Naam/namen initiatiefnemer(s)
Stichting Balance Matters

E-mail adres
www.balancematters.org

Provincie
Heel Nederland

Adres
Zandpad 35

Postcode
3601 NA

Plaats
Maarssen

Doel
Kinderen leren en laten ervaren wat een gezonde leefstijl is: een goede balans tussen voeding en beweging ťn tussen lichaam en geest.

Doelgroep(en)
Kinderen tussen 8-12 jaar (groep 5-8)

Door wie is het initiatief gestart?
Een groepje ongeorganiseerde burgers

Heeft het initiatief medestanders gevonden?
Ja, van een afdeling of groep uit een bestaande maatschappelijke organisatie
Ja, van de lokale overheid
Ja, van een groep ondernemers
Ja, overig

Is het initiatief ondersteund door een organisatie en zo ja door welke organisatie?
Inhoudelijke ondersteuning van een maatschappelijke organisatie
Inhoudelijke ondersteuning van een overheids organisatie
Procesondersteuning van een overheids organisatie
Financiele ondersteuning van een overheids organisatie
Financiele ondersteuning van een commerciele organisatie

Omschrijving initiatief
Kids in Balance© ontwikkelt bij kinderen een levenshouding die ervoor zorgt dat zij een gezond en actief leven leiden. Kinderen ontdekken via allerlei leuke oefeningen hoe de balans tussen energie en beweging werkt en wat dat betekent voor hun gewicht en conditie. Gezonde en actieve leefgewoonten resulteren in zelfrespect en zelfvertrouwen. Het belangrijkste van het Kids in Balance© programma is dat het preventief werkt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Het programma bestaat uit drie workshops (spelletjes, oefeningen en activiteiten) van ieder 2,5 uur die in een periode van vier weken worden gegeven door medische specialisten en voedings- en bewegingsdeskundigen. Zo leren de kinderen proeven, ruiken, eten bereiden, goed ademhalen, bewegen, omgaan met eigen uiterlijk en het ontwikkelen van een gevoel van innerlijk wel bevinden.

De onderwijzers krijgen materiaal voor een follow-up in de klas en de kinderen kunnen met de ouders met behulp van een werkboek de oefeningen thuis herhalen en zelf gerechten maken.

Kids in Balance© onderscheidt zich door de positieve toonzetting, de interactieve benadering en integratie van voeding, beweging, medisch inzicht en innerlijk welzijn.

Wat draagt het initiatief bij aan een duurzame samenleving?
Dit preventie programma draagt bij aan een gezonde leefstijl en voorkomt gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van overgewicht en vetzucht, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, etc. Kids in Balance zorgt voor kinderen die lekker in hun vel zitten, letterlijk en figuurlijk.. Zij vormen de basis vormen voor een gezonde samenleving in de toekomst.

Wat leren mensen die betrokken zijn bij het project (van elkaar, van het materiaal, van het proces)?
Door deelname aan de workshops worden kinderen zich bewust van hun eigen lichaam, energieverbruik en gewichtsontwikkeling. Ze meten hun BMI, bloedsuiker en bloeddruk en leren hoe de spijsvertering werkt. Ze maken kennis met gezonde voeding die ook heel lekker is en krijgen verrassende recepten om zelf lekker eten te maken. De kinderen krijgen zo inzicht in het belang van regelmatig bewegen. Ze ervaren hoe het voelt om fit te zijn en dat dit een gevoel van zelfvertrouwen geeft. Ouders leren met en van de kinderen doordat de kinderen de kennis die ze in de workshops hebben opgedaan mee naar huis nemen.

Wat kunnen anderen van dit initiatief leren?
Drie aspecten zijn kenmerkend voor dit initiatief:
- de positieve benadering: de kinderen leren hoe lekker en leuk gezond leven is en hoe goed je je daarbij voelt ipv dat ze op slecht gedrag worden aangesproken.
- de integrale aanpak: een gezonde leefstijl wordt alleen bereikt als alle elementen in balans zijn: voeding, beweging, lichaam en geest.
- interactieve programma: de kinderen leren door hun ervaringen: proeven, voelen, ruiken, testen, ademen, etc.

Wat heb je nodig om dit initiatief te realiseren?
Een klas met 25 leerlingen van 8-12 jaar, een gemotiveerde docent en een grote ruimte (gymzaal, aula).

Balance Matters streeft ernaar om de workshops op zoveel mogelijk scholen te geven. Voor de komende drie schooljaren is gerekend op 225 programma's. Met financiŽle steun van de rijksoverheid, kunnen dat er veel meer worden.

Indien u de informatie op dit formulier heeft ontleend aan een website kunt u dan hier de bron aangeven?
www.kidsinbalance.org