Zes initiatieven zijn genomineerd uit de ruim 180 nieuw aangemelde duurzame initiatieven. Een jury onder voorzitterschap van Monique de Vries (voormalig staatssecretaris Verkeer en Waterstaat) heeft alle voor 11 augustus aangemelde initiatieven beoordeeld. Genomineerd zijn:

  • meer energie besparen met LED-verlichting;
  • de elektrische Tuk Tuk als stadsvervoer van de toekomst;
  • Climate Ready, een nieuw duurzaam energieleveringssysteem voor nieuwbouwwoningen;
  • IndiaMoves, een werkvoorzieningsproject voor gehandicapten in India;
  • een virale campagne over groener internet;
  • de Haagse stadsbus op biogas.


Juryvoorzitter Monique de Vries: "Er zijn veel erg goede initiatieven aangemeld in 2008. Het is ongelooflijk wat er in de samenleving leeft en bruist op het gebied van duurzaamheid. De jury vindt het geweldig te zien dat zowel particulieren als ondernemers en bedrijven blijk geven van zoveel betrokkenheid bij dit thema.Ē Een aantal initiatieven sprong er naar mening van de jury direct uit. De initiatieven die een prijs of eervolle vermelding krijgen, zijn naar het oordeel van de jury inspirerend en dragen daadwerkelijk bij aan een duurzame samenleving. De jury is tevens van mening dat deze initiatieven in de toekomst, eventueel door een kleine steun in de rug (zoals deze prijs), door de markt gedragen kunnen worden.

 

De juryvoorzitter maakt op Duurzame Dinsdag, 2 september aanstaande, bekend wie prijswinnaars zijn en reikt de prijzen uit. De drie winnaars krijgen financiŽle ondersteuning van het VSBfonds voor de uitwerking van hun initiatief, en worden daarnaast door GreenWish ondersteund voor verdere uitvoering.