30 september 2013

Nadere kennismaking winnaar Goede Vis op het bord

Stichting Goede Vissers won op Duurzame Dinsdag de Lidl voedselprijs met het idee “Goede vis op het bord”. Reden voor een nadere kennismaking.

Het idee van Goede Vissers heeft zijn oorsprong op de Noordermarkt in Amsterdam. In 2006 begon visser Jan Geertsema op zaterdagen zijn eigen vangst te verkopen. Het lukte namelijk niet zijn vis met Waddengoud-keurmerk via de reguliere handel herkenbaar in de markt te zetten. De naam 'Goede Vissers' was een knipoog naar de Goede Visgids van Stichting de Noordzee. Want er is alleen goede vis als er ook goede vissers zijn.

Al snel verkocht Jan ook vis van collega-vissers die geen duurzaamheidskeurmerk hadden maar die wel goed bezig waren, zoals vissen met grotere mazen om minder bijvangst te hebben . 'Als je weet van wie je de vis koopt is een duur keurmerk overbodig', aldus Geertsema. Samen stelden de vissers een reeks normen op waar een 'goede visser' aan moet voldoen. Visserijbiologen verwachten dat vissen volgens deze normen inderdaad leidt tot een duurzame visserijpraktijk. Toen Geert Burema van restaurant Merkelbach met de vissers in contact kwam werd begonnen met het leveren van vis aan restaurants.
 

Inmiddels is er een stichting opgericht met in het bestuur naast Jan Geertsema en Geert Burema ook voorzitter Mieke Snoek. Het doel van Stichting Goede Vissers is het realiseren van korte transparante ketens voor met zorg gevangen kwaliteitsvis. Consumenten en restaurateurs kunnen op de website www.goedevissers.nl via het scheepsnummer opzoeken wie hun vis gevangen heeft. Dat scheepsnummer staat op de visbriefjes die in de visafslag op de vis worden gelegd.

Nog niet alle vissers hebben een profiel op de website en er zijn instrumenten nodig om het scheepsnummer mee te geven aan marktklanten en restaurantgasten. Daarnaast streeft de stichting naar een actieve dialoog tussen visser en consument via social media. Het winnen van de Lidl voedselprijs kan een flinke duw geven aan deze ontwikkelingen en aan de waardering die de vissers krijgen voor hun beroep en hun vis. Die waardering is belangrijk want juist de kleine kustvisserij heeft het momenteel erg moeilijk door onder andere nieuwe regelgeving. Het winnen van deze prijs is daarom ook moreel een steun in de rug.