Winnaar en genomineerden NS Reis mee-prijs

 

 

Duurzame gezinsauto Stella

Juliette van der Lof

Gezinsauto Stella is ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie. Hiermee is de eerste stap gezet naar een duurzame mobiele toekomst.

Jury: “Duurzame Gezinsauto Stella laat zien dat de techniek van zonne-energie steeds krachtiger wordt. “Stella is bij uitstek iets dat toekomst heeft. Zonnepanelen in elke vorm gaan in de toekomst een belangrijke rol spelen, wie weet ook voor het treinverkeer.”
 

Younetics: praktisch op pad zonder auto

Anneloes Kroos

Anneloes Kroos, initiatiefnemer van Younetics, vindt dat reizen met de trein een stuk gezinsvriendelijker kan en heeft als moeder, biotechnoloog en productontwerper, allerlei ideeën over gezinsvriendelijker reizen met de trein.

Jury:Het idee van Younetics is te prijzen, de uitvoering kan nog wat concreter”. Carola Wijdoogen, directeur duurzaam ondernemen bij NS, ziet mogelijkheden voor het OV. “Sommige klanten bereiken wij niet goed, omdat reizen met het openbaar vervoer te ingewikkeld voor hen is. Younetics wil mensen laten zien hoe reizen met het OV toch praktisch kan zijn én vertelt over haar eigen ervaringen. Dat spreekt mij aan.”
 

Hyperloop Transportation Technologies

Ebel Slijp

Het Hyperloop-systeem is een nieuwe, duurzame, manier van transporteren van mensen en goederen via een geavanceerd, vacuüm buizensysteem.

Jury: “De jury vindt het een fantastische gedachte: zoveel sneller kunnen reizen en zoveel problemen oplossen. Het concept is al geregeld in de prijzen gevallen en ook deze jury is onder de indruk. Graag dromen ze mee over een nieuw, duurzaam, vervoersmiddel in de toekomst. “In een half uur van Amsterdam naar Parijs en dat terwijl je energie opwerkt? Wij hopen van harte dat dat werkelijkheid wordt”.

 

Over NS

Door reizen kan je op verschillende plekken komen, mensen ontmoeten en dingen ondernemen. Afhankelijk van de manier waarop je reist, is het niet altijd even goed voor het milieu en je gezondheid. Zie deze grafiek voor de uitstoot per vervoerswijze. Reizen is verantwoordelijk voor ruim 20% van de totale CO2-uitstoot in NL.

Duurzaam reizen van deur tot deur

Met de trein stoot je 95% minder co2 uit als met de gemiddelde autorit. Maar daarmee ben je nog niet op je eindbestemming. Check de website ns.nl/deur-tot-deur voor de mogelijkheden van vervoer van en naar het treinstation. Pak bijvoorbeeld zo’n duurzame OV-fiets. In de reisplanner staat hoeveel er nog op voorraad zijn op het station. Handig! Reis mee naar een duurzame wereld.

Duurzaamheid bij NS

Naast de inkoop van groene stroom voor de hele spoorsector, neemt NS veel meer initiatieven om duurzamer te ondernemen. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met afval scheiden op verschillende stations en starten we binnenkort ook in een aantal treinen. En op steeds meer plaatsen maken we gebruik van zonnepanelen en warmte-koude opslag. Wil je meer weten over duurzaamheid bij NS? Check onze website: ns.nl/duurzaam

De NS Reis mee-prijs

Heb jij een goed idee dat verder bijdraagt aan meer duurzaam reizen? Dien jouw idee dan hier in en maak kans op de ‘NS-reis mee prijs’; €1000,- en ondersteuning van NS (waar mogelijk) om jouw idee werkelijkheid te maken!

 

Directeur Duurzaam Ondernemen Carola Wijdoogen vertegenwoordigt NS in de jury.

 

Check voor vertrek het aantal OV-fietsen op uw station

U ziet direct hoeveel fietsen beschikbaar zijn op uw station. De OV-fiets checker vindt u in de NS Reisplanner Xtra app. Download de app gratis via de App Store of Google Play.