21 november 2012

Duurzame Dates in Utrecht: een bruisende avond

Op donderdag 15 november 2012 vonden op initiatief van IVN Utrecht de Duurzame Dates plaats in Utrecht. Met de ontvangst van het koffertje met alle Utrechtse ideeën door Wethouder Mirjam de Rijk van Utrecht, werd deze bruisende avond geopend.

 

Eerste Duurzame Dates in Utrecht, in combinatie met de Eco-competitie

Tijdens de Duurzame Dates werden circa 40 indieners met 42 ideeën uitgenodigd om in gesprek te gaan met experts op het gebied van o.a. energie, voeding, ondernemerschap, mobiliteit, afval, financiën, educatie en PR en communicatie. Dit leverde een dynamische netwerkbijeenkomst op waarin flink wat matches zijn gemaakt. Sommige deelnemers hebben direct een vervolgafspraak gemaakt, anderen zijn verder geholpen met tips en adviezen.

De Duurzame Dates werden voorafgegaan door de Eco-competitie georganiseerd door Plan Nederland. In een spannende battle streden jongeren die deelnamen aan het ‘Make the Link – Climate exChange project’ met hun eigen klimaatcampagne om de hoofdprijs. Na maar liefst 2 rondes beoordeeld door 2 verschillende jury’s – bestaande uit onder andere deelnemers van Duurzame Dinsdag, gemeente Utrecht, NJR en het Youth Climate Network – kwam er een winnaar uit de bus. Kobus van der Woude, Robert Schrik, Julian Fens en Nick Korvemaker van Campus Winschoten wisten met hun ‘Mobiele Fietsoplader’ de andere deelnemers achter zich te laten. Met hun uitvinding kun je je mobieltje tijdens het fietsen opladen ‘én ook nog eens handsfree bellen’ voegen de jongens eraan toe. Hun prijs? Ze gaan een mooi duurzaam georganiseerd feestje met hun vrienden tegemoet.

Jeroen Onck - jurylid en senior Consulent Natuur, Milieu en Duurzaamheid gemeente Utrecht – na afloop: ‘Iedereen heeft een fiets, iedereen een mobiel. Eigenlijk te gek voor woorden dat jongeren ons hierop moeten wijzen!’

IVN Utrecht – initiatiefnemer van deze Duurzame Dates – kijkt tevreden terug. Er zijn veel nieuwe contacten gelegd die kunnen bijdragen aan de realisatie van de ideeën, ook tussen initiatiefnemers onderling.

 

Mirjam de Rijk, - wethouder gemeente Utrecht – tijdens ontvangst van de Utrechtse initiatieven: ‘ Duurzame Dinsdag laat mooi zien dat er in de samenleving veel energie en ideeën zitten. In de energieke samenleving kan de gemeente haar nieuwe rol van facilitator goed oppakken. De initiatiefnemers uit de stad Utrecht worden uitgenodigd om contact op te nemen als ze op belemmerend gemeentebeleid stuiten of gemeentebeleid nodig hebben om verder te komen’.