Klimaatlabelsysteem Bindmiddelen (004-2009) van Pieter Stadhouders, Johannes Krens, Toine van Casteren en Willy Peelen

 

De Groene Poetsers (047-2009) van Peter Gunzel en Angelique Stol

 

GO-Greener (091-2009) van Ton van Rooijen, Marcel Hoornsman, Bart van Herselaar, Ruud Engelse en Hanke Mauser

 

Brundtland Fonds (122-2009) van Caroline Ligtenberg, Christopher Baan, Tjerk Destombes, Taco Nijssen en Jan Jonker

 

Fair Shopping Route (125-2009) van Karen Kamerraad

 

Satino Nature (185-2009) van Nick Op Den Buisch

 

Kraanwater, voldoet altijd aan de hoogste eis voor de laagste prijs (190-2009) van Nynke Sminia en het Zaans Natuur en Milieu Overleg

 

Airodynamische Vrachtwagen (217-2009) van Hjalmar en Gandert van Raemdonck

 

Keuzewijzer Duurzame Productie en Consumpie (265-2009) van Marianne Willems en Francine Thielen

 

Haal de zon in huis (315-2009) van Maaike van 't Westeinde en Joost Brilman


De organisatie van Duurzame Dinsdag 2009 feliciteert hen allen van harte.

 

2e prijs t.w.v. 3.000 Euro

 

Kraanwater: voldoet altijd aan de hoogste eis voor de laagste prijs, van Nynke Sminia (nummer 190 – 2009)
Omschrijving initiatief:
Kraanwater is zeker zo gezond en verfrissend voor je als mineraalwater, maar béter voor het milieu. Een literfles bron- of mineraalwater kost 2000 maal meer dan een liter kraanwater. Het prijsverschil zit vooral in de hoeveelheid energie die nodig is om het water te behandelen, bottelen, etiketteren, verpakken, transporteren en af te koelen. Het milieu wordt minder belast als men flessenwater uit de regio drinkt, maar nog beter is het om gewoon uit de kraan te drinken. Kraanwater is veiliger dan bron- of mineraalwater, dat komt doordat er hogere eisen worden gesteld aan kraanwater. Kraanwater wordt namelijk op 65 verschillende stoffen getest terwijl verpakte waters maar op 15 stoffen worden getest. Nederland heeft zelfs de hoogste kwaliteit drinkwater van heel Europa, dus waarom niet uit de kraan drinken als dat goedkoper, gezonder en veel beter voor het milieu is? Dat is wat we willen stimuleren!
Door op de Gedempte Gracht in Zaandam op feestelijke wijze met veel publiciteit een drinkwater fontein te openen, waar mensen rechtsreeks van kunnen drinken en/of hun ‘eigen’ flesje water kunnen vullen, hopen we mensen op bovenstaande boodschap te wijzen. Het is de bedoeling zoveel mogelijk mensen met deze boodschap te bereiken. Dit kan door op meerdere locaties fonteinen te openen en dit gepaard te laten gaan met veel publiciteit maar ook door middel van een regionale, provinciale en/of landelijke campagne (eventueel met regionale en/of landelijke tv commercials). Zo’n campagne hoeft niet alleen te worden gesteund door de (landelijke, provinciale of gemeentelijke) politiek maar hierbij kunnen uiteraard ook waterleidingbedrijven zoals bijvoorbeeld PWN maar ook de ANWB en VVV’s worden betrokken. Deze laatsten door bijvoorbeeld op routekaarten en stadsplattegronden de locaties van de fonteinen aan te geven zodat iedereen hiervan gebruik kan maken. De fonteinen kunnen ook zo ingericht worden zodat kinderen er een beetje waterpret aan kunnen beleven, jong geleerd is oud gedaan. Het initiatief wordt ondersteunt door de Zaanse Natuur& Milieu organisaties

Juryrapport:
De jury moest bij dit initiatief meteen aan Zwitserland denken waar drinkwater vaak al uit fonteintjes te drinken is. De Jury onderstreept de poging van dit initiatief om gedragsverandering en bewustwording te realiseren. De kwaliteit van het Nederlands kraanwater is zelfs het beste in Europa. De publieke opinie is echter, dat mineraalwater uit flessen van betere kwaliteit is dan ons kraanwater. Als deze “urban myth” gefalsificeerd kan worden onder het grote publiek, draagt dit in grote mate bij aan een duurzamere samenleving.

De initiatiefnemer aan het woord:

Wat betreft het echte doel van ons initiatief, om de milieuvoordelen van het drinken van kraanwater ipv flessenwater onder de aandacht te brengen en dan het liefst landelijk, dat is eigenlijk al bereikt! Doordat nu zelfs de tweede kamer het initiatief heeft opgepikt om in alle overheidsgebouwen (en het liefst later ook de publieke sector) geen flessenwater meer te schenken is er in één klap landelijk aandacht aan besteed. Het programma Netwerk heeft er zelfs een reportage over gemaakt (uitgezonden op vrijdag 2 oktober). De vraag is nu een beetje waardoor de interesse van de tweede kamer is gewekt…..

Na het winnen van de prijs op duurzame dinsdag heb ik aldaar een interview gegeven voor de kamerbode (intern nieuwsblad van de tweede kamer), dit is op 7 september verschenen. Zouden de kamerleden dit hebben gelezen? Ik acht de kans groot…

In de week na duurzame dinsdag is er veel media aandacht geweest, het heeft uitgebreid in het Noordhollands daglad gestaan, in veel lokale Zaanse krantjes, een interview op de Zaanse radio zender EN ik ben bij het programma Atlas van omroep Llink op radio 1 geweest voor een interview (zondag 6 september). Dus wat dat betreft blijkt de prijs heel veel te hebben opgeleverd en het zou dus kunnen dat dit alles heeft bijgedragen aan het debat en het besluit van de tweede kamer, de uitzending van Netwerk en op die manier dus aan landelijke bekendheid van het onderwerp en mogelijk dus zelfs tot (hopelijk) een domino effect in vermindering van gebruik van flessenwater in Nederland.

Eigenlijk is ons doel dus al behoorlijk bereikt (hoewel het effect ervan natuurlijk nog zal moeten blijken) zonder dat we, wat in eerste instantie onze bedoeling was, een eerste publiciteitsstunt (de fontein) daarvoor hebben gebruikt.

Uiteraard is het wel de bedoeling de fontein te realiseren. We hebben een voorstel geschreven voor de gemeente Zaanstad met daarin aangegeven dat er al een startbudget is door het winnen van de prijs. Op 11 november vindt er een gesprek plaats met de contactpersoon van de gemeente over dit onderwerp waarbij we het voorstel zullen overhandigen. We moeten dit gesprek even afwachten voordat we er meer over kunnen zeggen. Laten we zeggen, het loopt….. en wordt vervolgt.
 

 

 

 

3e prijs t.w.v. 2.000 Euro

 

het “Brundtland Fonds”: Speciaal fonds voor student ondernemers met initiatieven op het snijvlak van duurzaamheid en innovatie, van Caroline Ligtenberg (nummer 122 – 2009)
Omschrijving initiatief:
Studentorganisatie Morgen, Nijmegen School of Management (MVO Scripties) en de Duurzame Stagebank lanceren een landelijk fonds waaruit studenten met een goed idee voor een nieuwe duurzame onderneming gesteund kunnen worden met een startkapitaal, beurs of achtergestelde lening. Dit fonds wordt o.a. gevoed vanuit Duurzame Stagebank: organisaties worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan het fonds als tegenprestatie voor hun stageoproep op www.duurzamestagebank.nl. Jaarlijks wordt een duurzaam en innovatief bedrijfsplan uitgekozen van een student. Uitreiking van de prijs wordt gekoppeld gekoppeld aan het MVO Young Talent Event.

Op deze manier creërt men een vliegwieleffect van verschillende duurzame ontwikkelingen binnen Nederland. 1. Studenten en organisaties worden beter betrokken op elkaar. 2. Er wordt meer kennis ontwikkeld en gedeeld over duurzame ontwikkelingen binnen bedrijven en het onderwijs. 3. Jonge starters kunnen een start financiering krijgen om hun duurzame innovatieve plannen uit te voeren waar hen dit via andere wegen vaak niet lukt. De initiatiefnemers zijn vooral op zoek naar meer organisaties die hun stage-oproepen willen plaatsen op www.duurzamestagebank.nl. Hoge scholen en universiteiten die hun studenten wijzen op de meerwaarde van dit fonds en de mogelijkheden van Duurzame Stagebank. Media-aandacht in de breedste zin van het woord (dus ook via o.a. Youtube, Nobiles of Spits).

Juryrapport:
Door jonge, gemotiveerde studenten een centrale plaats te bieden waar zij terecht kunnen voor hun Duurzame stages, gelooft de jury dat de initiatiefnemers een goede bijdrage kunnen leveren aan duurzame innovatie in Nederland (en wellicht in de toekomst zelfs daarbuiten). De jury is van mening dat het van groot belang is dat een initiatief kan bijdragen aan de voorlichting en educatie op het gebied van duurzaamheid. Dit initiatief beoogt dat zeker.
De jury wil deze initiatiefnemers wel meegeven goed naar de naamvoering te kijken en dit goed uit te zoeken alvorens ze het initiatief verder ontwikkelen. Ook wil zij dit initiatief wel uitdagen nog beter over hun businessmodel na te denken.

De initiatiefnemer aan het woord:

"Wat mij betreft gaat het prijzengeld linea recta het fonds in!"

 

Het Brundtlandfonds (i.o.) na Duurzame Dinsdag
Wat een verassing dat ons idee de derde prijs heeft gewonnen. Naast de eerste €2.000,- voor het fonds hebben we vooral ook aandacht gekregen. Aandacht van de media, felicitaties van onze relaties, meer bezoekers aan onze sites
www.mvoscripties.nl, www.studentenvoormorgen.nl en www.duurzamestagebank.nl en veel nieuwe adverteerders op www.duurzamestagebank.nl. Daardoor meer energie en ruimte in onze agenda’s om de opstart van het fonds te werken.
We willen ook niet niks. Vanaf het begin willen we een stabiele basis bij een instituut dat ook na ons pensioen blijft bestaan. We willen ècht heel erg graag dat mevrouw Gro Harlem Brundtland haar naam aan het fonds verbindt. We willen vanaf de start en strak en helder bestuur. En zo nog wat dingen. Al die wensen leveren een beetje vertraging op. Inmiddels zijn we met de Kamer van Koophandel in gesprek om daar het fonds daar onder te brengen, praten we met de Rabobank over hun participatie en met de Universiteit Nijmegen over technische en organisatorische ondersteuning. En oh ja, voordat we het vergeten: er moet ook nog een bestuur komen. Kortom: werk in uitvoering, maar wel heel inspirerend. Wordt vervolgd!

 

Syntens MKB Prijs goed voor een co-creatiedag

 

Fair Shopping Route, van Karen Kammeraat (nummer 125 – 2009)
Omschrijving initiatief:
Veel mensen geven aan dat ze graag meer producten zouden kopen die gemaakt zijn met respect en aandacht voor mens en milieu, en dat ze daar zelfs wel iets meer voor over zouden hebben. In de praktijk komt daar helaas minder van terecht. Dat komt deels doordat een burger heel anders in elkaar zit dan een consument, maar ook doordat dit soort informatie over producten niet altijd makkelijk te vinden is. Het initiatief betreft een wandelroute langs winkels die duurzame producten verkopen. Consumenten (en burgers) vinden het altijd erg leuk om routes te volgen, dat blijkt wel uit de reisgidsen met routes en uit de routes die bijvoorbeeld bij de VVV te krijgen zijn. De route geeft ook informatie over keurmerken zodat de consument ook buiten de route hier op kan letten. De route zal op een frisse, hippe manier vormgegeven worden en te verkrijgen zijn bij VVV en andere toeristische infopunten, en bij de winkels waar de route langs komt. Daarnaast zal de route aangeboden worden aan media die zich bezighouden met winkelen, duurzaamheid en/of de betreffende stad. Zie ook http://denhaag.eerlijk.nu/. In eerste instantie richt het initiatief zich op Den Haag, maar graag ziet het een uitspreiding over heel Nederland

Juryrapport:
De jury merkt op dat met dit initiatief ook een doelgroep bereikt wordt die zich niet perse al verbonden heeft met duurzaamheid. Shoproutes gecombineert met eetgelegenheden die zich op duurzaamheid richten, leveren een invulling voor dagje ‘fun’. Het sprak de jury aan dat dit initiatief het bevorderen van duurzaam consumeren beoogt. Dit wil zij op een trendy en leuke manier doen, zodat wordt laten zien dat het soms wat stoffige imago van duurzaamheid niet terecht is! Bovendien wil de jury nog onderstrepen dat dit initiatief één uit meerdere was die de consument wil adviseren op het gebied van duurzame consumptie (hierbij dacht de jury vooral aan initiatief 265-2009 (ook genomineerd) en 231-2009).

De initiatiefnemer aan het woord:

Het gaat goed met de Fair Shopping Route sinds de Duurzame Dinsdag! Tot die datum ontmoette ik veel mensen die het een leuk initiatief vonden, maar waar weinig concreets uitkwam. Na die datum is daar verandering in gekomen.

 

Na de Duurzame Dinsdag ben ik geïnterviewd door het Haags Milieu Centrum, het artikel stond met een leuke foto in hun kwartaalblad Branding. Met People4Earth heb ik een radio interview gehad.

Op de Duurzame Dinsdag won ik de Co-Creatiedag van MKB Nederland. Inmiddels heb ik met Herman Poos en Detlef La Grand van Syntens het voorbereidend gesprek gehad. De co-creatiedag zal plaatsvinden op maandag 7 december in het Bomencentrum in Baarn. Deze locatie is aangeboden door eigenaar Hans Blokzijl, die ook enthousiast werd op de Duurzame Dinsdag.

14 oktober heb ik meegedaan aan de Duurzame Dates in Delft. Hier heb ik gesprekken gehad met vertegenwoordigers van het Haags Milieu Centrum, Milieufederatie Zuid Holland, Fonds 1818 en de Gemeente Delft. De laatste twee hebben goede tips gegeven voor financiële ondersteuning, en hebben me dus weer een stapje verder geholpen met deze vraag die ik neergelegd had bij de Duurzame Dates. Dankzij de Milieufederatie heb ik weer een extra plek om de Route te promoten. En met het Haags Milieu Centrum heb ik een interessante discussie gehad over eco en/of fair. Ook erg interessant was mijn ontmoeting met een andere initiatief ‘Fair en duurzaam in…’, een interactieve website waar mensen aangeven welke duurzame producten ze waar kopen, om anderen te inspireren. We zien mogelijkheden voor samenwerking.

Ook leuk om te vermelden, al staat dat los van Duurzame Dinsdag, is dat de ontwikkelingsorganisatie Hivos belangstelling heeft getoond in het ondersteunen van de Fair Shopping Route, niet alleen voor Den Haag, maar landelijk. In eerste instantie zal het landelijke deel vormgegeven worden in een website www.fairshoppingroute.nl 

Maar nu eerst Den Haag! Samen met een vormgever ben ik hard bezig om ervoor te zorgen dat de Fair Shopping Route Den Haag op 3 november klaar is. Op die dag is namelijk de officiële opening van WAAR (de vernieuwde fair trade winkel) in Den Haag en ze hebben me gevraagd om op die dag de route presenteren! En ook dit contact was gelegd op Duurzame Dinsdag.

Kortom, de route gaat er komen!

 

Rabobank Jongeren Prijs t.w.v. 1.000 Euro

 

Airodynamische vrachtwagen die 5 tot 10 procent brandstof bespaart, van Hjalmar en Gandert van Raemsdonck (nummer 217 – 2009)
Omschrijving initiatief:
Ephicas verschaft een aërodynamische toevoeging aan opleggers van vrachtwagens. Dit leidt tussen 5 en 10 % vermindering van de brandstofkosten. Het eerste product dat door Ephicas is ontwikkeld, is de gepatenteerde Ephicas zijvleugel. Deze zijvleugels zijn in de windtunnel van de TU Delft ontworpen en zijn driemaal op de weg geverifieerd. Gedurende een operationele test van vier weken, in samenwerking met TNT en Squarell Technology, heeft Ephicas een brandstofbesparing van gemiddeld 8 tot 9 % bij gebruik van de Ephicas zijvleugels bewerkstelligd. In oktober 2009 volgt nieuwe operationele test zodat in 2010 het product op de markt kan worden gebracht. Ephicas is gevestigd in Delft (Yes! Delft)

Juryrapport:
De jury is verrast over de innovatiekracht van deze jonge ondernemers. “Het zijn ‘gewoon’ studenten die een eigen bedrijfje hebben opgericht”. Het is goed om te zien dat juist jongeren ook hun steentje willen bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving.

De initiatiefnemer aan het woord:

Wij hebben als Ephicas veel media aandacht gekregen doordat we de Rabobank jongerenprijs hebben gewonnen. Naast de media aandacht, zijn onze connecties met de Rabobank verbeterd wat op dit moment cruciaal is. Een idee hebben is heel goed, maar het uitvoeren is het moeilijkste wat er bestaat en dit kan je niet doen zonder het vertrouwen van een bank.

 

 


 

Meedoen aan Duurzame Dinsdag betekent je stem laten horen over duurzaamheid. Het is hét moment als samenleving om met antwoorden te komen in plaats van vragen. De ingediende initatieven bepalen immers de aanbeveling aan het kabinet, welke in het koffertje, naast alle initiatieven aangeboden wordt op de 1e dinsdag van september. Dit is de grootste prijs die Duurzame Dinsdag kan uitreiken. Daarnaast probeert Duurzame Dinsdag 2009 ook de initiatiefnemers een stapje verder te helpen na het indienen van hun initiatief. Dit doet zij o.a. door regionale Duurzame Dinsdagen te initieren met lokale duurzame dates.

Duurzame Dinsdag kan ook, mede door haar partners, jaarlijks een aantal prijzen uitreiken aan initiatieven die hiermee een extra impuls krijgen. De prijzen van 2009 zijn door een jury, bestaande uit Monique de Vries (Jury-Voorzitter), Bart Jan Krouwel, Michaela Hogenboom, Han Brezet, Hak van NIspen tot Pannerden en Dink Ripmeester, toegekend aan een aantal initatieven die dit jaar in de koffer terecht zijn gekomen.

De prijzen van 2009 zijn de volgende:

1e Prijs Duurzame Dinsdag 2009
2e prijs Duurzame Dinsdag 2009
3e prijs Duurzame Dinsdag 2009
Rabobank Jongerenprijs 2009
Syntens MKB prijs 2009

€ 5.000
€ 3.000
€ 2.000
€ 1.000 (op een spaarrekening)
cheque voor een co-creatiedag

 

 

De 10 genomineerden van 2009 waren: Van:
Klimaatlabelsysteem bindmiddelen 004-2009
Pieter Stadhouders
De Groene Poetsers 047-2009 Peter Gunzel en Angelique Stol
GO-Greener 091-2009 Ton van Rooijen
Het “Brundtland Fonds" 122-2009 Caroline Ligtenberg
Fair Shopping Route 125-2009 Karen Kammeraat
Satino Nature 185-2009 Nick op den Buisch
Kraanwater 190-2009 Nynke Sminia
Airodynamische vrachtwagen 217-2009 Hjalmar en Gandert van Raemdonck
Keuzewijzer Duurzame Productie en Consumptie 265-2009 Marianne Willems en Francine Thielen
Haal de zon in huis 315-2009

Maaike van ’t Westeinde en Joost Brilman