U bent hier:  Home  /  Nieuws  /  Nieuwsarchief  /  Programma Duurzame Dinsdag
29 augustus 2013

Programma Duurzame Dinsdag

Op dinsdag 3 september wordt voor de 15e keer Duurzame Dinsdag gehouden. Dit jaar neemt staatssecretaris Wilma Mansveld (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), als vertegenwoordiger van het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst. In de koffer zitten meer dan 350 duurzame ideeën uit de samenleving. De jury van Duurzame Dinsdag reikt prijzen uit voor de meest innovatieve voorstellen ter bevordering van een duurzaam Nederland. Daarnaast onderscheidt minister Ronald Plasterk (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een aantal personen die zich bijzonder inspannen voor een duurzame samenleving met een Duurzaam Lintje.

In het kader van deze 15e editie is er een minisymposium ‘15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving’. Daarin presenteren we de meest opmerkelijke resultaten van de afgelopen 15 jaar, gaan we in dialoog met een aantal visionairs, de zaal en leden van de Tweede Kamer over de huidige ontwikkelingen rond de toekomst van duurzaam maatschappelijk initiatief. In navolging van vorig jaar zal de traditie van de Duurzame Troonrede worden voortgezet. De troonrede wordt uitgesproken door Marjan Minnesma, nummer 1 in de Duurzame Top 100. In haar troonrede wil zij ‘Den Haag’, maar ook alle andere mensen in Nederland inspireren om samen de schouders te zetten onder een reeks aan acties om Nederland samen sneller duurzaam te maken.

Duurzame Dinsdag heeft als doel om zoveel mogelijk initiatieven een kans te geven zich verder te ontwikkelen. Een deskundige jury bepaalt wie voor de prijzen in aanmerkingen komen en wie een Duurzaam Lintje krijgen. De Duurzame Dinsdagprijzen dienen ter ondersteuning van de uitwerking van de initiatieven. Genomineerden zijn:
 

  • Klimaatplein – Rob van der Rijt uit Den Bosch: Een B-to-B platform waar ondernemers tips en partners vinden om te besparen op energiekosten of om zelf duurzame energie op te wekken. Een gratis CO2 voetafdrukcalculator en een stappenplan helpen om de besparing concreet te maken.
  • Foodiebag  – Lisanne Addink uit Zeist: Nieuw soort ‘doggybag. De Foodiebag lepel-clip wordt een herkenning voor obers in restaurants om aan te geven dat de gasten het overgebleven eten mee naar huis wil nemen
  • Moes-Verkeer – Jasmijn van Es uit Utrecht: Moes-Verkeer bouwt met de stad moestuinen vóór de stad. Samen een stadsmoestuin opzetten stimuleert het bewustzijn over duurzaamheid, samenwerken en levert voedsel op. Braakliggende terreinen, daken, buurttuinen en balkons worden groen gemaakt.
  • Rest NRG – Joop de Kock uit Leidschendam: Een techniek om restwarmte te benutten. Hiermee wordt het eenvoudig om deze om te zetten in bruikbare elektriciteit.
  • Rydon Pixio – Hugo van de Watering uit Den Haag: Een duurzame oplossing om wegwerp fietsverlichting te verminderen. De verlichting heeft een geintegreerd zonnepaneel en laadt daarmee haar eigen batterijen op.
  • Flessenpletter – Thijs Feenstra uit Groningen: Een innovatief apparaat dat het volume dat plastic afval inneemt vermindert. De Flessenpletter maakt in korte tijd de flessen moeiteloos plat.
  • Qlipr gewasklemsysteem  – Cor Pellikaan uit Elsendorp: Met het Qlipr gewasklemsysteem wordt een nieuwe teeltmethode geïntroduceerd, die geen gebruik maakt van kunststof touw of clips. De Qlipr wordt na elke teelt weer opnieuw gebruikt.
  • Duurzaamheid en techniek in het onderwijs – Stefan Romijn uit Rotterdam: Een aanpak waarbij leerlingen in contact gebracht worden met lokale bedrijven in de technische sector. Bedrijven worden geholpen met duurzaam ondernemen en leerlingen worden enthousiast gemaakt voor techniek en duurzaamheid.
  • iKringloop app – Thomas Adelaar uit Amsterdam: Met de gratis IKringloop app kan iedereen in Nederland spullen met buurtgenoten, kringloopwinkels en inzamelaars uitwisselen.
  • Goede vis op het bord – Mieke Snoek uit Amsterdam: Goede vissers vissen met respect voor de zee. Gebruiken grotere mazen, richten zich op gezonde visbestanden en minder gangbare soorten en hebben minder bijvangst. Hun vis is verkrijgbaar bij de vissers zelf, op biologische boerenmarkten en in diverse restaurants.