29 augustus 2012

10 genomineerde voor Duurzame Dinsdag

De volgende 10 kansrijke ideeën zijn genomineerd (op volgorde van binnenkomst). 

 

1.000.000 druppels (008-2012) – Sander Haas - Almelo

1.000.000 is een initiatief dat 1.000.000 mensen bewuster maakt van hun rol in duurzaamheid, door mensen wekelijks een duurzame tip te sturen die ze zelf kunnen toepassen.

Het platform voor innovatieve en duurzame oplossingen (087-2012) – Vincent Koenders - Delft

Studenten stimuleren om innovatieve en duurzame oplossingen te bedenken in een creatieve en sociale omgeving. Door het bedrijfsleven te betrekken bij oplossingen en ook mee te laten denken, versterkt dit de relatie tussen opleiding en bedrijfsleven.

Tourist Save The World (116-2012) –Tjerk Feitsma - Amsterdam

Tourist Save The World is een drie uur durende actieve stadstour (te fiets of te voet) met een ‘goede daden gids’. Deelnemers kunnen op 8 locaties direct bijdragen aan onze maatschappij tijdens deze unieke ‘rondleiding’.

SnappCar (191-2012) – Victor van Tol - Utrecht

Via SnappCar particulier je auto verhuren aan anderen en daarmee een deel van je autokosten terugverdienen. Particulier auto delen zorgt ook voor sociale cohesie in buurt en leidt aantoonbaar tot milieuvoordelen doordat er minder auto’s worden geproduceerd en er minder worden gereden.

Duurzame en biologische gewasbescherming in de fruitteelt (192-2012) – Jacco Boersen – Oudeschild

Een autonoom systeem dat UV gewasbescherming uitvoert. Dit kan leiden tot een nieuw product die alle fruittelers in Nederland een duurzame, biologische, betaalbare en betrouwbaar gewas beschermingsmethode biedt, zodat iedere Nederlander gezond en onbespoten fruit kan eten.

WavEnergy (249-2012) – Bart Fluit, Robert de Bruijne, Wouter Boot - Kapelle

WavEnergy is electriciteit opwekken uit golven. Door een luchtkussen met dynamo’s over een schuine plaat te laten rijden. De schuine plaat zorgt ervoor dat de golven hoger worden, waardoor er veel electriciteit wordt opgewekt.

Kromkommer (301-2012) – Jente de Vries - Rotterdam

Kromkommer levert groenten, zoals kromme komkommers, tweebenige wortels of kronkelige courgettes.  Daarmee verkleinen we de afvalberg van verspilde groenten, gaan we bewuster om met eten en genieten we van lekkere en bijzondere groenten uit de omgeving.

Met de Ridgeblade elk huishouden energieneutraal (324-2012) – Henk de Graaf - Eindhoven

In tegenstelling tot kleine windmolens op hoge masten en zonnepanelen is de Ridgeblade in twee jaar terug verdiend. Ridgeblade is toepasbaar op elk huis met een schuin dakvlak. Ridgeblade is het eerste product dat volledig decentraal energie neutraal gemaakt kan worden.

Het klimaatdebat: de scepticus versus de gelover (363-2012) – Frank Rietdijk - Utrecht

In een lagerhuis-achtige zetting, worden de twee kampen (klimaat scepticus en klimaat gelover) tegenover elkaar gezet. Beide kampen aangevoerd door een expert. Einddoel is een interessant en leerzame discussie waarbij men vrij is om zelf stelling te nemen.

Oryon Watermill (373-2012)- Jaap Ory - Dreumel

De Oryon Watermill is een watermolen, die diep onder water, zijn werk doet. Langzaam draaiend, maar met grote kracht. De watermolen is bedoeld voor toepassing in vrije stroming.