U bent hier:  Home  /  Nieuws  /  Nieuwsarchief  /  De winnaars zijn bekend
06 september 2011

De winnaars zijn bekend

Op dinsdag 6 september heeft staatssecretaris Henk Bleker, namens het kabinet, de Duurzame Dinsdag koffer in ontvangst genomen met ruim 400 initiatieven. Ieder jaar worden voor Duurzame Dinsdag – de eerste dinsdag van september – initiatieven verzameld van burgers en ondernemers op het gebied van duurzaamheid. De inhoud van de koffer geeft het kabinet een beeld van hetgeen de Nederlandse burgers, anno 2011, op het gebied van duurzaamheid bezig houdt. Ook dit jaar is het aantal initiatieven gestegen en deze variëren van eenvoudige ideeën tot goed lopende projecten. Nieuw zijn initiatieven waarbij applicaties voor smart phones ingezet worden om gedragsverandering te bereiken. Onderdeel van het programma was een dialoog tussen Tweede Kamerleden en initiatiefnemers.

De organisatie van Duurzame Dinsdag heeft op basis van alle initiatieven een analyse gemaakt en gaat met verschillende ministeries bespreken welke bijdrage zij kunnen leveren om de signalen uit de maatschappij om te zetten in beleid.

 

Winnaars duurzame dinsdag 2011

Duurzame Dinsdag kent een aantal prijzen, die initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen. Vice voorzitter van de jury, de heer Bart Jan Krouwel, heeft deze uitgereikt aan de volgende personen/organisaties:

1e prijs €5.000 – Gratis elektrisch vervoer door FlexOverschie – Rob uit de Bosch - Schiedam

12 elektrische voertuigen rijden zes dagen per week gratis in de wijk Overschie in Rotterdam. Door 800 personen per week elektrisch te vervoeren wordt er minder benzine/diesel verbruikt. De jury vindt dit initiatief een unieke combinatie van People, Planet en Profit. Alle facetten van duurzaamheid, zowel sociaal, milieutechnisch als economisch, komen aan bod.

2e prijs € 3.000 – Duurzaamheid on Stage – Hans Alders - Zwolle

Door het gebruik van verschillende duurzame technieken (cdm, led en halogeen hoge druk) wordt het stroomverbruik met 70% verminderd ten opzichte van huidige technieken, zonder in te leveren op kwaliteit. Met deze werkwijze zijn er oplossingen om energie, materiaal, plastics en apparatuur te besparen ‘on Stage’ (podia, festivals, expo’s, beurzen). Volgens de jury laat dit initiatief zien dat duurzaamheid en entertainment bij elkaar passen. Stimulerend project voor bewustwording onder jongeren.

3e prijs €2.000 – Statiegeld op zwerfafval – Rene Hissink - Apeldoorn

Klanten van een supermarkt in Eerbeek ontvangen een bonus van vijf cent per blikje en PET-fles, die te besteden is in de winkel. Vermindering van zwerfafval door invoering van statiegeld op kleine verpakkingen. De jury vindt deze aanpak een vorm van gedurfd ondernemerschap; tegen de stroom in ondernemen.

Rabobank Jongerenprijs (<25 jaar) – €1.000 - Fitness nu écht voorop! – Taco Nijssen - Eindhoven

Consumenten krijgen een voordelig ‘groen’ proefabonnement. Sportscholen gebruiken de opbrengsten voor het verduurzamen van de sportschool. Zij krijgen ondersteuning van een duurzaamheidsconsulent en er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van sportapparaten die elektriciteit opwekken. De jury concludeerde dat dit een mooi verdienconcept is, waarbij opgewekte energie wordt gebruikt om het gebouw te verduurzamen.

 

Syntens co-creatie prijs (ondersteuning bij het ontwikkelen van het initiatief)

Duurzaam watergebruik – Janneke Hadders - Emmen

Water is een van de belangrijkste factoren bij de groei van gewassen. Door het plaatsen van een bodemvochtsensor, het TerraSen station, laat het systeem zien, wat de dagelijkse wateropname van het gewas is. Hiermee kan het optimale tijdstip van beregenen bepaald worden en droogte of schade door overirrigatie voorkomen worden. Volgens de jury een belangrijke oplossing om het tekort aan zoet water in de toekomst tegen te gaan door efficiënter watergebruik in de landbouw.

 

Gasterra Challenge (competitie onder studenten met innovatieve ideeën op energiegebied )

Sustainable Playground – Eric van Doorn - Veenendaal

De Sustainable Playground leert kinderen spelenderwijs wat duurzame energie is en maakt ze ervan bewust dat energie niet vanzelfsprekend is. Door middel van zonne-, wind- en kinetische energie, kunnen kinderen interactieve spellen spelen. De jury concludeert jong geleerd, is oud gedaan. Het zo vroeg mogelijk betrekken van kinderen bij het thema, is belangrijk voor duurzaamheid.

 

Ernst & Young ‘koffer van de toekomst’ (Intensieve workshop om initiatief te ondersteunen)

Isoleren in balans – Michel Trompert - Delft

Isolerend enkel glas dat dunner is, mooier en beter isoleert. Het gaat langer mee en draagt bij aan een gezond leefklimaat in huis. De jury vindt het een interessant product omdat deze methode isoleren voor veel mensen bereikbaar maakt en vooral het isoleren van oude panden mogelijk maakt.

 

Share2start (coaching bij crowdsourcing en crowdfunding)

 Roetz-bikes – Mark Groot Wassink - Amsterdam

Van achtergelaten fietsen en fietswrakken nieuwe trendy stadsfietsen maken, door hergebruikte onderdelen aan te vullen met duurzame, natuurlijke materialen. De jury juicht deze praktische toepassing toe. Oude fietsen krijgen een nieuw leven.

 

 

 

 

 Duurzame Lintjes

Sinds 2008 kent de organisatie van Duurzame Dinsdag een onderscheiding toe aan personen die zich bijzonder inspannen voor een duurzame samenleving. Duurzame Lintjes zijn door minister Marja van Bijsterveldt uitgereikt aan:

Mevrouw Jacqueline Cramer, die zich als consultant, wetenschapper, toezichthouder, maar vooral als minister in het kabinet Balkenende IV heeft ingezet voor een duurzame samenleving. Zij heeft in haar carrière een grote staat van dienst opgebouwd en werkt nu als hoogleraar Duurzaam Innoveren bij de Universiteit van Utrecht en zij is directeur van het Utrechts Centrum voor Aarde en Duurzaamheid.

De heer Chris Dutilh, van huis uit biochemicus, heeft vanaf 1976 tot recentelijk diverse functies bekleed bij Unilever. Het accent in zijn carrière ligt vooral op het gebied van milieu en voedingsproducten. Bij Unilever heeft hij een duidelijk stempel gedrukt op het voortvarende milieubeleid, zoals milieumanagement, levenscyclus analyse, productverbetering en milieurapportage.

Mevrouw Claudy Jongstra, heeft na haar studie aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht, in 2000 haar eigen studio in Spannum in Friesland opgericht. Als duurzaam ontwerpster en ondernemer heeft zij condities weten te creëren voor haar bijzondere creaties: eigentijdse wandtapijten. Zij combineert in haar moderne kunstvoorwerpen duurzaamheid en traditionele ambachten en kunsten.

De heer Matthijs Lievaart, de initiator van ‘Doe Mee Verlos Zee’. Doel van dit initiatief is het opruimen van zee afval op de Nederlandse kuststranden en bewustwording creëren van de vervuiling van de kuststranden. Met zijn initiatief weet hij mensen in beweging te krijgen.

De heer Folkert van der Molen, is senior adviseur duurzaam ondernemen en milieubeleid met ruim 13 jaar ervaring in milieu advisering bij DHV Milieu & Infrastructuur BV. Al ruim 10 jaar organiseert hij jaarlijks het Nationale Sustainability Congres, het grootste evenement in Nederland op het gebied van duurzaamheid.

Mevrouw Joke Hirschmann, vaandeldrager van Duurzame Dinsdag, nauw betrokken bij de organisatie. Zij heeft het concept bewaakt en aangedrongen op verdere ontwikkeling. De verbinding tussen burgers en politiek staat bij haar centraal. Vanuit haar werk voor de provincie Zuid-Holland is zij aanjager geworden van de Regionale Duurzame Dates.