Op de 12de Duurzame Dinsdag, 7 september 2010, reikt juryvoorzitter Monique de Vries de prijzen uit aan de indieners van de vijf meest innovatieve voorstellen ter bevordering van onze duurzame samenleving.

 

Namens demissionair minister Gerda Verburg, neemt demissionair minister Tineke Huizinga als vertegenwoordiger van het Kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst, met dit jaar het recordaantal van 416 vernieuwende voorstellen. Opvallend dit jaar is het aantal inzendingen van jongeren tot en met 15 jaar, waarvan er drie zijn genomineerd. Ook onderscheidt demissionair minister Huizinga een aantal personen met een Duurzaam Lintje, die zich in het bijzonder inzetten voor een duurzame samenleving. Onderdeel van de bijeenkomst is een debat met Tweede Kamerleden, initiatiefnemers en genodigden.


Een deskundige jury bepaalt wie er voor een prijs in aanmerking komen en wie van de voorgedragen personen een Duurzaam Lintje krijgen opgespeld. De aanmoedigingsprijzen dienen ter ondersteuning van de uitwerking van de initiatieven en bedragen € 5.000, 3.000 en 2.000. Er is een Rabo-jongerenprijs van € 1.000 voor de beste initiatiefnemer jonger dan 25 jaar. Voor de prijs namens het midden- en kleinbedrijf organiseert het innovatienetwerk voor ondernemers Syntens een dag, waarop initiatiefnemer en relevante organisaties bespreken, hoe dit initiatief verder uitgewerkt en daarmee nog beter in de markt gezet kan worden.


Navolgende kansrijke ideeën zijn genomineerd (op volgorde van binnenkomst) voor de vijf beschikbare prijzen.

23-2010 Cargohopper ter verbetering van de bereikbaarheid, doorstroming en luchtkwaliteit van binnensteden, met de ontwikkeling van een elektrisch voertuig, dat voorzien is van zonnepanelen.

63-2010 Chatoui, waarbij afgedankte spullen een nieuw leven krijgen door ze om te vormen en geschikt te maken voor hergebruik, ter besparing van energiegebruik en vermindering van CO2-uitstoot.

84-2010 LED-lantaarnpalen met sensoren (<15 jaar) ter besparing van energie en voor een veiliger verkeer. De standaard verlichting dient vervangen te worden door LED-lampen en plaatsing van sensoren zorgt ervoor, dat de lantaarnpalen alleen branden bij nadering van bewegende voertuigen, mensen e.d.
114-2010 Prenovatieconcept Modu-teq voor jaren ‘60 en ’70 flats voor beter wooncomfort en ter besparing van energie. Balkons en galerijen worden vervangen door woon- of balkonmodules aan bestaande betonconstructies. Aan de galerijzijde komen extra entreemogelijkheden.
135-2010 Eco kauwgom (ECO-UW-GOM), een volledig biologisch afbreekbare kauwgom, dat ons milieu minder belast, vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen en verpakt in afbreekbare kunststoffen.

145-2010 Echt Waar Bazaar. Ter bevordering van een duurzame samenleving beoogt initiatiefnemer een overdekte markt te organiseren, zonder winst- of consumeerprincipe, waar een beperkt, wisselend aantal personen hun producten, diensten en activiteiten presenteren.

214-2010 Watervrij reinigen van auto’s, waarbij voertuigen en andere objecten op locatie geheel watervrij gereinigd worden, met als doel (afval)waterbesparing.

252-2010 Baby-B-Good, dat partners zoekt voor het ontwikkelen en vullen van een gratis babydoos met gifvrije, milieuvriendelijke babyproducten voor jonge ouders in Nederland.
295-2010 Vertical E-garden (<15 jaar) ter bevordering van het onderzoek naar de opwekking van elektriciteit uit planten in een muur (vertical gardens). Het is de bedoeling een bouwpakket voor flatbewoners te ontwikkelen, bestaande uit een stellage, specifieke planten en een elektronisch omzettingssysteem naar bruikbare stroom.

305-2010 African Bicycle Design Contest, dat beoogt een goedkope, gemakkelijk te repareren fiets te ontwikkelen, die in Kenia gemaakt en gerepareerd kan worden, op een zodanige manier dat Nederlanders betrokken worden bij duurzame mobiliteit. Doel is het bevorderen van het gebruik van de fiets in Afrika en vermindering van fijnstof, NOx en CO2.

318-2010 Kas Kornblum (<15 jaar). Kas bepleit een bewust omgaan met energie in en om het huis ter vermindering van ons energieverbruik en bevordering van onze duurzame samenleving.

319-2010 Expertisecentrum duurzaam Vervoer. Initiatiefnemers streven naar oprichting van een praktijkcentrum voor duurzaamheid en vervoer op het voormalig Floriadeterrein in de Haarlemmermeer. Doel is realisatie van een goedkoop, efficiënt en energiezuinig 1-persoons vervoermiddel.

350-2010 Paint in the Box. Met verpakking van een zak verf in een kartonnen doos (vrij van metalen), wordt het gebruik van kunststof verminderd, op transportkosten bespaart en is de doos eenvoudig te scheiden en te recyclen na gebruik.

367-2010 Sustainable Innovation Excubator, dat beoogt innovatieve, duurzame ideeën van bedrijven, waar onvoldoende capaciteit en middelen voor beschikbaar zijn, om te zetten in innovatieonderzoeken en –projecten, uitgevoerd door hoogopgeleide jonge starters op de arbeidsmarkt.

 

In het platform Duurzame Dinsdag zijn maatschappelijke organisaties en overheden vertegenwoordigd. Het platform beoogt iedereen met nieuwe, kansrijke duurzame ideeën, groot of klein, verder op weg te helpen. Alle inzendingen worden in de koffer van Duurzame Dinsdag aangeboden aan het Kabinet. Het platform Duurzame Dinsdag bespreekt met de verschillende ministeries hoe de initiatieven kunnen dienen als inspiratie voor beleid. Waar dat niet mogelijk is bekijkt het platform hoe de indieners op regionaal of lokaal niveau verder ondersteund kunnen worden. De provincies Overijssel, Noord- en Zuid-Holland organiseren een regionale Duurzame Dinsdag.