Winnaar en genomineerden Lidl Voedselprijs

 

 

PeelPioneers

Sytze van Stempvoort

PeelPioneers heeft als doel het opzetten van een biorefinery voor Nederlands citrusafval.

Jury: “Een completere verwaarding van grondstoffen draagt bij aan duurzamer voedselgebruik. Peel Pioneers gebruikt op een slimme wijze een reststroom om een product te maken dat anders geïmporteerd moeten worden. Zeker voor de horeca en verwerkers is dit een interessant initiatief. Start-ups kunnen groeien van positieve aandacht, exposure en connecties, en dat is wat wij Peelpioneers toewensen”.

 

Smaackmakers

Natascha Kooiman

Smaackmakers werkt aan het verduurzamen van het voedselsysteem en eetpatroon. De organisatie richt zich op horeca en kantines, als een van de belangrijke plekken waar mensen hun eetgewoontes vormen en kunnen veranderen.

Jury: “Smaackmakers viel op vanwege de wijze waarop aandacht gevraagd wordt voor meer plantaardig eten. Gewoontes laten zich niet altijd gemakkelijk breken. Positieve aandacht is echter heel krachtig”.

Taste Before You Waste

Luana Carretto

Taste Before You Waste probeert voedselverspilling de wereld uit te helpen. Wekelijks redden zij – samen met groentewinkels, boeren en vrijwilligers – zo’n 250 kilo voedsel van nodeloze verspilling.

Jury: “Taste before you waste inspireert consumenten en maakte ze bewust van voedselverspilling door zelf het goede voorbeeld te geven. Verspilling is een belangrijk en actueel onderwerp, waar nog veel winst te behalen is. Met een pakkende titel gaat taste before you waste de strijd tegen verspilling aan”.

 

 

 

Een betere wereld begint bij… je bord!

Veranderingen en vernieuwingen in de voedingssector zijn een enorme kans voor een duurzame samenleving. 20 tot 35% van de uitstoot van broeikassen wordt veroorzaakt door zowel de productie als de consumptie van voedingsmiddelen die dagelijks op ons bord liggen.

 

Lidl en duurzaamheid

Lidl staat midden in de samenleving en wil als supermarkt, nu en in de toekomst, het beste voor haar klanten en de wereld om haar heen. Daarom neemt Lidl in het dagelijks handelen op tal van fronten verantwoordelijkheid. Zo komt het assortiment in toenemende mate tot stand met extra aandacht voor mens, dier en milieu. En richt Lidl als discounter haar bedrijfsvoering efficiënt en kostenbewust in waardoor er zuinig wordt omgegaan met grondstoffen en energie. Zo gaan discount en duurzaam hand in hand. Lidl is voor het vijfde jaar op rij trotse partner van Duurzame Dinsdag en brengt met de ‘Lidl Voedselprijs’ een nieuw duurzaam initiatief naar een hoger plan.