Duurzame dinsdag

Dit zijn de kanshebbers voor de NS Reis mee-prijs

Duurzame gezinsauto Stella, Hyperloop Transportation Technologies en Younetics, drie innovatieve ideeën die bijdragen aan duurzaam reizen, zijn genomineerd voor de NS Reis mee-prijs. Op 6 september wordt bekend welke initiatiefnemer naar huis gaat met de 1.000 euro en een jaar lang ondersteuning.

 

Duurzame gezinsauto Stella

Gezinsauto Stella is ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie. Hiermee is de volgende stap gezet naar een duurzame mobiele toekomst. De droom van Solar Team Eindhoven is een snelweg vol gezinsauto’s op zonne-energie. Met gezinsauto Stella heeft Solar Team Eindhoven ruim 3000 kilometer gereden door de outback van Australië. Hiermee is bewezen dat het kan, comfortabel, betrouwbaar en met een bereik van meer dan 600 km (ook in Nederland). De auto is zo ontworpen dat hij meer energie opwekt, dan verbruikt, zelfs onder Nederlandse weersomstandigheden. Hiermee draagt Solar Team Eindhoven bij aan een schonere leefomgeving.

 

Hyperloop Transportation Technologies

Onze steden zijn vervuild en de wegen zijn druk. Hyperloop Transport biedt de oplossing voor dit probleem. Het Hyperloop-systeem is een nieuwe manier van reizen voor mensen en goederen via een geavanceerd, vacuüm buizensysteem. In deze buis worden mensen en goederen in een capsule verplaatst met een topsnelheid van 1200 km/u. Dat gebeurt energieneutraal, goedkoper dan andere snelle transport-alternatieven en onafhankelijk van weersomstandigheden. Het doel van Hyperloop Transportation Technologies is het bouwen van een wereldwijd systeem van ‘hyperloops’. Afgelopen zomer is de bouw het eerste grote Hyperloop track in Quay Valley (USA) gestart. Naar schatting zullen de eerste steden met een Hyperloop over 5 jaar met elkaar verbonden zijn.

 

Younetics: praktisch op pad zonder auto

Anneloes Kroos, initiatiefnemer van Younetics, vindt dat reizen met de trein een stuk gezinsvriendelijker kan. Met haar kennis ervaring als biotechnoloog, productontwerper én moeder heeft zij allerlei ideeën over gezinsvriendelijker reizen met de trein. Een verschoonruimte bijvoorbeeld, of betere zitjes voor mensen met een kinderwagen. Met haar website www.younetics.nl biedt ze daarnaast praktische producten voor gezinnen die duurzaam willen reizen – lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer. Ook deelt ze tips en ervaringen met andere jonge ouders. Younetics laat zien dat je ook met kinderen praktisch op pad kunt zonder auto.

 

 

De NS Reis Mee-prijs

Met dagelijks meer dan 1,2 miljoen reizen met de trein en bezoeken aan onze stations, heeft NS in Nederland een grote impact op de maatschappij en op duurzaam reizen. Maar NS weet dat er meer mogelijk is en ondersteunt met deze prijs ideeën die realistisch zijn en het liefst op korte termijn te realiseren.

Lees meer