Recordaantal van 378 initiatieven ingediend !

De sluitingstermijn voor het Duurzame Koffertje - vol met duurzame initiatieven en nominaties voor het Duurzame Lintje - was op 3 augustus. Wij bedanken hierbij iedereen die initiatieven en nominaties hebben ingediend. Alle inzendingen hebben geresulteerd in het recordaantal van maar liefst 378 initiatieven! Lees meer...

 

Jury 2009

De landelijke jury van Duurzame Dinsdag stelt zich voor

In de aanloop naar 1 septemberm, de Duurzame Dinsdag, beoordeelt de landelijke jury - onder voorzitterschap van Monique de Vries - alle ingediende initiatieven, en beslist welke initiatieven in de prijzen vallen. Ook maakt de jury een keuze uit de genomineerde personen voor de Duurzame Lintjes. Lees meer…

 

 

 

10 genomineerden Duurzame Dinsdag 2009 bekend!

Een deskundige jury onder leiding van mevrouw Monique de Vries heeft tien initiatieven genomineerd, waarvan er uiteindelijk vijf in de prijzen van Duurzame Dinsdag 2009 gaan vallen. De prijzen die te verdienen zijn: een 1e, 2e en 3e prijs ter waarde van respectievelijk 5.000E, 3.000E en 2000E en twee extra prijzen. De rabobank jongerenprijs ter waarde van 1.000E en als laatste de MKB-prijs, een co-creatie dag ter realisering van het initiatief. De organisatie is zeer verheugd u te mogen voorstellen aan deze tien genomineerden. Lees meer...

 

 

 

Foto: Ruud Karstens

 

 

Regionale Duurzame Dinsdagen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland een groot succes

Op 6 oktober vonden de regionale edities van Duurzame Dinsdag plaats in de provincies Noord-Holland en Gelderland. En op 14 oktober de Duurzame Dates, onderdeel van de Zuid-Hollandse Duurzame Dinsdag. Lees meer...

 

 

 

 

Prijs- en Lintjeswinnaars Duurzame Dinsdag 2009

Het was een groot feest op Duurzame Dinsdag in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Vijf prachtige prijswinnaars kregen uit handen van de Juryvoorzitter, Monique de Vries, onder haar lovende woorden hun prijzen uitgereikt. Namens Duurzame Dinsdag 2009, van harte gefeliciteerd!

 

Foto: John Thuring

Daarnaast onderscheidde minister Jacqueline Cramer vijf personen met een Duurzaam Lintje. Bijzonder hieraan was dat één van deze gehuldigde personen niemand minder was dan Prinses Irene. Ook de ontvangers van de Duurzame Lintjes feliciteren wij bij deze van harte.

 

Voor meer informatie over de gehuldigden kunt u hier verder lezen...

foto's: John Thuring

 

 

 

foto: John Thuring

foto: John Thuring

Het Duurzame Koffertje 2009

Op de elfde Duurzame Dinsdag, 1 september j.l., is het Duurzame Koffertje met daarin het recordaantal van 378 "antwoorden uit de samenleving" overhandigd aan minister Cramer. Zij kreeg het koffertje uitgereikt uit handen van mevrouw Dieny Scheffer, voorzitter van de Nederlandse VrouwenRaad. Mevrouw Scheffer besloot haar toespraak met het uiten van de wens een Duurzame Gehaktdag in het leven te roepen. Minister Cramer, die in haar reactie gehoor gaf aan deze wens, begon haar toespraak met de gevleugelde woorden:"Duurzame Dinsdag is mijn Prinsjesdag..." Lees meer...

 

 

1e prijs t.w.v. 5.000 Euro

 

GO-Greener, van Ton van Rooijen (nummer 91-2009)
Omschrijving initiatief:
GO-Greener; Greenpimp your car! Autofabrikanten bieden van het ene op het andere moment ineens nieuwe, zuinigere en schonere A en B label auto's aan. Terwijl deze nieuwe auto's merendeels zijn uitgevoerd met dezelfde verbrandingsmotoren als die van hun voorgangers. Het zou dus relatief simpel moeten zijn om bestaande auto's net zo zuinig en schoon te laten rijden als de nieuwe exemplaren.
GO-Greener heeft ontdekt hoe dat eenvoudig te realiseren is voor nagenoeg alle type voertuigen, Door het inzetten van een combinatie van bewezen en eenvoudig toe te passen bespaartechnieken Zoals energie-zuinige en longlife LED verlichting, bandenspanningskleurventielen, airtwister, uitwasbare luchtfilters, branstoftoevoeging, eco tuning etc. Allemaal gericht om de motor beter te laten presteren en zuiniger met brandstof en materialen om te gaan.
Afhankelijk van de GO-Greener uitvoering laten we voertuigen dus ook nieuwe! tot 15% zuiniger lopen.
Dat betekent op een verantwoorde wijze langer met je huidige auto door kunnen rijden. Dat is met groen doen direct geld besparen. Dat past in een een tijd van recessie. Waarom een nieuwe auto kopen als je je auto veel goedkoper kunt laten greenpimpen?. Daarmee creeren we direct een maximaal mileu-effect.
Overheden die in hun beield voor duurzame mobiliteit vooral inzetten op de lobby van de auto-industrie 'nieuw kopen'. Maar een nieuwe auto maken en een bestaande auto verschrotten vergt veel energie en grondstoffen en leidt ook tot toename van schadelijke reststromen. Bovendien nieuwe voertuigen blijven niet zuinig en schoon. Die gaan na verloop van tijd door roet en koolafzetting weer steeds meer verbruiken en vervuilen.
Het initiatief wordt ondersteund door oa Staatsbosbeheer, Gemeente Dronten, De Kleine Aarde, Bebeneficial, MVO Nederland (Go-reener is koploper), Sustenable forum, BKC, Aardewerk, Ecodriving, Solar Oil Systems, RST verzekeringen etc. Zie ook www.go-greener.eu  

Juryrapport:
In tijden van economische crisis vindt de jury dit initiatief echt uitblinken. De redenatie is eigenlijk heel simpel, maar men moet het maar aandurven hier een ‘business’ van te maken. De jury van Duurzame Dinsdag vindt dit initiatief een voorbeeld voor de samenleving en hiermee laten de initiatiefnemers zien dat duurzaamheid heel dichtbij is en tegelijk ook nog eens economisch zeer initeressant. Bovendien geeft dit initiatief nog een duidelijk signaal naar de auto-industrie:”mijne dames en heren, u kunt veel duurzamere auto’s produceren dan u nu doet”. Interessant is ook dat naar aanleiding van dit initiatief relatief nieuwe auto’s die voorheen wel voldeden aan de a,b,c-labels, maar door technische innovaties dat na een aantal jaar niet meer doen, “gepimpt” kunnen worden zodat zij weer wel aan deze labels voldoen. Ook dit is economisch zeer interessant en bovendien een ware bijdrage aan de duurzaamheid.

De initiatiefnemer aan het woord:

Heb op 6 oct j.l. actief deelgenomen aan Duurzame Dinsdag date-bijeenkomst van IVN Gld in Zutphen. Was door Stephanie Janssen (IVN Gld) uitgenodigd om als prijswinnaar iets te vertellen over de spin-offs na de prijsuitreiking. Ook hier zijn weer veel spontane nieuwe verbindingen gelegd. Duurzame dinsdag bruist dus ook in de regio.

 

Erg goed contact heb ik met Jan Jonker na het BNR interview. We zijn met hem actief in regio Arnhem Nijmegen en hij vroeg mij als ex-Nyenrode docent innovatie en ondernemerschap een gastcollege te verzorgen voor zijn studenten van de Radboud universiteit. Gaan we doen!

 

Autorijden kan altijd groener en voordeliger. Dat laten wij met GO-Greener steeds weer zien. De media-aandacht die we met ons winnende initiatief ‘Greenpimp your car!’ kregen, heeft veel spontane bewegingen opgeleverd.
Voor ons is 1 september 2009 dan ook de dag geweest dat de samenleving te kennen gaf een enorme behoefte te hebben aan keuzes voor groener en voordeliger rijden:
- Van een van de juryleden kregen we spontaan het verzoek haar auto te groenpimpen
- Het burgerinitiatief Transition Town organiseerde verschillende ‘greenpimp events’ op de dag van de duurzaamheid w.o. in Bussum
- Steeds meer gemeentes, bedrijven en burgers tonen interesse in het vergroenen van hun wagenpark en ondernemen initiatieven daarin.
- Nieuwe marktcombinatie van het ‘Dubbelgroen rijden’ is ontstaan:
Het Nieuwe Rijden met een GO-Greener auto voor nog zuiniger en groener rijden.
- Belangstelling voor GO-Greener in de landbouw- en scheepvaartsector en voor onze energie zuinige longlife LED lampen onder fabrikanten van E Cars.
- etc

In de maand september zijn meer dan 300 voertuigen ‘groengepimpt’. De belangstelling in de markt, ook onder garagebedrijven en onderwijsinstellingen groeit gestaag.
Logisch want de resultaten van GO-Greener mogen er zijn:
• tot 15% verlaging van het brandstofverbruik
• tot 30% verlaging van roet en fijnstof emissies
• verminderen van de stroom milieubelastende reststromen bij onderhoud.

Met onze prijs zijn wij extra opgewekt over duurzamere mobiliteit.
Bedrijven en automobilisten bieden wij een concreet handelingsperspectief in het zelf duurzamer maken van hun mobiliteit. Langer verantwoord en voordeliger door kunnen rijden met je vergroende auto. Dat kan, ook in crisistijd!
Het is een serieus alternatief voor het kopen van een nieuwe auto.
Met vergroening geef je je auto een tweede leven. Die vervuilt straks ook minder als deze wordt opgereden in Oost Europese landen of Afrika. Daardoor ook veel interesse voor GO-Greener o.a. in Polen, België, Duitsland en China. Een sociale werkplaats in Polen verzorgt voor GO-Greener inmiddels de bio afbreekbare blisterverpakkingen en labelling van onze producten. Ons GO-Greener MVO initiatief wordt ook hierdoor steeds meer grensoverschrijdend. We zijn er klaar voor om er ook in de mobiliteit een duurzamere wereld van te maken!
www.go-greener.eu