Sevim Zor is de prijswinnaar van Duurzame Dinsdag 2007 met haar initiatief Koken voor morgen. Daardoor heeft zij haar idee om kunnen zetten in een product. In haar kookboek -en zo meteen via haar eigen website- informeert ze de consument over een duurzame manier van koken. Dit doet zij door de lezer bewust te maken over het waterverbruik van ingrediŽnten met de watervoetafdruk. De watervoetafdruk berekent hoeveel water nodig is voor bijvoorbeeld een dier en de granen die het eet en drukt dat uit in het aantal liters per kilo. Wist u dat de productie van ťťn snee brood 40 liter water kost? En de productie van een kilo rood vlees 15.500 liter?

Door oud brood te gebruiken in recepten en door rood vlees te vervangen door sojabonen (1.800 liter/kilo) is er een besparing in het waterverbruik. Koken voor morgen bevat recepten uit verschillende culturen en brengt op een luchtige manier de informatie naar voren. Het kookboek is geschreven en op zoek naar een uitgever. Greenwish helpt Sevim Zor bij het schrijven van het subsidievoorstel. Sevim Zor: ďMijn motivatie is dat we met de huidige consumptiegewoontes in 2050 twee aardbollen nodig hebben om te leven. Bewustwording is nodig om het probleem te kunnen oplossen. En de meeste mensen van middelbare leeftijd zijn opgegroeid met ouders die in tijden van voedseltekort zonder verspilling, met hergebruik van resten gezonde maaltijden maaktenĒ. Sevim Zor zoekt huishoudens die anders met voedsel en verspilling om willen gaan. Als 100 huishoudens slechts twee sneetjes brood per week minder verspillen dan scheelt dat al 400.000 liter water per jaar!

 

Sevim Zor
Mijn idee is om een luchtig kookboek te schrijven, dat mensen (ook) informeert over duurzaamheidsaspecten van de ingrediŽnten. Er is zoveel over voedsel dat we niet weten. De productie van ťťn snee brood kost 40 liter water. Als in 700 keukens slechts twee sneetjes brood per week minder verspild worden, levert dat een besparing op van 2,9 miljoen liter water per jaar. Daarom staan er in het kookboek een paar leuke recepten met oud brood. Als 700 huishoudens mijn kookboek gebruiken, kunnen we al een ťcht zichtbaar verschil maken. Zevim Zor combineert (soms schokkende) feiten over ingrediŽnten met handige tips (let op de herkomst van bepaalde producten), zodat je lekker kunt eten met een extra goed gevoel. Er komt een (open) website en een kookboek. Met mijn idee won ik de hoofdprijs op Duurzame Dinsdag. Een belangrijke impuls.

Motivatie
Als mensen minder vlees gaan gebruiken en meer peulvruchten wordt er water bespaard. De productie van 1 kilo vlees kost 15.500 liter water. Een jong kind heeft 300 liter per jaar nodig om te overleven. En op dit moment gaat er iedere 8 seconden een kind dood vanwege gebrek aan water of watervervuiling. Het heeft zin om daar over na te denken en mijn boek helpt om ook anders te handelen. Ik wil een website ťn een internetsite. De recepten komen uit alle windstreken. Uiteindelijk wil ik een beweging op gang brengen, om mensen anders met voedsel en verspilling te laten omgaan.

Website

Die website komt eraan! Want de hoofdprijs in 2007 was, naast begeleiding van Greenwish, de door  Matchpoint Internet beschikbaar gestelde prijs van ontwikkeling van een website, inclusief hosting en gebruik van Content Management Systeem gedurende 3 jaar, ter waarde van Ä 5.000,-.  En deze website gaat nog voor 2 september 2008, Duurzame Dinsdag, online.