ontwrichting van de kwaliteit van het leven op de hele planeet. De verschillende soorten op aarde leven niet in afzondering," zegt Dr. Fagan, "hun levens zijn op oneindig veel manieren met elkaar verbonden. Al deze wezens hebben zich over een zeer lange tijdspanne tezamen ontwikkeld. Elke verandering die we nu aanbrengen, zal op den duur het hele weefsel van het leven beïnvloeden. Het is niet mogelijk voor wetenschappers om over een uitgebreide tijdspanne de uitkomsten van een verandering in de genetische structuur van een soort in te schatten - het doet er niet toe hoe klein die verandering nu ook moge schijnen. Het is een onherroepelijke beslissing die het leven a-van alle toekomstige generaties zal beïnvloeden. We beschikken niet over voldoende kennis om op een verantwoorde wijze dergelijke beslissingen te treffen. Daarom vind ik dat we de toepassing van gentechnologieën niet moeten toestaan."

Voorts bedient de industrie zich van 'strategische onwetendheid'. De problemen, mislukkingen en ongevallen, worden verzwegen en gebagatelliseerd. Er is sprake van een selectieve openheid die alleen datgene doorlaat wat tot de gewenste beeldvorming bijdraagt. De (onbestaande) mogelijkheden van genetische manipulatie worden op een extravagante manier de hemel in geprezen, terwijl relevante wetenschappelijke gegevens genegeerd worden. Men maakt op een uiterst schandelijke, perfide wijze misbruik van de nobele gevoelens van de bevolking (en de overheid doet daar in haar voorlichting dapper aan mee) door valselijk te beweren dat men met gentechnologie ongeneeslijke ziekten kan genezen, de honger de wereld uitbannen en de milieuvervuiling bedwingen. Professor Fagan betoogt dat gentherapie risico's schept voor het ontstaan van nieuwe vormen van kanker en nieuwe genetische ziekten. Op milieugebied hebben gentechbedrijven en de hen altijd behulpzame overheid de termen 'duurzaam' en 'milieuvriendelijk' geannexeerd. Men schat echter voorzichtig in dat gebruik van herbicide-resistent gemaakte gewassen het gebruik van herbiciden zal verdrievoudigen, hetgeen een enorme vervuiling van boden en drinkwater met kankerverwekkende stoffen met zich meebrengt. Op dit ogenblik zijn er ook reeds genetisch gemanipuleerde variëteiten van de meeste belangrijke oogsten zoals katoen, soya en maïs. Deze worden gepatenteerd door enkele mega-multinationals. Introductie ervan zal de landbouwers afhankelijk maken van deze bedrijven. In de ontwikkelingslanden, waar een groot deel van de bevolking zijn inkomen uit de landbouw haalt, zal introductie van deze GGO's het sociale en economische leven 'duurzaam' ontwrichten.
http://users.skynet.be/nwp/pers5303.htm
Vertaling J. Storms.

 

 

 

Stop "verplichte" wasdrogers

Nederland heeft een groot aantal VVE die de belangen behartigen van appartementeigenaren. Zelf hebben wij twee kinderen die een dergelijke woning hebben. Met verbazing heb ik kennis genomen van de volgende regel uit het reglement van de verschillende VVE. Het buiten drogen van de was (balkon / gallerij) is niet toegestaan.
Navraag leerde dat veel VVE's een dergelijke regel hebben.
Koopappartementen zijn veelal niet erg ruim, dus de wasdroger draait het hele jaar op volle toeren (gem. 599 kwh/jaar). Tijd voor anderen regels. Tijd voor het milieu!

 

 

 

Duurzaam wonen, duurzaam leven

De Hobbitstee wil zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. Er worden alleen vernieuwbare energiebronnen toegepast. Voor de gebouwen wordt gebruik gemaakt van vernieuwbare materialen die zoveel mogelijk uit de regio komen. Het wonen is comfortabel. Het wonen voedt het bewustzijn van het evenwicht tussen de natuurbelasting en de winst aan comfort. Dit evenwicht moet voelbaar en ervaarbaar zijn, zowel voor de Hobbits als voor de gasten van de Hobbitherberg.

 

 

 

Een Wereldmaaltijd voor iedere wereldburger

Op basis van de cijfers van de FAO over de wereldwijde voedselproductie, berekende stichting WereldDelen hoeveel er per dag per wereldburger beschikbaar zou zijn als al het voedsel eerlijk zou worden verdeeld. Conclusie: er is meer dan genoeg voedsel voort iedereen. Op basis van deze gegevens ontwikkelde Omslag het Wereldmaaltijd-concept: het zelf bereiden van een maaltijd waarin niet meer ingredienten worden gebruik dan p.p.p.d beschikbaar zijn. We bevelen aan om zoveel mogelijk groenten van het seizoen en uit eigen regio te gebruiken - en ook: EKO en Fair Trade.
Bij de maaltijd is een informatiemap gemaakt met praktische tips, achtergronden, feiten en cijfers en recepten. De ervaring (ook de onze) leert, dat zowel organisatoren als deelnemers over algemeen zeer enthousiast zijn - zowel over de kwantiteit en kwaliteit van de maaltijd, als over de inhoud van de gesprekken aan tafel en de vervolg-initiatieven.

 

 

 

Het bouwen van een onderlandse woning

Het zelf bouwen van een onderlandse woning en deze daadwerkelijk gaan bewonen.

 

 

 

Beestachtig goede Ambities

De inspirerende locatie waarin natuur en mens samenkomen is de achtergrond van thematische speeches, workshops en werkgroepen die periodiek samenkomen om ambities te bundelen naar gezamenlijke doelstellingen. De organisatie biedt de inspiratie, de locatie en de structuur. De deelnemers bieden de koers die we gaan varen en zullen het samen waar gaan maken door middel van eigen initiatieven en samenwerkingsverbanden met toegevoegde waarde.

 

 

 

A Global Shelter Project

Door simpelweg in de bouw en constructie industrie af te stappen van het gebruik van bakstenen en cement stenen en dit te vervangen door polystyreen kan men alle boven genoemde voordelen behalen.
Veerhuis heeft bewezen in Nederland dat EPS 100SE is een volwaardig bouwmateriaal dat door TNO is goedgekeurd, het KOMO keur heeft verkregen en voldoet aan alle eisen gesteld in de Nederlandse Housing Code.

 

 

 

vouwkoffer

het is niet zozeer een initiatief als wel een produkt.
Het ontwerp bestaat uit enkele slimme vouwen in een eenvoudig stuk golfkarton. De vouwkoffer kan een opbergmap, presentatie-koffer, aktetas en mode-accessoire zijn. De charme zit ’m in de elegante beweging waarmee de vlakken worden opgericht die de koffer maken. Een postbode-elastiek houdt hem dicht.

De vouwkoffer is mooi in haar oorspronkelijke kleur pakpapier-bruin. Of met een passende bedrukking. De vouwkoffer is een prima reclamedrager, een stoer detail bij uw outfit of gewoon
‘een fijn ding’. Gemaakt van 100% gerecycled (en 100% recyclebaar) materiaal.

Als u hem niet nodig heeft, is de koffer plat weg te bergen. En
in één handeling is het weer een vouwkoffer. Altijd direct te
gebruiken. Er passen ruim 300 vel A-4 in, 100 kleurpotloden, een zomerjurk of vijf boterhammen.

U kunt het koffertje bestellen via vouwkoffer.nl

 

 

 

StoereVrouwen

De StoereVrouwen maken het wereldverbeterend winkelen hartstikke modieus.


Achtergrond

Wij jonge vrouwen willen graag bewuster consumeren. We voelen ons betrokken bij het milieu, bij het lot van mensen in ontwikkelingslanden en bij de rechten van het dier. Maar in de winkel is daar helaas niet zo veel van te merken. In de praktijk kiezen we toch vaak voor gemak. Er zijn dan ook nog maar weinig producten die mooi zijn én lekker én goed voor de natuur én goed voor mensen én goed voor dieren.

Daarom…


Stoerevrouwen

StoereVrouwen brengt jonge vrouwen bij elkaar om tijdens kleine events, middels acties en via het web met hun consumptiepatroon aan de slag te gaan.

* Op de website staat een groeiende verzameling fantastische en verantwoorde shoptips. Er zijn rubrieken zoals ‘beauty’, ‘reizen’ en ‘kleding’. Ook kunnen de dames op de site samen een lokaal ‘regiment’ beginnen.

* De StoereVrouwen regimenten organiseren events zoals een biologische tapaswedstrijd of een kledingruilfeest.

* Het StoereVrouwen koopleger marcheert met rose baretten en rose winkelmanden door de winkelstraat om meer producten te eisen die mooi, lekker en tegelijk goed voor de wereld zijn.

* Er is een maandelijkse digitale nieuwsbrief vol inspiratie.

 

 

 

Creatief speelpakket uit gerecycled materiaal

Vanuit een groeiende bezorgdheid mbt opgroeiende kinderen ten aanzien van overgewicht en overprikkeld en prefab opgroeien is de drang ontstaan om een initiatief te ontwikkelen om hiervoor tegenwicht te bieden en het tegelijk te combineren met het concept van het duurzaam consumeren.
Concept is de volgende:
Contetn van de speel/knutselkisten: Gebruikte delen van speelgoed maar tevens ook allehande andere gebruikte materialen en onderdelen van dingen in een speelse kleurrijke doos bijeenbrengen met materiaal om zaken aan elkaar te bevestigen. Lijm, touw, bouten en moeren, klemmen etc
Cruciaal is het gegeven dat er niets kant en klaars in zit en altijd elementen missen om het in een keer snel te kunnen maken om bijvoorbeeld daarna weer voor de televisie te kruipen. Ook uitdagend voor volwassenen om gelijkop met hun kinderen creativiteit terug te trainen

 

 

 

file-management door verkeersklasse-voorrang

Titel : file-management door verkeersklasse-voorrang

Omschrijving :
Graag wil ik u een ruw concept van een idee aanbieden, waarmee de fileproblematiek van o.a. vrachtwagens binnen 1 jaar nagenoeg kostenloos wordt opgelost.

Het voorstel maakt files manipuleerbaarder en heeft op termijn een belangrijke invloed op particulier autogebruik.


De eerste stap is het opdelen van het totale verkeersaanbod in een aantal daartoe gekozen groepen, bijvoorbeeld circa 10.
De groepen krijgen opvolgende P-nummers (professioneel weggebruikersgroep nummer).
voorbeelden:
1: openbare diensten zoals politie, brandweer, opgeroepen hulpdiensten
2: lijnbussen
3: overige busvervoer en taxis met meer dan 2 inzittenden.
4: vrachtauto's boven 10 ton gwv Euro 5 en beter
5: bedrijfsbusjes met roetfilter, minimaal 2 inzittenden en alleen tussen 6 en 8 uur en tussen 16 en 17uur op werkdagen
6. aangemelde vertegenwoordigers tussen 8 en 16 uur op werkdagen in zuinige auto's (uiteraard gedefinieerd)
7 overige vrachtwagens boven 10 ton
8 particulier vervoer met 3 of meer personen in de auto en taxis overig
9 particulier vervoer met 2 personen in de auto
10 overige

In dreigende filesituaties wordt met borden op snelwegen aangegeven weke groepen van een bepaalde rijstrook (bv de linker baan) gebruik mogen maken.
BV: verboden op deze baan te rijden uitgezonderd groepen P1 t/m P4
Afhankelijk van de drukte wordt een zodanige groepen selectie gekozen dat het verkeer op de bewuste baan 60 km/uur kan rijden.
Nabij toe en afritten wordt het verkeer op de overige banen met verkeerslichten gedoseerd, zoals gebruikelijk bij sommige toeritten.

De wegbeheerder kan zo
de doorstroming voor bepaalde groepen optimaliseren
schone voertuigen stimuleren door indeling in gunstiger groep
carpooling stimuleren
openbaar vervoer stimuleren omdat particulier 1 persoonsvervoer slechter wordt


controle / beheersing via camera's en speciaal kentekenregister (o.a. voor vertegenwoordigers)


groeten,


harrie geenen

 

 

 

volkstuinen

maak ruimte voor volkstuinen in de woonwijken en leer de kinderen omgaan met groen in een positieve zin;zelf groente en bloemen laten groeien dwing respect af voor alles wat groeit en bloeit!

 

 

 

Energiek Rivierenland

Basisscholen die zich willen inzetten voor een duurzaam energiegebruik kunnen vanaf schooljaar 2007/2008 ondersteuning krijgen via het meerjarige project Energiek Rivierenland. Het project biedt onder meer een beproefde lesmethode voor groep 7/8 (Sarah's Wereld) en professionele technische ondersteuning bij energiebesparing in het schoolgebouw. Daarnaast zijn er aanvullende educatieve activiteiten zoals een dikke truiendag en een excursie naar het lokale NME-centrum. Het project wordt aan het einde van het stookseizoen afgesloten met een gezamenlijke manifestatie voor deelnemende scholen om inspanningen en resultaten in bredere kring zichtbaar te maken.
Energiek Rivierenland is een initiatief van drie samenwerkende Natuur- en Milieucentra in Rivierenland (zie hieronder) wordt grotendeels gefinancierd door Regio Rivierenland en de provincie Gelderland. Scholen betalen een eigen bijdrage van € 500 per jaar die over het algemeen ruimschoots terugverdiend wordt door besparing op de energierekening. Het project wordt in principe meerdere jaren achter elkaar aangeboden en scholen schrijven zich per jaar in. Het is de bedoeling dat jaarlijks 30 scholen meedoen.

 

 

 

Stichting Kledingbank Limburg

goede kleding, passend in het huidige modebeeld, wordt geworven bij particulieren en bedrijven (restpartijen) om na controle beschikbaar gesteld te worden aan burgers, in bezit van een verwijzing van een erkende hulpverlener, die te lijden hebben onder de actuele (stille) armoede.
Het betreft een 100% vrijwilligersproject, dat op meerdere plaatsen in Nederland een vervolg gekregen heeft.

 

 

 

Autoloze zondagen invoeren

Het is beter voor ons allen om op deze manier te besparen en zorgen voor een betere wereld; denk aan de energievoorraden, luchtkwaliteit, geluidsoverlast, veiligheid voor mens en dier, ruimte voor spelende kinderen én fietsers!

 

 

 

cold turkey

Cold turkey is een verzamelnaam voor het onder de aandacht brengen van het menselijke en dierlijke thermoregulatiesysteem. Dit systeem is zeer veelzijdig en gaat over thema's zoals: voeding, overgewicht, isolatie, ventilatie, kleding, beweging, vastgoed en energie-efficiëncy.

 

 

 

Hergebruik van goederen en materialen

Doel van het project is dat alle Nederlanders op de hoogte zijn van de vele leveranciers van een grote diversiteit aan materialen en goederen, zoals boten, caravans, kantoorspullen, meerpalen, aanhangwagens, kleding, huishoudelijke spullen, bouwmaterialen, bouwgrondstoffen, gereedschap, machines, bussen, vrachtwagens, trucks.


Inzetten op hergebruik is een wezenlijk en onmisbaar onderdeel van een duurzame samenleving.

 

 

 

Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan

Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan is een project voor de kinderen uit de verschillende groepen van het basisonderwijs. Ze leren via een mix van leuke, goed te begrijpen spellen zoals het afvalspel, een waterpuzzel, het energiekwartetspel of een waarden en normen kwartetspel hoe we in Nederland omgaan met ons afval, energie, water en aan welke waarden en normen we in Nederland gehecht zijn. De spellen zijn geen complete lespakketen maar kunnen door de kinderen zelf worden gespeeld, zowel op school als thuis. Al spelende leren kinderen al op heel vroege leeftijd over duurzaam consumeren en hoe we in ons land op een duurzame wijze met respect voor mens en natuur graag willen leven.

 

 

 

Duurzame Evenementen

Stichting Louis d’Eco zet zich al ruim 10 jaar in om festivals en evenementen milieuvriendelijker te maken.
Op vele manieren draagt dit bij aan een verminderde CO2-uitstoot en dus een beter klimaat. Zo is met het gebruik van duurzaam kunststof Eco-glazen met statiegeld, als alternatief voor wegwerpbekers, al een enorme CO2-besparing bereikt ten opzichte van het gebruik van wegwerpglazen. Door het gebruik van deze Eco-glazen bij alle evenementen in Nederland te verplichten, kan nog veel meer bereikt worden. Helaas is hier onvoldoende politieke steun voor en wordt momenteel zelfs een minder milieuvriendelijk alternatief, de composteerbare biobeker, met 1,5 miljoen euro overheidssubsidie (EZ) in de markt gezet.
Met de beheersing van vervoers- en verkeersstromen bij evenementen worden lange files voorkomen wat ook extra CO2-uitstoot voorkomt.

Ook op het gebied van energiemanagement is veel te bereiken wanneer de vele ronkende aggregaten worden vervangen door een aansluiting op het vaste (groene) energienet.

 

 

 

isoprio

door het projectmatig aanpakken van woningen en bedrijfsisolatie valt er heel veel energie te besparen voor de burgers en ondernemers.
met name bij grote oppervlakte`s zoals kruipruimte`s,muren en daken van bestaande bouw valt veel winst te behalen in het terugbrengen van de stookkosten.

 

 

 

de zee geeft

Het is een idee. Ik zie voor mij dat er in Nederland een watersysteem komt naast het huidige watersysteem. Het winnen en upgraden van zeewater en het verwerken van afvalwater gebeurt onafhankelijk van ons huidig zoetwater systeem. Voor 2 tarieven kunnen huishoudens water betrekken. Laag tarief voor het zoutwater en hoog voor het zoetwater. Na onderzoek blijkt of zout water geschikt is voor het doen voor de was en douchen. Ik als leek ben geneigd te denken dat dat geen bezwaar is. Maar burgers moeten kunnen blijven kiezen voor het hoge of lage tarief als zij zoet willen blijven wassen. De wc doortrekken, afwassen en noem maar op kan mogelijk voor het zoutwater tarief met alle voordelen van dien. Misschien is wat rest zelfs slechts het gebruik van zoet water voor consumptie.

 

 

 

Slim Fit!

Het is een idee. Ik ben lid van Fast Fit daar staan allemaal dezelfde machines. In 8 minuten verbruik ik 1200 calorieen op zo'n machine. Als ik vervolgens in de sauna ga wordt veel energie gebruikt om de sauna op te warmen en mij nog eens van x aantal calorieeen te ontdoen. Persoonlijk zou ik nog meer plezier aan de sauna beleven als ik die energie persoonlijk opgewekt zou hebben.

 

 

 

Zonneboilerbonus

Een aantal jaren kon de werkgever werknemers een pc geven met een gunstige belastingregeling. Dit hoeft niet meer.
Omdat er flink moet worden geïnvesteerd in CO2 besparing is het raadzaam zo snel mogelijk te komen tot een grote dekking aan zonneboilers.
Het voorstel is om tijdens de kabinetsperiode naast de fietsregeling een zonneboilerregeling te maken. De werkgever biedt de bonus aan, de werknemer kan de bonus aannemen en er belasting over betalen, of de bonus gebruiken voor een zonneboiler en dan betaalt hij minder belasting.

 

 

 

Tumare (betekent 'van jullie'). Een zorgproject plus.

Een kleinschalig zorgproject, met textiel-werkplaats, een culinaire-werkplaats en een onderhouds/klussen-werkplaats, openstaande voor een ieder die in opdracht een klus geklaard wil hebben, alsmede ter ondersteuning van de ontvangst van groepen tot 20 personen (kleine conferenties). Dit mede ter ondersteuning van de integratie op een kleinschalig veilig niveau.

 

 

 

Zet de consument aan het begin van de produktieketen.

De consument staat als "vernietiger" aan het eind van de produktieketen.
Wanneer we hem aan het begin van de produktieketen plaatsen wordt zijn afval de grondstof voor het produktieproces.

 

 

 

Buurtparels

Institututen heben grote moeite burgers te bereiken om verandering tot gewenst gedrag te realiseren. Voor burgers is het moeilijk vanuit vaste leefpatronen te komen tot meer duurzaam gedrag. In het hoofd is het besef wel steeds meer aanwezig, maar burgers behoeven kaders en stimuli. Die kan worden aangereikt door instanties ( informatie) en door een overkoepelende katalysator ( een stichting)

Immers elke gemeente kent wel kleine groepjes mensen die duurzaam bezig zijn. Energiebesparing, autodelen, natuurbeleving, ecoteams, LEt groepen etc. Geen groepje heeft er echter belang bij groter te worden of naar een andere wijk of buurt of gemeente uit te breiden,. De deelnemers doen vrijwillig mee en zijn zelf erg gemotiveerd, voorzover het de buurt aangaat of de eigen kring van leden. Dit zijn kleine pareltjes van duurzaam gedrag, maar vormen geen parelketting en zitten ook niet netjes in een sieraaddoos. BUURTPAREL zorgt ervoor dat ervaringen elders worden herhaald en uiteindelijk meer burgers bereikt worden. De kleinschaligheid van het bestaande wordt gerespecteerd, maar een stichting zorgt voor het multipliereffect en helpt om het aantal leden / deelnemers te vergroten.

Het project Buurtparels is bedoeld om:
- meer burgers te betrekken bij duurzame activiteiten
- te leren van bestaande groepjes
- bestaande groepjes te helpen bij groei
- met behulp van ervaringen nieuwe groepen elders te starten
- ook individuen een rol te geven
- meer onderlinge samenhang te realiseren
- ook als klankbord/werkgroep voor gemeenten

 

 

 

Nederland: wakker? Afkicken!

Naar aanleiding van de film van Al Gore, waaruit blijkt dat mensen er niet 'klaar' voor zijn om luxe op te geven en er de wereld voor terug te krijgen.

Dit betekent wakkerschudden. Mensen moeten weten wat de waarheid is: of men wil of niet! Sommige mensen kúnnen niet minderen op energieverbruik, maar de meesten van ons wíllen het niet. De laatst genoemde is de doelgroep.

Wanneer Antarctica smelt, wat staat te gebeuren, staat Nederland volgens Al Gore straks onder water. Als mensen dit beseffen en er iets tegen willen doen, zijn we een heel grote stap dichterbij de oplossing. Om dat besef te bereiken, stuur je de bovenstaande doelgroep (bepaalde postcodes) de DVD van Al Gore en een (duurzaam) rubberen bootje met rantsoenpakket toe. Je wilt de overstroming toch overleven (stap 1).

Wakkergeschud sluiten de mensen zich aan bij een projectgroep. Deze komt aan huis om te bepalen waar er vermindert kan worden op energieverbruik: voedselvermindering/ minder luxe eten/ isolatie/ enzovoorts (stap 2).

Dan komt het afkicken. ‘Nee’ zeggen tegen luxe. Houden we het vol? Hét nieuwe tv-programma! Grapje; laten we er geen show van maken. Maar er móet gevolg zijn aan de aanwijzingen vanuit de projectgroep (stap 3).

 

 

 

Gelukkig Met Minder

Een cultureel offensief met info, soap, kunst, levensverhalen, songs, verhalenboeken, prijsvragen, wedstrijden, gezondheidseffecten, wereldwijde gevolgen, Ecological Footprints van producten en diensten, ranglijsten, alles als voorbeeld van Geluk met Minder Consumptie

 

 

 

Accijns op Kerosine

Hef accijnzen op kerosine net als op diesel, gas en benzine.
Waarom zou de vliegbusiness niet aan de vervuiling betalen?

 

 

 

Een duurzame kerstbox

Het kerstpakket is een groot fenomeen in Nederland. Echter wordt er jaarlijks voor miljoenen euro’s aan kerstpakketten weggegooid. Dit is natuurlijk ontzettend zonde van het geld en bovendien ook een aantasting op het milieu. Dit gaan wij anders aanpakken!
Er bestaan al verschillende bedrijven die kerstpakketten verzorgen en ook de verspilling tegen gaan. Bij deze kerstpakketten krijgt de consument een keuze aan producten of leuke uitjes. Het hele idee van het kerstpakket is hiermee verdwenen. Wij willen graag het concept behouden zoals het kerstpakket ooit de markt op is gekomen. De werkgever geeft de werknemer iets als dank voor zijn/haar inzet en verrast hem/haar met de inhoud van het pakket. Hierdoor krijgt de medewerker het idee dat de werknemer moeite heeft gedaan om een leuke inhoud uit te kiezen. De uitdaging is dan ook hoe wij toch een ‘standaard’ kerstpakket kunnen ontwerpen zonder dat er spullen verspild worden.
We zijn ons bewust van het feit dat er iets moet gebeuren om deze wereld over 100 jaar nog leefbaar te houden voor mens en dier. Wij denken dit te bereiken door mensen bewust te laten worden van de problemen en dat zij daar zelf ook iets aan kunnen doen. Dit is een langzaam proces, maar wel duurzaam. Is de mens eenmaal bewust en neemt hij/zij verantwoordelijkheid voor zijn daden dan hebben we heel wat bereikt!
Aanleiding:
De mens is er zich niet van bewust dat zij veel bijdraagt aan de vervuiling, in alle opzichten, van de wereld. Een onderdeel hiervan is kerstpakketten maken die verspillend zijn, want ze worden met miljoenen tegelijk weggegooid.
De probleemstelling:
Het jaarlijkse terugkerende kerstpakket zorgt voor een enorme afvalberg, waarbij de gebruiker zich niet bewust is van de schadelijke problemen die daar uit voort vloeien. Een marketingplan voor het duurzame kerstpakket ‘de kerstbox’ is hiervoor noodzakelijk.
Doelstellingen:
Een kerstpakket ontwikkelen dat met alle facetten van PPP (People,Planet,Profit) rekening houdt:
Er moet bewustwording van de verspilling worden gecreëerd.
Het kerstpakket moet voor 80% duurzaam zijn.
Het kerstpakket moet aantrekkelijk zijn voor de consument.
Er wordt een prototype gemaakt.

 

 

 

WijDe Wereldmarkt

De WijDe Wereldmarkt is een jaarlijkse informatiemarkt over stages, onderzoek, uitwisseling, vrijwilligerswerk en vakanties die gericht zijn op duurzame ontwikkeling. De informatiemarkt is bedoeld voor HBO en WO studenten. Het LHUMP organiseert de markt vanuit haar doelstelling duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs te integreren. Voor de markt worden verschillende organisaties uitgenodigd die aan een standje informatie verschaffen over hun aanbod. Tijdens de WijDe Wereldmarkt 2007 waren onder andere DHO, AIESEC, Move Your World en de Universiteit Utrecht aanwezig met een standje.

 

 

 

Rekening rijden op een hoger niveau

De ene dag rijden er mensen met even getallen in het kenteken, de dag erna de mensen met oneven getallen in het kenteken. Dit is een concreter systeem dan carpoolen en makkelijker gehandhaafd worden. Wanneer men dit doet, hebben ze op het eind van het jaar recht op een teruggave van 50% van de wegenbelasting. Rijden ze tevens in het weekend niet, dan volgt er een bonus van 25%. Blijft de burger gewoon doorrijden zonder hieraan mee te doen betaald deze de volle wegenbelasting. Er moet hiervoor een instantie komen waarbij de mensen zich in kunnen schrijven dat ze aan dit systeem meedoen, zodat er gecontroleerd kan worden. De controle een te lange uitleg, maar heeft te maken met kilometerstanden en die controleren te opzichte van te moeten maken kilometers voor het werk. Een voorwaarde voor dit systeem is dat; de mensen van de transport en rijdende diensten niet anders kunnen dus moeten wel gewoon de volle bedragen blijven betalen, maar die kunnen de garantie krijgen dat door het nieuwe systeem de wegenbelasting niet omhoog gaat voor hun.

 

 

 

Food for thought

De verinnerlijking van waardesystemen en het aanleren van cultuur gebonden normatief gedrag is het resultaat van levenslang leren; via ouders, op school, in de samenleving etc. In tegenstelling tot normatief gedrag zijn waardesystemen redelijk stabiel en niet eenvoudig te beïnvloeden. Het is daarom niet verwonderlijk dat dertig jaar praten over duurzaamheid nauwelijks effect heeft gehad op het verduurzamen van onze consumptiepatronen. Het is daarbij dan ook niet zo vreemd dat de gemiddelde burger geen zicht heeft op de spelregels voor verantwoord consumptie gedrag en zij zullen dit dan ook niet op een consistente manier kunnen doorgeven aan hun nageslacht -de duurzaamheidspagaat tussen burger en consument. Met het gevolg dat een duurzaam perspectief voor de toekomst het af blijft leggen tegen de realiteit van de dag, namelijk, hedonisch en onduurzaam gedrag; tenzij hoog ingezet gaat worden op het verinnerlijken van het sociaal wenselijke. Namelijk, pas als het een en ander qua kennis, maar vooral in de emotionele beleving, goed bij de burger tussen de oren zit zal duurzaamheid een doorslaggevende rol kunnen gaan spelen bij aankoopbeslissingen en duurzaam consumptiegedrag. In overdrachtelijke betekenis vraagt duurzaam consumptief gedrag om een manier van leven volgens het “gij zult niet stelen” gebod. Daarmee wordt duurzaamheid in de emotionele en morele sfeer getrokken van wat ‘goed’ en wat ‘fout’ is. Een uitdaging voor de sociale wetenschappen en de humaniora om hier richting aan te geven.

 

 

 

Eerlijke Techniek

Eerlijke Techniek

Belangrijk is een platform voor ontwikkeling van duurzame toekomstvisie, uitgedragen in publieksvoorlichting (consumentzijde) en toegepast in ontwerpprocessen (producentzijde).

Produceren zonder toekomstvisie
Produceren voor het heden (NU) is de basis van marketingtechnisch interessante wegwerpproducten. Consumenten accepteren producten met beperkte levensduur. Een doemscenario met machteloze mensen en veel milieuschade.

Produceren met toekomstvisie
Met een repareerbaar product daarentegen bepaalt de consument zelf de levensduur. Het succes is volgens het Centrum Eerlijke Techniek afhankelijk van:

-Inzichtelijke constructie en duidelijk functioneren:
Waardoor faalt het product? Hoe kan ik dit eenvoudig repareren?

-Uitwisselbare componenten:
Dankzij makkelijk verkrijgbare standaard componenten kan de consument tegen lage kosten met eenvoudige gereedschappen de levensduur verlengen.

-Band met product:
Meerwaarde van een Eerlijk Ontwerp komt met de jaren. Toepassen van materialen die meer karakter vertonen door persoonlijke gebruikssporen en aanpasbaarheid aan persoonlijke smaak of tijdgeest.

Er ontstaat open-source techniek met als resultaat: Power to the user!
<