Duurzame dinsdag

Winnaar en genomineerden ENGIE Jongerenprijs

 

 

Bluerise

Joost Kirkenier
​Bluerise haalt energie uit de oceaan. De organisatie ontwikkelt technologieën waarmee de energie uit tropische oceanen wordt benut voor de productie van duurzame elektriciteit, koeling en vers water.

Jury: “Bluerise is een innovatief en vernieuwend initiatief. Door op een innovatieve manier gebruik te maken van relatief eenvoudige en bekende technologieën (warmtepomp/rankine cycle) kan er een enorm energie-potentieel behaald worden. De productie van drinkwater uit zeewater maakt het idee nog interessanter, vanwege het tekort aan schoon drinkwater in verschillende delen van de wereld. Het is bewonderenswaardig hoe Bluerise in circa acht jaar is uitgegroeid van start-up tot succesvolle onderneming”. De jury ziet in Bluerise een inspiratiebron voor de start-ups van vandaag.

Plasticroad

Anne Koudstaal

Plasticroad werkt aan duurzame wegen. Het concept vervangt de gebruikelijke fundering en asfaltlaag van wegen door gerecycled plastic of kunststof

Jury: Sommige oplossingen lijken simpel, maar kunnen een landverschuiving binnen een sector betekenen. Plasticroad heeft die potentie. Door (plastic) afval als grondstof te gebruiken draagt Plasticroad bij aan de oplossing van dit probleem. Dat niet alleen; een stille weg, verwarmde wegen, en modulaire bouw zijn plotseling mogelijkheden die dichterbij lijken te liggen dan ooit. Bovendien kan de holle ruimte gebruikt voor kabels, pijplijnen en regenwater. Wij volgen de ontwikkelingen met grote interesse”.
 

De Groene Grachten

Jelle Rademaker en Suze Gehem

De Groene Grachten wil een doorbraak realiseren in het verduurzamen van oude panden.

Jury: “Groene grachten heeft bewezen dat zelfs monumentale panden duurzamer kunnen worden. Daarmee laten zij zien dat met inventiviteit heel veel energiebesparing mogelijk is in bestaande panden. Zij werken inmiddels niet alleen aan grachtenpanden, maar aan heel diverse uitdagende projecten”. De jury roemt hun inzet om kennis en ervaring hierin te delen. “De Groene Menukaart is zo’n prachtig voorbeeld waarin kennis gedeeld wordt”.

 

 

Over ENGIE

 

ENGIE vervult een voortrekkersrol in de energietransitie. ENGIE Services is marktleider in technologische services en duurzame oplossingen.

Zet jij ook technologie in voor een duurzame toekomst, ben je pionier en jonger dan 30 jaar? Doe dan mee aan Duurzame Dinsdag. Naast 1000,- ontvangt de winnaar van de ENGIE jongerenprijs ondersteuning van ENGIE services.

 

Directeur Frans van den Boorn vertegenwoordigt ENGIE in de jury.